Taliban har nu magten i landet med verdens største opiumsproduktion: 'På den korte bane kan de ikke klare sig uden den her økonomi'

Afghanistans nye herskere har tidligere været modstandere af dyrkning og salg af opium. Nu lever de af den, siger eksperter.

Råopium udvindes ved at skrabe opiumvalmuens umodne frøkapsler med en skarp genstand. Nogle steder kan der høstes to gange om året. (Foto: GORAN SIVACKI © Scanpix Denmark)

Valmuemarkerne i Afghanistan har i årevis leveret råstoffet til størstedelen af den heroin, som sælges på gaden i misbrugsmiljøer verden over.

Det er en multi-milliardforretning, der samtidig har finansieret Taliban-bevægelsens oprørskamp, fortæller chefkonsulent ved Forsvarsakademiet David Vestenskov.

- Produktionen er bare steget og steget henover de sidste mange år. Og på den korte bane kan de ikke klare sig uden den her økonomi, siger han.

Ifølge FN's agentur for narkotika og kriminalitet (UNODC) stammer mere end 80 procent af verdens opium fra Afghanistan, hvor den ulovlige afgrøde er blomstret under mange års krige.

- Jo længere konflikt, jo bedre vilkår har den her illegale produktion, siger David Vestenskov.

De senere år er det gået stærkt med at udvinde saften fra opiumsvalmuen.

I rekordåret 2017 blev der ifølge FN produceret 9.900 tons opium i Afghanistan med en samlet værdi på 8,8 milliarder kroner for de bønder, der producerede den.

Opiumsvalmuer i Grishk-distriktet i Helmand-provinsen. Ifølge FN spredte dyrkningen af afgrøden sig sidste år over et samlet areal på 224.000 hektarer i Afghanistan. (Foto: Str © Scanpix Denmark)

Det svarer til omkring syv procent af Afghanistans bruttonationalprodukt - den samlede værdi af landets varer og ydelser.

Og på trods af coronapandemien formåede de afghanske opiumsbønder sidste år at øge deres produktion med hele 37 procent.

En tendens, der vil fortsætte med Taliban ved magten. Det vurderer lektor i international politik ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rasmus Brun Pedersen.

- Man skal huske på, at det ikke er en stat, der fungerer som vores, men det kræver stadig ressourcer af administrere territoriet. Så Taliban vil søge indtægter fra opiumsproduktionen, indtil de finder pengene andre steder.

- Nu har de kontrol med distributionen og kan få det over grænserne. Så man kan nok forvente at se en stigning, fordi de har brug for ressourcer til at konsolidere deres magtbase.

Taliban-repræsentanter med talsperson Zabihullah Mujahid i spidsen ved bevægelsens første pressemøde efter indtagelsen af Kabul. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Vesten skød sig selv i foden

Størstedelen af opiumsdyrkningen foregår i den sydvestlige del af Afghanistan - navnlig i Helmand-provinsen, hvor blandt andre danske soldater har været udstationeret.

Og det er der særlige grunde til, fortæller David Vestenskov fra Forsvarsakademiet.

- Helmand er et svært fremkommeligt og tyndt befolket område med et stammenetværk, hvor det har meget svært for regeringen i Kabul og for de vestlige soldater at gøre noget ved det, siger han.

USA har ifølge Reuters brugt mere end otte milliarder dollars, svarende til over 50 milliarder kroner, over en 15-årige periode på at bekæmpe opiumsproduktionen i Afghanistan.

Men selv de amerikanske skatteyderes magt kommer til kort over for opiumsindustrien.

- Man var opmærksom på det ret tidligt i midten af 00'erne og kørte programmer for at få bønderne til at omlægge den her høst og distribution, som er tæt forbundet med Taliban og oprørskampen.

- Men når man fjerner markerne, så får det prisen på opium til at stige, og det gjorde det mere attraktivt for andre at slå over i den her branche, fortæller David Vestenskov.

I den vestlige koalition fandt man ud af, at man modarbejdede sin egen mission ved at bekæmpe produktionen af opium i nærområderne.

April 2009. Det danske Bravo-kompagni på patrulje i Green zone nord for Gereshk. (Foto: søRen Bidstrup © Scanpix Denmark)

- Det var landsbybønderne, der dyrkede det, og dermed truede man landsbyernes eksistens. Det var det modsatte af at vinde deres hjerter og sind, så man nåede frem til, at man var nødt til at løse konflikterne og skabe stabilitet, før man kunne bekæmpe opiumsproduktionen, siger David Vestenskov.

Ifølge Rasmus Brun Pedersen fra Aarhus Universitet får Vesten med Talibans magtovertagelse nu langt sværere ved at bremse opiumsproduktionen.

- Det er svært at lægge yderligere diplomatisk pres på og indføre flere sanktioner mod styret. Man har næppe flere håndtag at trække i. Så skulle det være at lægge begrænsninger på bistandsmidler på sigt, siger han.

Taliban afhængig af opiumsdyrkning

Taliban-bevægelsen kom første gang til magten i 1996 efter en borgerkrig udløst af det magttomrum, der opstod, da Sovjetunionen trak sine tropper ud af Afghanistan i 1989.

Under borgerkrigen blomstede opiumsproduktionen, men det ændrede sig under Talibans strenge islamiske regelstyre.

I 2000 erklærede den daværende leder, mullah Mohammed Omar, dyrkningen af opium for uislamisk og ulovlig med hårde straffe som følge af overtrædelser.

Dekretet blev gentaget året efter og meddelt de afghanske bønder på den statslige radiostation Radio Shariat.

Men opiumsproduktionen blomstrede igen, da den vestlige koalition anført af USA gik ind i Afghanistan efter terrorangrebet 11. september 2001.

Taliban-kriger under ladning af et raketbatteri fra en position nord for Kabul 10. november 1996. (Foto: Dylan Martinez © Scanpix Danmark)

- Taliban kom til magten som 'crime busters'. Men der var stadig en produktion. Og den steg op igennem 00'erne, da man fik svært ved at finansiere oprørskampen med legale midler.

- Der opstod en alliance mellem Taliban og kriminelle netværk, der kunne drage fordel af hinanden for at slå regeringen eller de vestlige soldater tilbage, fortæller David Vestenskov.

I dag er opiumsproduktionen en hovedpine, der ikke forsvinder lige forsvinder foreløbig for Taliban. Der er nemlig masser af Taliban-relaterede grupper, der tjener penge på det.

- Det kan godt være, at der er idealisme, religion og lokale traditioner, men det træder i baggrunden, hvis ikke du kan forsørge dig selv og din familie. Så Taliban kan slet ikke tåle at gå ud og slå ned på det. Så vil deres netværk vende sig imod dem.

Facebook
Twitter