Talibans gamle fjende: Vi er klar til at kæmpe mod Taliban

Mens Taliban har underlagt sig det meste af Afghanistan, melder en trodsig provins sig klar til kamp.

Militslederen Ahmad Massoud melder sig klar til at tage kampen op mod Taliban i Panjshir-provinsen nord for Kabul. På billedet ses han tale for sine tilhængere i september 2019. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Ritzau Scanpix)

Selv om den afghanske regering er faldet, og Taliban allerede i weekenden kunne lade sig fotografere i præsidentpaladset i Kabul, så betyder det ikke, at den militante bevægelse sidder på magten i hele Afghanistan.

Der er fortsat flere lommer i Afghanistan, hvor lokale militser nægter at bøje sig for Taliban, og det gælder især den nordlige Panjshir-provins, der tidligere har vist sig svær at indtage.

- Alle gør sig klar til at yde modstand, lyder meldingen fra en operationschef fra militsen Afghanistans Nationale Modstandsfront.

Panjshir-provinsen nord for Kabul har tidligere givet både sovjetiske tropper og Taliban problemer.

Operationschefen, der kalder sig selv Rigistani, siger til DR Nyheder, at man allerede kan komme i kamp med Taliban i aften.

- Lige nu er vi i defensiven. Vi tror, det er sandsynligt, at Taliban vil angribe i aften eller i morgen. Lige nu er vi i klar til at forsvare os, lyder det fra operationschefen fra Panjshir-provinsen.

Vicepræsident opfordrer til kamp

Mens den afghanske præsident, Ashraf Ghani, søndag flygtede fra landet, så valgte hans ene vicepræsident Amrullah Saleh at blive i landet.

Her slog han fast, at han aldrig vil bøje sig for "talib terrorister".

- Jeg vil aldrig være under samme tag som Taliban. Aldrig, lød udmeldingen fra vicepræsidenten.

Ikke nok med det, så erklærede han sig selv for overgangspræsident.

Meldingen fra den tidligere vicepræsident var, at han forsøgte at nå ud til andre ledere for at få deres opbakning.

- Vi afghanere skal bevise, at Afghanistan ikke er Vietnam, og Taliban ikke minder det mindste om Vietcong. Modsat USA/Nato har vi ikke mistet ånden og ser store muligheder foran os. Det er slut med ubruglige protester. Bliv en del af modstanden, lød hans opfordring på Twitter.

På dette tidspunkt florerede der ifølge The Guardian rygter om, at han var rykket til Panjshir Dalen nord for Kabul for at slå sig sammen med militslederen Ahmad Massoud, som står i spidsen for Afghanistans Nationale Modstandsfront.

Ahmad Massoud i Bazarak i Panjshir-provinsen i 2019. (Foto: MOHAMMAD ISMAIL © Ritzau Scanpix)

Dette indtryk blev styrket, efter et billede af vicepræsidenten og militslederen blev offentliggjort, efter Talibans erobring af Kabul.

Militsleder melder sig klar

Netop Panjshir Dalen spiller en stor rolle i Afghanistans historie som epicenter for væbnet modstand. Først mod Sovjetunionen fra 1979-89 og siden mod Taliban under borgerkrigen i 1990'erne.

Dengang blev modstanden ledet af Ahmad Massouds far, Ahmad Shah Massoud, som var kendt som "Løven fra Pansjir". Han ledede den såkaldte Nordlige Alliance, indtil han blev snigmyrdet af Al Qaeda i 2001.

Netop den Nordlige Alliance allierede sig med USA, da amerikanerne erklærede krig mod Taliban og var med til at vælte Taliban i slutningen af 2001.

Og nu melder Ahmad Massoud sig altså klar til at kæmpe mod Taliban igen.

  • Militslederen Ahmad Shah Massoud opnåede nærmest mytisk status for særligt Afghanistans tadsjikere. Her bærer demonstranter en plakat af ham under en demonstration i Bruxelles i onsdags. (Foto: JOHN THYS © Ritzau Scanpix)
  • En Taliban-kriger foran en plakat af Ahmad Shah Massoud i Kabul. (Foto: Wakil Kohsar © Ritzau Scanpix)
1 / 2

- Vi har soldater fra den afghanske hær, som blev frastødt over deres kommandører og nu begiver sig mod bakkerne i Panjshir med deres udstyr, skrev Massoud tidligere på ugen i et indlæg i Washington Post.

- Jeg skriver i dag fra Panjshir Dalen, klar til at følge i min fars fodspor sammen med mujahedin-kæmpere, der er klar til endnu engang at tage kampen op mod Taliban, skriver militslederen blandt andet.

- Vi har lagre af ammunition og våben, som vi tålmodigt har samlet siden min fars tid, fordi vi vidste af denne dag måske ville komme.

Også Afghanistans ambassadør i nabolandet Tadsjikistan, Zahir Aghbar, peger på det bjergrige Panjshir som et centrum for modstand mod Taliban.

- Panjshir står fast over for enhver, der vil slavebinde folket, sagde han til Reuters i onsdags.

- Jeg kan ikke sige, at Taliban har vundet krigen. Nej, det var bare præsident Ghani, der opgav magten efter forræderiske forhandlinger med Taliban.

Facebook
Twitter