Sexskandale i Frankrig: Kvinder på gaden mod ny minister

Sagen kan blive et problem for den franske præsident, lyder det fra DR's korrespondent.

"Kære Macron, what the fuck? Hvad i alverden?" og "Voldstægtsminister" står der på demonstranternes papskilte. Her fra en demonstration i Paris til aften. (Foto: © Thomas coex, AFP or licensors)

- Velkommen til voldtægtsministeriet.

- Voldtægtsmænd skal i fængsel, ikke i regering.

Sådan lyder bare to slogans på bannere fra en demonstration i den franske by Toulouse tidligere i dag.

I dag demonstrerer feminister i over 50 byer i hele republikken imod udnævnelsen af den nye, franske indenrigminister Gérald Dermanin. Han blev i 2017 sigtet for en voldtægt begået for over ti år siden.

- Det vækker dyb vrede og frustration i Frankrig, at præsident Emmanuel Macron har valgt Darmanin til at sidde på så magtfuld en post, fortæller DR's korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

I Paris samledes hundredevis for at vise deres vrede over den nye indenrigsminister.

- Tre år efter #MeToo har den franske stat endnu en gang vist, at kvinders sikkerhed og velfærd ikke er en prioritet. Hvilken besked sender den franske regering til kvinder, som tøver med at anmelde en voldtægt?, skriver arrangørerne på Facebook.

Hundredevis af demonstranter mødtes foran rådhuset i Paris fredag for at vise deres vrede over Frankrigs nye indenrigsminister. (Foto: © Thomas coex, AFP or licensors)

Aktivister har også samlet næsten 100.000 underskrifter for at kræve, at indenrigsministeren går af.

Darmanin har været minister siden en regeringsrokade i Frankrig mandag.

Sagen mod den nye minister stammer fra 2009, fortæller DR's korrespondent i Paris:

- En kvinde opsøgte ham for at få hjælp i et juridisk anliggende. Darmanin var dengang borgerligt medlem af retsuvalget. Han pressede hende til sex, siger hun. Han siger, at hun gik med til det frivilligt.

Det endte som politisag i 2017. Det er ikke blevet en retssag endnu, men det kan det gå hen og blive. Anklageren har fået lov til at undersøge én gang til, om der er mulighed for at rejse sag mod Frankrigs indenrigsminister. Det besluttede en appelret i Paris for en måned siden.

Frankrigs indenrigsminister Gerald Darmanin til højre har beskyldninger om voldtægt hængende over hovedet. Ved siden af ham Frankrigs premierminister, Jean Castex. (Foto: © Philippe Desmazes, AFP or licensors)

Som indenrigsminister skal Darmanin teknisk set lede de folk, der skal undersøge sagen mod ham.

- Det er fuldstændig skandaløst, at man udnævner ham til at stå i spidsen for politiet, siger én af demonstranterne i Paris, Fatima Benomar, til DR Nyheder.

Den nyudpegede minister afviser anklagerne.

- Jeg har ret til at blive betragtet som uskyldig, indtil det modsatte er bevist, sagde den nye indenrigsminister i går.

Loyal støtte

Præsident Emmanuel Macron har fået hård kritik fra kvinderettighedsaktivister og politiske modstandere, siden Gérald Darmanin trådte til i mandags.

Mange franskmænd spørger sig selv, hvorfor Macron overhovedet har udpeget Darmanin som minister, siger Stéphanie Surrugue.

- Det korte svar er, at Darmanin har været en yderst loyal Macron-støtte indtil videre. Og desuden lyder det også fra både præsidentpaladset og den franske premierminister, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Og præsidenten lader ikke til at have intentioner om at trække sin minister tilbage.

- Efter en juridisk analyse har de relevante instanser vurderet, at der ikke er nogen hindring for udnævnelsen, skriver præsidentens kontor ifølge franske medier.

Katastrofe forude

Macron har ellers gjort lighed mellem kønnene til ét af de helt store temaer og løfter for sin regering. Demonstrationerne kan vise sig at være katastrofale for præsidenten, vurderer Stéphanie Surrugue.

- Han har lige været igennem en regeringsrokade, der skulle give ham en frisk start frem mod præsidentvalget i 2022. I stedet har han fået en start, der handler om sexanklager, patriarkalske institutioner og en præsident, der er ligeglad med den ligestilling, han ellers har sagt, at han tager så alvorligt.

Og Darmanin er ikke den eneste årsag til demonstrationerne og Macrons hovedbrud. Deltagerne er også vrede over Frankrigs nye justitsminister.

Ny justitsminister Eric Dupond-Moretti til venstre er omstridt. Som forsvarsadvokat har han repræsenteret svindlere og terrorister. Han er kendt for at være på venstrefløjen og har kritiseret MeToo-bevægelsen. (Foto: © Charles platiau)

Eric Dupond-Moretti er blandt andet kendt for at være stærkt kritisk over for Metoo-bevægelsen.

- Det er vanvittigt, at det skulle blive strafbart at fløjte efter en kvinde, sagde den nye justitsminister i 2018.