Trump trygler valgansvarlig om flere stemmer i lækket samtale: 'Jeg vil bare finde 11.780 stemmer'

Donald Trump forsøgte i weekenden, at presse valgansvarlig til at "finde" stemmer nok til at vende nederlag i vigtig delstat. Det afslører lydoptagelse.

En telefonsamtale mellem Donald Trump og den valgansvarlige i Georgia trækker lige nu overskrifter i hele USA.

- Det eneste, jeg vil, er det her: Jeg vil bare finde 11.780 stemmer. For vi vandt staten (...).

- Folk i Georgia er vrede, og folk i det her land er vrede. Der er ikke noget i vejen for at sige, at I har regnet på det igen.

Trump har bedt Brad Raffensperger om at finde flere stemmer i hans favør i Georgia. (Foto: © Dustin Chambers, Scanpix)

Sådan lyder det blandt andet fra den amerikanske præsident Donald Trump i en telefonsamtale fra weekenden, hvor han ihærdigt forsøger at overbevise sin republikanske partifælle Brad Raffensperger om at omgøre valgresultatet i den vigtige delstat Georgia, hvor Raffensperger er den øverste valgansvarlige.

Det fremgår af én timelang telefonsamtale, som Washington Post er kommet i besiddelse af - og som nu er offentliggjort.

Flere gange taler Trump om omfattende valgsvindel i Georgia, hvor valget i november sidste år udviklede sig til en sand valggyser. Og præsidenten prøver at få Raffensperger til at skride til handling, mens han gentagne gange afviser, at Trumps anklager har noget på sig. Raffensperger siger blandt andet:

- Hr. præsident, Deres udfordring er, at den data, De har, er forkert.

Biden fik 11.779 stemmer mere end Trump i Georgia, og det er derfor, Trump beder Raffensperger om at finde 11.780 republikanske stemmer i delstaten. Det ville nemlig tippe resultatet der til præsidentens fordel.

Professor: Forkastelig adfærd

Både Donald Trump og Brad Raffensperger bekræfter, at de talte sammen lørdag - og samtalen trækker lige nu overskrifter i hele USA.

Flere juridiske eksperter har efterfølgende reageret på, hvad det er, Trump siger.

Blandt andre juraprofessor Carl W. Tobias, der er professor på University of Richmond.

Han siger ifølge AP, at Trump står bag en ”forkastelig og muligvis ulovlig adfærd”, når han på den måde åbenlyst presser en myndighedsperson.

Bob Bauer, der er seniorrådgiver for demokraternes Joe Biden, kalder samtalen for et angreb på USA's demokrati og et klart bevis på, at Trump har presset og truet en embedsmand for at få ham til at "ophæve en stats lovlige stemmeoptælling".

Og flere mener, at sagen bør undersøges og efterforskes nærmere med det samme.

I Det Hvide Hus afviser præsidentens talspersoner ifølge AP at udtale sig.

Trumps kampagnerådgiver, Jason Miller, forsvarer dog præsidenten på Twitter og skriver blandt andet, at Raffensperger er ligeglad med at fortælle den fulde historie om valget.

Skriver om samtalen på Twitter

I opslag på Twitter skriver Trump også om opkaldet, og han hævder blandt andet, at Brad Raffensperger i samtalen var "uvillig eller ude af stand til" at besvare spørgsmål om valgsvindel.

Twitter har markeret opslagene fra Trump som vildledende.

Og præsidentens beskyldninger har også fået Raffensperger til tasterne. Han svarer blandt andet sådan her på én af Trumps flere opslag om telefonsamtalen:

- Med al respekt, præsident Trump: Det, De siger, er ikke sandt. Sandheden vil komme frem, skriver han.

Under telefonsamtalen fastslår Raffensperger - ligesom på Twitter - at valget i Georgia er forløbet lige efter bogen.

- Vi tror på, at vi har afholdt et fejlfrit valg, siger han blandt andet.

Til det er svaret klart fra præsident Trump:

- Nej, nej, du gør ej. Nej, nej. Det har I ikke. Det har I ikke. Ikke engang tæt på. I er forkert på den med hundredtusindvis af stemmer. (...) Du ved, hvad de (Demokraterne, red.) har gjort, og du har ikke anmeldt det. Det er kriminelt. Du kan ikke lade det ske.

'Ikke fair at tage staten fra os på den her måde'

Georgia blev under det amerikanske præsidentvalg 3. november en af de delstater, der var allermest fokus på - og siden er det fortsat sådan.

I alt var der 16 valgmænd på spil i delstaten, og Demokraternes Joe Biden endte med at vinde dem alle.

Men løbet var tæt lige til det sidste.

Biden fik 49,5 procent af stemmerne i Georgia, mens Donald Trump fik 49,26 procent.

Donald Trump og en række republikanske partifæller over hele landet har gennem længere tid blandt andet forsøgt at så tvivl om valgresultatet fra Georgia.

Og det er altså det samme, præsidenten igen og igen gør i samtalen med Raffensperger.

- Fortæl mig Brad, hvad kommer der til at ske? Vi vandt staten, og det er ikke fair at tage den fra os på den her måde. Det kommer til at blive en bekostelig affære på mange måder, siger Trump blandt andet.

Trumps anklager om valgfusk er blevet udfordret ved domstolene flere gange. De er dog over en bred kam blevet afvist med henvisning til manglende bevisbyrde for omfattende valgsvindel. Trump har endnu ikke erkendt sit nederlag.

Siden valget i november sidste år har støtter af både Demokraterne og Republikanerne flere gange været på gaden. Her er det Trump-støtter, der protesterer mod valgresultatet. (Foto: © ERIN SCOTT, Scanpix)

Forud for præsidentvalget var 12 stater udpeget som svingstater. Det vil sige stater, hvor løbet mellem præsident Trump og Joe Biden så så tæt ud, at staten kunne vippe til begge sider. Georgia var en af dem. Det er især valgresultaterne fra svingstaterne, Trump forsøger at få omgjort.

Her et overblik over valgresultatet i USA:

Vigtigt valg til Senatet i Georgia

Georgia er lige nu også et stort samtaleemne blandt amerikanerne, fordi der i morgen er valg til delstatens to pladser i Senatet.

Det valg kan vise sig at blive afgørende for, hvor meget Joe Biden reelt kan udrette som præsident, når han indtager Det Hvide Hus den 20. januar. Hvis demokraterne vinder begge pladser, vil partiet sidde på magten i både Repræsentanternes Hus, Senatet og Det Hvide Hus. Dermed vil det blive langt lettere for Biden at gennemføre sin politik.

Lige nu er Georgias pladser besat af to republikanske senatorer.

Beholder republikanerne blot én af de to pladser, der kæmpes om, vil flertallet i Senatet stadig være republikansk – og dermed vil partiet kunne blokere for meget af Bidens politik.

Rekordmange har allerede stemt ved tidlig stemmeafgivelse. Der kan dog gå flere dage, før et endeligt resultat er klar.

Her kan du blive klogere på det amerikanske valgsystem: