OVERBLIK Hvem er i gang, og hvilke vacciner skydes i armene verden over?

Alverdens lande har påbegyndt store vaccinationsprogrammer, endnu flere er på vej.

En række lande er begyndt og endnu flere forventer at begynde med at vaccinere mod covid-19 før nytår. (Foto: © CLAUDIO REYES, Scanpix)

På søndag klokken ni gives det første stik herhjemme. Vaccinen, som danskerne får tilbudt, er blevet til i samarbejde mellem medicinalfirmaerne BioNTech og Pfizer. Den er allerede taget i brug i en række lande, senest Mexico, Chile, Costa Rica og Schweiz, og nu kommer turen altså til Danmark og de 26 andre EU-lande.

Da vaccinen blev godkendt i USA i midten af december, blev dataene fra Pfizer og BioNTechs vaccinestudier offentliggjort, og senest er firmaernes resultater publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Vi tager en vaccinestatus fra hele verden.

Latinamerika indleder coronavaccination juleaftensdag

Den mexikanske doktor Fernando Molinar modtager som den første mexikaner vaccinen den 24/12. (Foto: © Pedro PARDO, Scanpix)

Mexico har som første latinamerikanske land påbegyndt massevaccination - efterfulgt af Chile og Costa Rica. Vaccinationen er blevet indledt, efter at de første 3.000 doser - ud af de 34 millioner landet har købt - af vaccinen fra Pfizer/BioNTech ankom med et fragtfly fra Belgien onsdag.

De første doser, som bliver bevogtet af mexicansk militær for ikke at ende i hænderne på kriminelle, skal gives til hospitalspersonale, der arbejder i frontlinjen i kampen mod covid-19.

Mexico er et af de lande i verden, der har registreret flest dødsfald med coronavirus. Landet har registreret flere end 120.000 coronarelaterede dødsfald, mens det officielle smittetal i landet lyder på omkring 1,35 millioner.

Kort efter, at vaccinationen er startet i Mexico, har Chile fulgt trop.

Se mere fra Chiles vaccinationer det seneste døgns tid herunder:

I Chile blev en 46-årig sygeplejeassistent den første til at blive vaccineret, blot få timer efter at omkring 10.000 vacciner var ankommet til landet.

- Jeg er meget spændt og nervøs, der er mange følelser, sagde hun ifølge Ritzau, da hun skulle vaccineres.

Til stede var også Chiles præsident, Sebastian Pinera, som svarede: "Du er alles håb".

Også Costa Rica er i gang med at vaccinere befolkningen med Pfizer/BioNTech-vaccinen.

Schweiz er begyndt at vaccinere - har over 100.000 doser

Adskillige kantoner i Schweiz er på juleaftensdag begyndt at vaccinere borgere mod covid-19. En af de første borgere i Schweiz, som har fået vaccinen fra Pfizer og BioNTech, er en 90-årig kvinde, som bor på et plejehjem i Luzern. Det oplyser lokale sundhedsmyndigheder.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu kan begynde vaccinationen i Luzern, siger regionens sundhedschef, Guido Graf, i en erklæring ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Vaccinationerne er en vigtig del i kampen mod coronavirusset, siger han.

USA køber 100 millioner ekstra coronavacciner fra Pfizer

USA har netop bestilt 100 millioner vacciner hos Pfizer, så de samlet set får 200 millioner vacciner inden 31. juli.

Det oplyser Pfizer i en pressemeddelelse.

Alle vaccinerne skal være leveret senest 31. juli næste år og koster samlet set i underkanten af fire milliarder dollar.

USA og dets nabo mod nord, Canada, begyndte at vaccinere 14. december.

Storbritannien er ude af EU og i gang med at vaccinere

Det var den 90-årige Margaret Keenan, der fik det historiske og første, britiske stik i starten af december.

Storbritannien var tre uger hurtigere end de gamle frænder i EU-fællesskabet om at godkende vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Ifølge Emer Cooke, direktør for Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, skyldes den ekstra ventetid, at hun og sit hold har gjort brug af en mere robust godkendelsesmekanisme, der flytter det juridiske ansvar over på firmaerne, hvis der opstår dyre udfordringer, beretter Politico.

- De europæiske forskere har også brugt den ekstra tid på at gøre brug af vigtige data fra briterne og amerikanerne, lyder det videre.

Flere lande i Mellemøsten har godkendte vacciner

En række lande i Mellemøsten har allerede godkendt vacciner og iværksat massevaccination af deres respektive befolkninger.

Det gælder blandt andre Israel, Kuwait og Qatar, der begyndte med at vaccinere 20. december. Alle med Pfizer/BioNTech-vaccinen.

De Forenede Arabiske Emirater har til gengæld siden 10. december vaccineret med den kinesiske Sinopharm-vaccine. Emiraterne har selv fremlagt data, der viser, at vaccinen er 86 procent effektiv.

Argentina sværger til den russiske

Rusland begyndte selv at vaccinere 5. december med den russisk-udviklede vaccine 'Sputnik 5'. Nu er de så også begyndt at sælge af den til andre lande.

