Taliban har vundet slaget om Afghanistan. Nu kæmpes der videre på de sociale medier

Facebook vil forbyde alt indhold, der promoverer Taliban.

Facebook har sat hårdt ind mod Talibans indhold på sociale medier. (Foto: Javed Tanveer © Ritzau Scanpix)

Da Taliban første gang kæmpede sig til magten i 1996, skete det med rifler og raketstyr. Denne gang er redskaberne sådan set de samme, men nu har Taliban fået endnu et redskab. Nemlig de sociale medier og det internet, der i løbet af de sidste tyve år er blevet lagt i store dele af Afghanistan.

Det blev tydeligt, da der pludselig begyndte at cirkulere videoer af glade Taliban-soldater, der var taget en tur i fitnesscentret og en tur i forlystelsesparken.

Men alt indhold, der promoverer Taliban skal forbydes på alle Facebooks platforme som Instagram, WhatsApp og Facebook selv. Det fortæller en talsmand for tech-giganten til BBC.

Besked-app blev brugt som flyveblade

Man oplyser derfor, at man har hyret et hold af afghanske eksperter, der skal holde skarpt øje med indholdet på platformene.

- Facebook har haft nogle rigtig uheldige historier i områder, som ikke havde vestens bevågenhed. Vi så for eksempel i Myanmar, at Facebook blev brugt meget aktivt i en etnisk udrensningskampagne. Her brugte militæret platformen til at opildne til had mod det muslimske Rohingya-mindretal, uden at Facebook greb ind.

- En fejl, som Facebook siden har indrømmet og som blandt andet skyldtes, at de simpelthen ikke havde nok moderatorer, der talte de sprog, det foregik på, fortæller DR's tech-korrespondent Henrik Moltke.

Det har hele tiden været forbudt at promovere Taliban på Facebooks platforme, da de anses for en terrorbevægelse, men nu strammer Facebook alligevel nettet og ansætter de afghanske eksperter for at undgå at fejlen fra Myanmar gentager sig.

Men fokus kommer nok i højere grad til at ligge på Facebooks beskedtjeneste WhatsApp, der i stor stil bliver brugt af Taliban.

- Taliban brugte WhatsApp, lidt ligesom man brugte flyveblade i gamle dage. Da de indtog Kabul kom der beskeder ud til folk om, at de ville blive en fredelig magtovertagelse. De skulle bare tage det roligt, og Taliban havde styr på det hele.

De sociale medier bruges også til modstand

DR Nyheder talte i går med dansk-afghanske Tahmina, der kunne fortælle, hvordan flere kvinder i Kabul, hun havde talt med, brugte både beskedtjenester og lukkede facebookgrupper til at lufte deres utilfredshed og organisere protester mod Taliban.

Og det bliver på de sociale medier, at modstanden mod Taliban vil kunne findes, vurderer David Vestenskov, som er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet og har fulgt situationen i Afghanistan i ti år.

Taliban skal fremover have sværere ved at bruge de sociale medier til at sprede propaganda. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)

- Det vil være det primære sted, man organiserer sig. Både fredeligt, men muligvis også i væbnede oprørsgrupper, lyder det.

Derfor står Taliban nu overfor en markant anderledes situation end den, de stod i, sidst de kom til magten.

- Taliban er nødt til at forholde sig til, at befolkningen kommunikerer via de her grupper. De kan ikke bare lukke nettet fra den ene dag til den anden, siger David Vestenskov.

Hvad vil der ske med en kvinde, hvis Taliban finder ud af, at hun har opfordret til en slags protest i sådan en lukket facebookgruppe eller i en WhatsApp-samtale?

- Jamen, så tror jeg stille og roligt, at man vil logge navnet, og så vil man tage hånd om det senere.

- Her I starten tror jeg, at de vil gå forsigtigt til værks, fordi de ved, at verdens øjne er på dem, så de vil ikke sende dødspatruljer, men der vil jo komme en eller anden form for repressalier, siger David Vestenskov.

Er det sikkert?

Tilbage står så spørgsmålet om, hvorvidt Taliban rent faktisk har kompetencerne til at hacke de her grupper og Whatsapp-tråde, eller kan skabe falske profiler, der kan infiltrere dem.

- Jeg er ikke sikker på, hvor teknisk dygtige de er, men jeg tror, de har nogle, der kan infiltrere de her grupper, og hvis ikke de har, vil de opbygge den kapacitet, siger David Vestenskov.

Henrik Moltke er dog mere optimistisk i sin vurdering.

- Hvis de passer på, hvem de lukker ind og ikke får en Kalashnikov i hovedet og bliver tvunget til at lukke deres telefon op, så tror jeg ikke, at Taliban uden videre får adgang til de her facebookgrupper eller WhatsApp-tråde.

- Det er jo ikke helt nemt at infiltrere sådan nogle grupper. Det tager tid at oprette en troværdig falsk profil, og jeg er ikke sikker på, at Taliban lige med det første vil bruge kvindelige "agenter" på nettet.

Han mener heller ikke, at Taliban har den tekniske kunnen til at tilgå de her grupper.

- Jeg vurderer ikke umiddelbart, at Taliban på teknisk vis er i stand til at komme ind i en lukket facebookgruppe - det er en ret solid arkitektur. Men det ville være rigtig klogt, hvis de her kvinder kraftig opgraderer deres sikkerhed og bruger fake navne og i observerer god digital sikkerhed, siger Henrik Moltke.

En katastrofe at lukke for medierne

Og selvom slaget lige nu slås på de sociale medier, og Facebook har sat hård ind, så vil det i følge Henrik Moltke være en katastrofe, hvis Facebook lukkede for tilgangen i Afghanistan.

- Whatsapp ville nemt kunne slukke for hele Afghanistan ved at lukke alle +93 numre ned på tjenesten, men det ville være en katastrofe, f.eks. fordi mange internt fordrevne bruger de her tjenester til at holde sig i kontakt med andre både i og udenfor Afghanistan. Så det tror jeg bestemt ikke de gør foreløbig.

Facebook
Twitter