Steffen Kretz: Biden er blevet væsentlig stærkere - men to ting kan trække ham ned i dag

Demokraterne forsøger at samle sig bag Joe Biden for at undgå Bernie Sanders, vurderer korrespondent.

Joe Biden var sendt til tælling efter flere dårlige valg. Nu er han tilbage og bliver blandt andet støttet af den tidligere konkurrent Amy Klobuchar (th). (Foto: © ERIC THAYER, Scanpix)

Det lange kapløb om at blive Demokraternes kandidat til præsidentposten i USA går i dag ind i en sprint.

I dag er det nemlig Super Tuesday, hvor hele 14 amerikanske delstater stemmer om deres foretrukne bud på en præsidentkandidat.

De mange stater byder på over en tredjedel af stemmerne i Demokraternes kamp om at blive præsidentkandidat, og dagen har derfor stor betydning for, hvem der skal udfordre præsident Trump til november.

Derfor er det en særlig god nyhed for kandidaten Joe Biden, at han netop har fået en ordentlig omgang medvind.

I løbet af det seneste døgn har to af hans tidligere konkurrenter i kapløbet nemlig trukket sig og i stedet valgt at give den tidligere vicepræsident deres støtte.

Der er tale om de to centrumsøgende profiler Pete Buttigieg og Amy Klobuchar.

- De har altså forsøgt at gøre fælles front med Biden mod Bernie Sanders, som står ude på venstrefløjen, fortæller Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent.

I nat annoncerede Pete Buttigieg sin opbakning til Joe Biden. Hans beslutning hænger sammen med et ønske om at samle landet for at besejre præsident Trump, siger han:

Og det giver Biden bedre chancer for at hente flere stemmer i dag, siger korrespondenten.

- Det betyder, at Joe Biden er gået fra at være nærmest afskrevet, fordi han tabte de tre første afstemninger, til pludselig at være den forenende kandidat, som vil forsøge at samle moderate stemmer inde på midten i Det Demokratiske Parti, siger han.

- Han står altså væsentligt stærkere i dag, end han gjorde i går.

Men der er samtidig to faktorer, der trækker ned.

Bloomberg og brevstemmer

I dag står Michael Bloomberg på stemmesedlen for første gang. Han har dog været svær at komme uden om de seneste uger på grund af en massiv reklamekampagne. (Foto: © Andrew Kelly, Scanpix)

Den første faktor, som spiller ind, er de mange brevstemmer, der allerede er afgivet.

Vælgerne har nemlig kunnet brevstemme i ugevis, og alene i Californien har over to millioner mennesker gjort brug af denne mulighed, fortæller Steffen Kretz.

Mange har altså stemt, før det blev en realitet, at to af Bidens rivaler på midten trak sig og pegede på den tidligere vicepræsident.

Derudover træder Michael Bloomberg først i dag rigtig ind i valget. Milliardæren har ikke været at finde på stemmesedlen ved valgene i de fire første delstater. Han har dog gjort sig bemærket fra sidelinjen ved blandt andet at spendere over tre milliarder kroner på reklamer.

- Han forsøger noget, som ingen anden nogensinde har forsøgt i amerikansk politik, nemlig at købe sig til et kandidatur, siger han.

- Man kan simpelthen ikke tænde tv'et herovre uden at se Michael Bloomberg, siger korrespondenten om milliardærens tæppebombning af de amerikanske medier.

Og hans entré på scenen er langt fra uproblematisk for Joe Biden, påpeger Steffen Kretz.

- Udfordringen for Joe Biden er, at Michael Bloomberg også er moderat. Han er faktisk så meget inde på midten, at han engang var republikaner.

- De to kæmper altså om de samme stemmer. Man kan sige, at der nu ikke længere er fire, som skal dele de moderate stemmer, men der er stadig to, der skal. Det kan blive en fordel i løbet af dagen for Bernie Sanders.

Byttehandler og fløjkrig

Joe Biden kunne holde en optimistisk tale i nat, efter han sikrede sig opbakning fra sine to tidligere konkurrenter. Her afviste han tanker om revolution, hvilket kan ses som en stikpille til Bernie Sanders.

Timingen for Buttigieg og Klobuchars exit er langt fra tilfældig, siger Steffen Kretz, der peger på, at der både er personlige overvejelser samt hensyn til partiet på spil.

Han forklarer, at det i det politiske spil giver mening at veksle sin opbakning hos en stærk kandidat, når man står til ikke at komme ud af Super Tuesday med et godt resultat.

Det kan eksempelvis udmønte sig i en post i regeringen eller sågar som vicepræsident i fremtiden.

- Der har været en forhandling, som vi ikke ved noget om, siger korrespondenten.

I aftes dansk tid annoncerede Amy Klobuchar, at hun trækker sig som kandidat. Hun peger også på Joe Biden som partiets præsidentkandidat:

Derudover er det et hensyn til Det Demokratiske Parti som helhed. Her vil partiet for alt i verden forsøge at undgå den situation, som Republikanerne endte i tilbage i 2016, hvor Donald Trump gik fra at være en outsider, som ikke blev taget seriøst, til at vinde nomineringen.

- Det er Bernie Sanders, der er outsideren i Det Demokratiske Parti, fordi han er ude på venstrefløjen og imod det etablerede system, påpeger Steffen Kretz.

- Nu vil Det Demokratiske Parti forsøge at samle al energien omkring en moderat kandidat, siger korrespondenten.

Han peger på, at der ved Republikanernes valg i 2016 var en række moderate kandidater, som kæmpede mod hinanden.

- Og mens de gjorde det, så løb Donald Trump med sejren. Det vil man ikke risikere sker her, og derfor presser partiet på for, at Joe Biden skal være den moderate kandidat.

Præsident Trump har ikke været bleg for at blande sig i Demokraternes valgkamp:

Kampen mellem Demokraternes venstrefløj og den moderate del af partiet bliver afgjort af, hvem der får engageret sine vælgere tilstrækkeligt til at få dem frem til stemmeurnerne, vurderer Steffen Kretz.

- For Bernie Sanders handler det først og fremmest om at få de unge vælgere ud. Han har bred opbakning i mange kredse, men han har meget stor opbakning fra personer under 30, siger korrespondenten.

- Hvis det lykkes for ham at få dem frem til stemmeurnerne, så har han en rigtig stor chance for at gå sejrrigt ud af Super Tuesday.

Der er meget mere om Super Tuesday i aften, når vi sender en særudgave af Horisont, hvor vi møder en cowboy i Texas, der er glad for Bernie Sanders og den sorte yogainstruktør i Sydstaterne, der er særlig eftertragtet af politikerne.

Vi er direkte med fra flere valgsteder i USA, og i studiet guider Ask Rostrup og Steffen Gram os gennem begivenhederne. Det er kl. 21.25 på DR1.