Mens flere lande i Latinamerika benytter vaccinen fra Pfizer og BioNTech, har Argentina netop modtaget en sending på 300.000 doser af den russiske vaccine.

Ruslands premierminister Mikhail Mishustin fremviser en Sputnik V-vaccine. (Foto: © SPUTNIK, Scanpix)

Den russiske vaccine har fået meget kritik for ikke at være testet grundigt nok, men landet har afvist kritikken af Sputnik V og beskyldt Vesten for at forsøge at slippe af med en rival på verdens lukrative vaccinemarked. Rusland har opkaldt deres vaccine efter den satellit, der i 1957 tog første stik i rumkapløbet til Sovjetunionen.

Argentina er det hidtil eneste sydamerikanske land, der har godkendt den russiske vaccine, som blev godkendt i Rusland, inden vaccinen havde været gennem alle de sædvanlige kliniske faser. Uafhængige eksperter har kritiseret, at det er sparsomt med oplysninger om forsøgsfasen.

Den argentinske præsident Alberto Fernández har lovet, at vaccinen er sikker efter kritik af den russiske vaccine, der blev taget i brug uden større kliniske forsøg.

- Der var en vis skepsis, men som vi hele tiden har sagt, ønsker vi ikke at blive viklet ind i nogen anden form for diskussion end at bevare argentinernes sundhed, siger kabinetsminister Santiago Cafiero ifølge BBC.

Tyrkiet vil bruge kinesisk vaccine

Juleshopping i den tyrkiske hovedstad, Istanbul. (Foto: © TOLGA BOZOGLU, Scanpix)

Tyrkiet vil begynde at anvende en kinesisk vaccine mod covid-19, efter at vaccinen i forsøg med tyrkiske forsøgspersoner har vist en høj effektivitet.

Vaccinen, der kaldes Coronavac, er udviklet af Sinovac Biotech i Kina. De første leveringer af vaccinen vil blive sendt til Tyrkiet søndag, selv om de afsluttende kliniske fase 3-forsøg endnu ikke er færdige.

- Vi vil være i stand til at vaccinere halvanden million eller måske endda to millioner mennesker om dagen, siger landets sundhedsminister Fahrettin Koca ifølge Ritzau.

Han tilføjer, at "første fase" af vaccinationerne vil omfatte ni millioner personer.

DR Nyheder har for nyligt besøgt en kinesisk vaccineklinik, hvor man vaccinerer med den vaccine, som tyrkerne nu har købt.

I de foreløbige forsøg, som Tyrkiet har lavet med næsten 7.400 frivillige personer, har vaccinen vist sig at have en effektivitet på over 91 procent i forebyggelse af covid-19. Effekten måles ved at sammenligne antallet af forsøgspersoner, der får symptomer på covid-19 efter at være vaccineret, med antallet, som udvikler symptomer i den gruppe, der får placebo.

Indledningsvist vil Tyrkiet modtage tre millioner doser fra Sinovac. Derudover har regeringen i Ankara sikret sig mulighed for at få yderligere 50 millioner doser af vaccinen.

Tyrkiet med cirka 83 millioner indbyggere har registreret over 19.000 coronarelaterede dødsfald samt omkring 2,2 millioner smittetilfælde.

BioNTech klar med 12,5 millioner doser til EU

Store dele af Europa er ramt af covid-19 i øjeblikket.

Pfizer og BioNTech vil levere 12,5 millioner doser af deres covid-19-vaccine til EU ved nytår. Det oplyser det tyske selskab tirsdag.

- De 27 EU-lande, som har bestilt vaccine, vil modtage den inden for fem dage, sagde BioNTechs ledende forretningschef, Sean Marett, lige før jul.

Sådan lød det, da det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, sagde god for den nye Pfizer/BioNTech-vaccine:

Da vaccinen blev godkendt i USA i midten af december, blev dataene fra Pfizer og BioNTechs vaccinestudier offentliggjort, og senest er firmaernes resultater publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.

Vaccinen skal gives over to gange med tre ugers mellemrum, så de første leveringer til EU vil være nok til vaccinationer af 6,25 millioner mennesker.

I de 27 EU-lande er der omkring 446 millioner indbyggere i EU.

Tyske BioNTech planlægger at starte en produktion på en fabrik i Marburg i Tyskland i februar, oplyser en af virksomhedens finansielle chefer Sierk Poetting. Pfizer og BioNTech har sagt, at de vil producere 1,3 milliard doser i 2021.

Og hvad så med Danmark?

Covid jul i Aalborg med julehjerter i rødt og juleindkøb i gågaderne. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Vi slutter denne gennemgang, hvor vi startede; herhjemme.

I EU har landene købt 200 millioner doser hos Pfizer med muligheden for at købe yderligere 100 millioner. Heraf bliver de 12,5 millioner altså leveret inden nytår.

Heraf står Danmark til at få tre millioner doser - plus en million, hvis optionen bliver udnyttet.

Vaccinen fra Pfizer/BioNTech kommer til Danmark lørdag morgen. De kommer i frysekasser i lastbiler fra Pfizer og bliver afleveret på Statens Serum Institut i København mellem klokken 07.00 og 08.00.

De første borgere bliver vaccineret på søndag klokken 09.00.