Steffen Kretz efter Super Tuesday: Biden står til et overraskende godt valg

Super Tuesday ser ud til at indskrænke feltet til to i kampen for at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Tidligere vicepræsident Joe Biden er kommet godt ud af Super Tuesday. (Foto: © MARIO TAMA, Scanpix)

Minnesota, Massachusetts, Oklahoma, Arkansas, Alabama, Tennessee, North Carolina, Virginia - og sidst men ikke mindst: Texas.

Det er staterne, som Joe Biden i skrivende stund står til at vinde ved Super Tuesday.

Her har hele 14 delstater sendt vælgerne til stemmeurnerne ved en omfattende valghandling, der kan få afgørende betydning for, hvem der bliver Demokraternes præsidentkandidat.

Manges øjne har været rettet mod, om det skulle blive Bernie Sanders, Michael Bloomberg eller netop Joe Biden, der for alvor slog igennem i denne fase, hvor det lange kapløb er gået over i en sprint.

- Det er tidligt, men det ser rigtig, rigtig godt ud, lød det i nat dansk tid, da Biden talte til sine tilhængere i Los Angeles, Californien.

Nattens afstemninger har ikke resulteret i en klar frontløber blandt Demokraterne, men det har været en god nat for den tidligere vicepræsident, Joe Biden, vurderer Steffen Kretz, DR's USA-korrespondent.

- Joe Biden får et overraskende godt valg og har vundet i en række sydstater, hvor mange sorte og ældre vælgere har bakket ham op, fortæller han.

Aftenens anden vinder ser ud til at blive Bernie Sanders, siger korrespondenten.

Den selvudnævnte demokratiske socialist står ifølge nyhedsbureauet AP til at vinde blandt andet Californien, der som USA's mest folkerige stat byder på hele 415 af de i alt 3979 delegerede.

To vindere og to tabere

Efter aftenens og nattens mange afstemninger er der nu lagt op til et kapløb mellem to kandidater, selv om der i skrivende stund officielt er fem tilbage.

- Lige nu har det demokratiske parti to bud på en præsidentkandidat. En moderat i Joe Biden og en mere venstreorienteret i Bernie Sanders. Ingen af dem har vundet endnu. Alt tyder på, at kampen om nomineringen vil fortsætte i uger og måske måneder endnu, siger Steffen Kretz.

Først til juli, når Det Demokratiske Parti, afholder konvent i delstaten Wisconsin, bliver det endeligt afgjort.

Ingen af kandidaterne ser altså ud til at komme ud fra Super Tuesday som den klare leder i kampen om at blive Det Demokratiske Partis præsidentkandidat, siger Steffen Kretz.

Men feltet er blevet væsentligt indskrænket, så Joe Biden og Bernie Sanders står som de to kandidater, der vil fortsætte med at kæmpe om nomineringen, mens milliardæren Michael Bloomberg og Elizabeth Warren er faldet igennem.

Warren står til at slutte på en skuffende tredjeplads på hjemmebanen Massachusetts, hvor hun er senator, mens Bloomberg kun står til sejr i det lille territorium Amerikansk Samoa, selv om han indtil videre har tæppebombet medierne med reklamer for mere end tre milliarder kroner.

- De to er skuffede og må tænke sig grundigt om, hvorvidt de fortsætter herfra, siger Steffen Kretz.

- Elizabeth Warren får et skuffende valg. Hun ser ikke ud til at vinde i én eneste stat. Heller ikke hendes egen hjemstat, Massachusetts. Hendes vej til nomineringen som partiets præsidentkandidat ser nærmest håbløs ud, siger korrespondenten

Spørgsmålet er, om hun vil fortsætte alligevel - eller trække sig og i stedet kaste sin støtte bag Bernie Sanders, som hun deler flere politiske visioner med.

På samme måde må Michael Bloomberg gå skuffet i seng ovenpå Super Tuesday, fortæller Steffen Kretz.

- Han har trukket en del moderate stemmer i mange andre stater, men som det ser ud i dag, har han ikke nogen chance for at vinde det flertal af delegerede, som kan give ham partiets nominering på konventet i juli, siger korrespondenten.

Her er spørgsmålet, om han vil blive ved med at kaste penge ud af vinduet - eller slå kræfterne sammen med Joe Biden, siger Steffen Kretz.

Et større comeback

Joe Biden har rejst sig, efter han blev slået i gulvet af flere kæberaslere fra vælgerne i de første afstemninger. Først vandt han South Carolina overbevisende i weekenden. Derefter fulgte farvellet til rivalerne Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, som begge stillede sig bag Joe Biden.

- Pludselig lignede Biden ikke længere en træt og muggen bedstefar men en vinder. Det boost kan aflæses i en række sejre i dag, lyder det fra Steffen Kretz.

Den tidligere vicepræsident har heller ikke været sen til at italesætte sit comeback.

- Til jer, der er blevet holdt nede, dømt ude og efterladt: Det her er jeres valgkamp, siger Joe Biden.

Og der er tale om noget af et comeback, siger Steffen Kretz.

- På tre dage er Biden gået fra at være en kandidat, som mange havde dømt ud, til at være vælgernes foretrukne moderate valg.

I skrivende stund tælles der stadig stemmer i otte stater, men prognoserne virker sikre for de fleste. Biden står til sejr i ni stater, mens det samme gøre sig gældende for Sanders i fire.

Herunder den vigtige stat Californien, hvor han i skrivende stund fører komfortabelt foran Joe Biden, men kun 55 procent af stemmerne er optalt.

Den sidste stat - Maine - er for tæt til at kalde.

Opdatering: Artiklen er opdateret med de seneste prognoser.