Tidligere korrespondent: Drab på Jo Cox er et angreb på demokratisk tanke

Den politiske kultur i Storbritannien er normalt præget af åbenhed og tillid mellem borgere og politikere.

Politi eftersøger gerningsstedet, hvor drabet på Jo Cox fandt sted. (Foto: © Phil noble, Scanpix)

- Det her er fuldstændig uhørt. Det er ikke sådan, det er. Det var i hvert fald ikke sådan, det var indtil i går.

Sådan siger DRs Jakob Illeborg, der tidligere var DRs korrespondent i Storbritannien, om drabet på parlamentarikeren Jo Cox. Hun blev dræbt, da hun i går eftermiddags var på besøg i sin valgkreds for at mødes med sine vælgere.

- Det er en gammel tradition i Storbritannien, at parlamentarikerne tager ud og taler med de lokale. Det foregår som regel meget fredeligt. Og der har ikke tidligere været en kultur af frygt i Storbritannien, fortæller Jakob Illeborg, der har boet i London i 20 år.

Angreb mod britiske politikere er sjældne. Og sidste gang, det skete, var i 1990, da IRA, den irske republikanske hær, dræbte den konservative politiker Ian Gow.

- Den britiske politiske kultur er præget af politikeres lyst til at tale med og være tæt på folk. Jeg har talt med masser af politikere, der bevæger sig rundt uden nogen politibeskyttelse. Og når sådan noget sker, må der være masser af politikere, der spørger, om det kan blive ved, siger Jakob Illeborg.

Den tidligere korrespondent fortæller, at flere britiske politikere efter drabet på Jo Cox har aflyst besøg i deres vælgerkredse.

- Politikerne kan gå frit rundt, og det gør de. Toppolitikere er som regel mandsopdækkede, men generelt går, cykler og kører politikere frit rundt. Og den form for fri bevægelse er jo også noget, som mange synes er væsentligt for at drive deres hverv som politikere, Jakob Illeborg.

- Briterne er selvfølgelig rystede. Det er derfor ikke bare et angreb på Jo Cox, men også på selve den demokratiske tanke.