Spænding før valgdebat i Las Vegas: Nu skal Bloomberg vise, hvad han kan

Michael Bloomberg skal for første gang møde sine modkandidater, når Demokraterne i USA går på scenen i Nevada.

Den tidligere borgmester i New York City Michael Bloomberg skal for første gang debattere mod de andre demokratiske kandidater. (Foto: © BRETT CARLSEN, Scanpix)

De er faldet fra en efter en, de mulige demokratiske præsidentkandidater. Nu er der for alvor kun fem reelle kandidater tilbage, og i morgen er der lagt op til den helt store kamp i spillebyen Las Vegas, når de går på scenen for at debattere.

Tonen er blevet skærpet de seneste uger, og spændingen er bestemt ikke blevet mindre af, at Michael Bloomberg netop har kvalificeret sig som den sjette kandidat til debatten i morgen.

Det er nemlig første gang, den tidligere borgmester for millionbyen New York for alvor skal stå ansigt til ansigt med sine modkandidater.

Mange har holdt øje med meningsmålingerne for at se, om Bloomberg ville kvalificere sig til debatten, som finder sted bare få dage før, vælgerne i Nevada skal pege på deres foretrukne præsidentkandidat for Demokraterne.

For at opfylde kravene har Bloomberg skulle fremvise opbakning på mindst ti procent i flere forskellige meningsmålinger.

Bloomberg, der af Forbes vurderes til at være god for omkring 442 milliarder kroner, har endnu ikke været på stemmesedlen - og er det heller ikke til valget i weekenden. Han meddelte først sit kandidatur i slutningen af november og træder derfor først i kapløbet om at blive præsidentkandidat den 3. marts.

Men selvom nogle af de andre kandidater har haft et års forspring til at føre valgkamp, blander han sig pludseligt blandt dem, der klarer sig bedst i gennemsnittet af de landsdækkende meningsmålinger. Det viser statistikker fra FiveThirtyEight, der er et analyse- og statistiksite, som beskæftiger sig med politik og økonomi.

Regelændring gav grønt lys

Milliardæren Bloomberg finansierer selv sin kampagne og har allerede brugt over 300 millioner dollars - i omegnen af to milliarder kroner - på valgreklamer.

Men det har samtidig afholdt ham fra at opfylde netop et af de krav, der er sat for at medvirke i debatterne: Man skal fremvise et vist antal individuelle donationer.

Den regel blev dog ændret af Det Demokratiske Parti, og dermed var vejen banet for, at Bloomberg nu kan tilslutte sig sine modkandidater på scenen i Las Vegas, men også i næste uge, hvor der er debat i Charleston i sydstaten South Carolina.

- Vi er begejstrede over, at vælgerne snart kan få chancen for at se Mike Bloomberg på en debatscene og høre hans visioner for landet, sagde Bloombergs kampagnechef, Kevin Sheekey, til blandt andre avisen New York Times, da regelændringen blev annonceret.

Under skarp kritik

Det har dog givet anledning til kritik blandt Bloombergs modkandidater. Blandt andet fra Elizabeth Warren og Bernie Sanders, der ikke mener, at Michael Bloomberg har fortjent en plads på scenen.

- Det er præcis det, en multimilliardær kan få til at ske. Nogle af mine gode venner knoklede for at være med i den her kamp. Men ingen ændrede reglerne for dem, har Sanders, der fører meningsmålingerne i øjeblikket, sagt.

Amy Klobuchar fik omkring 20 procent af stemmerne i New Hampshire. (Foto: © Brian snyder, Scanpix)

Amy Klobuchar, der blev belønnet af vælgerne i New Hampshire efter en solid debatpræstation, byder dog Bloomberg velkommen. For han skal ikke gå og gemme sig bag "tv-spots og massive annoncekøb".

- Jeg kan ikke slå ham i tv-spots, men jeg kan slå ham på en debatscene, siger hun til The Hill.

Bloomberg har været udsat for en del kritik på det seneste, særligt er der kommet fokus på en række sagsanlæg fra kvinder, der har følt sig diskrimineret og udsat for seksuelt upassende adfærd samt for hans forsvar for den såkaldte "stop and frisk"-politik i New York.

Det er en meget omdiskuteret praksis, der tillader politiet at kropsvisitere civile på gaden, hvis de er mistænkt for at skjule et våben. Den er blevet stærkt kritiseret for at overtræde rettigheder og for at blive anvendt i uhensigtsmæssig høj grad mod sorte og latinobefolkningen i byen.

Noget, der uden tvivl vil blive debatteret på scenen i morgen i Las Vegas, hvor foreløbig Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Joe Biden og Pete Buttigieg deltager.

Her er alle de kandidater, der håber på at blive Demokraternes præsidentkandidat:

  • Joe Biden. Den tidligere vicepræsident har ført alle foreløbige meningsmålinger - også inden hans kandidatur blev officielt. Den 77-årige Biden er dog også mødt med kritik for at være repræsentant for det "gamle parti" i en tid, hvor der efterlyses nye kræfter, og gamle sager om upassende adfærd over for kvinder og hans rolle i Clarence Thomas-høringerne tilbage i begyndelsen af 90'erne har fyldt i den første del af hans kampagne. (Foto: © Ethan Miller, Scanpix)
  • Bernie Sanders. 78-årige Sanders er senator fra delstaten Vermont og kalder sig selv demokratisk socialist. Han tabte i 2016 til Hillary Clinton, men mener at mange af hans ideer fra dengang har vundet støtte og vil derfor bygge videre på samme fundament: Sundhedsforsikring til alle, gratis offentlige uddannelser og en mindsteløn på omkring 100 kroner i timen. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)
  • Tulsi Gabbard. Blev valgt ind i Repræsentanternes Hus i 2012 for Hawaii. Har gjort tjeneste i Irak og været imod USA's militære interventioner. Til mærkesager hører en reform af kriminallovgivningen, klimaindsats og sundhedsreform. (Foto: © Scott Audette)
1 / 3