OVERBLIK Coronavirus: Her er de værst ramte lande netop nu

Udbruddet blusser op i nye lande, mens Kina udsætter folkekongres.

Turister med mundbind i Venedig i dag. (Foto: © Andrea Pattaro, Scanpix)

Det nye coronavirus har konsekvenser for befolkningerne i et stigende antal lande.

På verdensplan er næsten 80.000 mennesker blevet smittet med virusset. Over 2.600 er døde, skriver nyhedsbureauet AP.

Udviklingen får eksperter til at tale om, at udbruddet er på kanten af en verdensomspændende epidemi - en pandemi - selvom verdensundhedsorganisationen WHO i dag slår fast, at man er holdt op med at bruge den betegnelse om internationale sundhedskriser.

Coronavirusset stammer fra Kina, hvor myndighederne nu melder om et faldende antal smittede. Men i andre lande blusser udbruddet op. Her er et overblik over de værst ramte lande netop nu:

Usikkert dødstal i Iran

Kvinder med mundbind i Irans hovedstad, Teheran. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Scanpix)

Der er stigende bekymring over udbreddelsen af coronavirusset i Iran, skriver The Guardian.

Officielt har landet 61 smittede, hvoraf 12 er døde, oplyser en talsmand for sundhedsministeriet ifølge AP.

Men de tal står i modsætning til rapporter fra byen Qom, hvor en lokalpolitiker udtaler, at hele 50 personer er døde af virusset. Lokalpolitikerens udlægning bliver afvist fra centralt hold.

Frygten for at Iran kan udvikle sig til et nyt hotspot for spredning af smitte bliver styrket af, at fire nye lande i regionen nu har meldt om de første tilfælde af coronavirus: Afghanistan, Bahrain, Kuwait og Irak.

I samtlige tilfælde kan smitten spores tilbage til Iran.

Stor stigning i Sydkorea

Pladsen foran Sydkoreas parlament i Seoul bliver behandlet med desinfektionsmidler. (Foto: © Yonhap, Scanpix)

Antallet af smittede i Sydkorea har taget et gevaldigt hop med 231 nye tilfælde, siger landets sundhedsmyndigheder i dag.

I alt er der konstateret 833 smittede. Mindst syv er døde. Sydkorea er det hårdest ramte land uden for Kina.

Af de nye sager er 115 knyttet til en kirke i den sydøstlige by Daegu. Her deltog en 61-årige kvinde - kendt som "Patient 31" - i gudstjenester, mens hun var smitttet. Kvinden har ikke for nylig været i udlandet.

Søndag gik myndighederne i Sydkorea op i det højeste alarmberedskab og lovede ekstra ressourcer til de ramte regioner. Offentlig transport er desuden blevet begrænset.

Nu syv døde i Italien

Tomme gader i Milano i dag. (Foto: © FLAVIO LO SCALZO, Scanpix)

I Europa samler bekymringen over coronavirusset sig lige nu om Norditalien.

Myndighederne har i dag bekræftet det femte, sjette og syvende dødsfald i regionen. I alt er over 200 nu blevet smittet i Italien, skriver avisen Corriere Della Sera.

Myndighederne i Italien forsøger at inddæmme virusset ved blandt andet at aflyse fodboldkampe og sætte hele landsbyer i karantæne. Det kan udløse fængselsstraf, hvis man ikke man følger politiets anvisninger.

Kina udsætter folkekongres

Folkekongressen er officielt Kinas mest magtfulde organ. (Foto: © Wang Zhao, Scanpix)

Udbruddet af coronavirus begyndte i Kina, hvor kommunistpartiet i dag for første gang i årtier har besluttet at udsætte årets vigtigste politiske møde.

Den Nationale Folkekongres samler næsten 3.000 delegerede fra hele landet og er officielt Kinas mest magtfulde organ.

I realiteten fungerer folkekongressen mest som et gummistempel for beslutninger truffet af dens stående udvalg, partiets centralkomité og præsidenten.

Forsamlingen, der skulle være trådt sammen 5. marts, har dog stor symbolsk betydning.

De kinesiske myndigheder oplyser, at man oplever et fald i antallet af nye smittede. Derfor er restriktioner på befolkningens frihed til at bevæge sig blevet hævet flere steder, skriver Reuters.

Det gælder dog ikke i den hårdest ramte by, Wuhan. Her sagde lokalregeringen tidligere i dag, at en omfattende karantæne ville blive lempet - men den meddelse blev hurtigt trukket tilbage, fordi der ikke givet grønt lys fra centralmagten i Beijing.

Coronavirusset

  • Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end Sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene i Kina være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde Sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.

  • Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.

  • Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.

  • Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter Sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.

  • Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.