Parvez er på flugt fra Taliban: Nu er han landet i København

DR har fulgt afghanske Parvez på hans flugt fra Afghanistan. Nu er han landet i Danmark.

Parvez er blandt de 84 evakuerede, der er landet i København Lufthavn. Billedet er taget i Kabuls lufthavn.

-Har du hørt de gode nyheder? Jeg er i København nu. Jeg er så taknemmelig. Jeg er i en tilstand, hvor jeg ikke rigtig kan tale lige nu. Jeg har ikke sovet eller spist i flere dage.

Et fly med 84 evakuerede fra Afghanistan landede torsdag morgen i Købehavn lufthavn. Om bord på SAS-flyet var Parvez, der har været på flugt siden Taliban begyndte sin fremmach i Afghanistan.

- Jeg har det godt. Min familie har det også godt. Jeg skal nu til at tage COVID-test, muligvis andre procedurer og karantæne, jeg ved det ikke helt, siger han til DR, der undervejs har haft kontakt med Parvez.

Tirsdag nåede Parvez til et skjulested nær lufthavnen i Afghanistans hovedstad Kabul i håb om at komme ud af landet.

Det lykkedes onsdag, da han ankom til Pakistans hovedstad Islamabad med et dansk fly. Herfra nåede han Danmark efter et stop i Dubai.

  • 16. august. Afghanere forsøger stadig at flygte ud af landet med et fly fra lufthavnen. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)
  • 16. august. Det var kaotiske scener, der herskede i Kabuls lufthavn, da desperate afghanere stormede landingsbanen, for at komme med et fly ud af landet. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)
1 / 2

'Hvis de efterlader mig her, er jeg færdig'

DR har været i daglig kontakt med Parvez siden torsdag i sidste uge, før Taliban indtog Kabul. Allerede dér frygtede Parvez for sit liv.

Parvez har arbejdet på de britiske og danske baser i Helmandprovinsen. Her var han blandt andet ansvarlig for at organisere rengøring og vaskeri. I 2014 blev hans bror dræbt og hans mor hårdt såret i en vejsidebombe. Parvez er overbevist om, at Taliban stod bag. Derfor frygter han, hvad der vil ske, hvis Taliban finder ham.

- Jeg er i stor fare. Taliban har overtaget alle steder. De er over det hele, sagde han torsdag i sidste uge.

Derfor valgte Parvez at flygte fra sit hjem og søge mod Kabul.

Da DR var i kontakt med Parvez mandag, havde Taliban erobret Kabul og kaotiske scener herskede i lufthavnen, hvor desperate afghanere stormede den militære del af lufthavnen i forsøgtet på at komme med et fly ud af landet. Også Parvez var søgt mod lufthavnen, for at flygte fra Taliban.

- Jeg er i en seriøst forfærdelig situation. Hvis de efterlader mig her, er jeg færdig. Jeg vil dø, de vil dræbe mig. Så simpelt er det, sagde Parvez mandag fra et skjulested nær lufthavnen.

'Jeg er i et dansk fly'

Onsdag morgen formåede Parvez at komme inden for hegnet i lufthavnen.

- Jeg er med de danske specialstyrker her. De er gode ved mig. Jeg ringer senere, sagde Parvez til DR.

Mindre end en time senere, tager Parvez igen kontakt til DR med spor af glæde i stemmen:

- Jeg har det fremragende, tak. Jeg er sammen med specialstyrker fra Danmark. De er meget hjælpsomme over for mig. Jeg er i sikrere hænder nu, siger han.

- Jeg er så glad, fortæller han.

Onsdag morgen kan Parvez fortælle til DR, at det, han har kæmpet for i snart en uge, er blevet en realitet.

- Jeg er i et dansk fly. Vi flyver snart.

Et fly, der torsdag morgen ankom til København Lufthavn.

Hvad der nu skal ske, ved Parvez ikke. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye har bekræftet, at de evakuerede afghanere indtil videre skal bo på Center Sandholm.

Parvez er et opdigtet navn. DR kender hans identitet, men har givet ham et andet navn af hensyn til hans sikkerhed.

Facebook
Twitter