Puk Damsgård i Afghanistans hovedstad: Taliban rykker tættere og tættere på Kabul hver dag

Situationen i Afghanistan bliver mere og mere alvorlig i takt med, at Taliban nærmer sig landets hovedstad.

Taliban-soldater patruljerer i provinshovedstaden Ghazni, efter de tidligere i dag vandt kontrollen med byen, som ligger 150 km fra hovedstaden Kabul. (Foto: © NAWID TANHA, Ritzau Scanpix)

Den militante bevægelse Taliban fortsætter med at vinde frem med en rasende fart i Afghanistan.

Tidligere i dag fortrængte bevægelsens soldater regeringsstyrkerne fra provinshovedstaden Ghazni, som dermed blev den 10. provinshovedstad, der faldt i Talibans hænder på under en uge.

Taliban har nu kontrollen med en tredjedel af Afghanistans 34 provinshovedstæder. Og udviklingen skaber store bekymringer i den afghanske hovedstad, fortæller DR’s mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, som befinder sig i hovedstaden Kabul.

- Det er drastisk udvikling, vi ser i øjeblikket. Godt nok ligger Ghazni 150 kilometer fra Kabul, men Taliban kan nærmest bevæge sig i lige linje op til Kabul, siger hun og fortsætter:

- De vil møde noget modstand i den næste provinshovedstad, Maidan Wardak, men i det tempo, vi ser stederne falde og hæren overgive sig, så sidder man her i Kabul og fornemmer, at det kunne måske ske i morgen. Og så er de lige pludselig kun en halv time uden for Kabul, siger hun.

Militante fra Taliban patruljerer i Ghazni, efter de tidligere vandt kontrollen over provinshovedstaden. Ghazni er strategisk vigtig, fordi den forbinder Afghanistans hovedstad, Kabul, med landets sydlige regioner. (Foto: © NAWID TANHA, Ritzau Scanpix)

Luftangreb uden effekt

Taliban har gjort enorme militære fremskridt, siden USA i foråret annoncerede, at det internationale engagement i landet vil slutte frem mod den 11. september.

Her til aften har der også lydt meldinger om, at også provinshovedstaden Herat, Afghanistans tredjestørste by, står til at falde til Taliban. Vidner fortæller til blandt andre BBC og nyhedsbureauet AP, at byen allerede er faldet, men det er ikke blevet bekræftet af Herats provinsregering. Taliban har ifølge Reuters allerede gjort krav på i hvert fald dele af Herat.

Samtidig finder der voldsomme kampe sted mellem Taliban og regeringsstyrker i byen Kandahar i det sydlige Afghanistan. Kandahar er landets andenstørste by og Talibans tidligere højborg, og også her har Taliban tilsyneladende vundet frem, fortæller Puk Damsgård fra Kabul.

- Det er også vældig signifikant, fordi de står faktisk inde i midten af Kandahar, også selvom USA har udført masser af luftangreb. Men det ser ikke ud til at være lige så effektivt, som mange godt kunne tænke sig. Så det er en alvorlig situation, hvor Taliban rykker tættere og tættere på Kabul hver dag, siger Puk Damsgård.

På kortet her kan du se, hvilke områder, der er under Talibans kontrol, hvilke områder der er regeringskontrollerede og hvilke, der kæmpes om:

(© DR Nyheder)

Mange pakker taskerne

I Kabul kan man fornemme den anspændte stemning, og mange er allerede begyndt at flygte fra provinserne ind til byen, fortæller Puk Damsgård.

- Lejlighederne bliver fyldt op, fordi man huser tanter og onkler, der er kommet ind fra provinser, hvor der er kampe. Samtidig er der mange, der pakker taskerne og sætter i busser og biler sydpå ned til den Taliban-kontrolleret sydlige provins Nimruz for at komme illegalt over grænsen til Iran, siger hun.

- Så der er virkelig en nervøs stemning i Kabul, og ingen ved, hvad der sker i morgen.

Den hurtige fremmarch har blandt andet fået USA og Tyskland til at opfordre deres statsborgere i Afghanistan til at rejse hjem med det samme.

Her til aften lød meldingen fra USA derudover, at man henter en stor del af sit diplomatiske personale hjem fra ambassaden i Kabul, som dog forbliver åben med "kernediplomatisk tilstedeværelse".

Amerikansk militær vil ifølge en talsmand for USA's udenrigsministerium være til stede i Kabuls lufthavn for at sikre en "”en effektiv og sikker reduktion” i antallet af personnel.