Trumps vigtigste våben er taget fra ham: 'Utroligt at det først sker nu'

Twitter og Facebook har midlertidigt udelukket præsident Trump, efter demonstranter i går brød ind i Kongressen.

Præsident Trump opfordrede til sidste de voldelige demonstranter til at gå hjem. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Vrede og bevæbnede Trump-støtter trængte i går ind i et af de mest hellige steder i amerikansk demokrati - Capitol Hill i Washington.

Regeringsbygningen blev raseret og kongressens medlemmer evakueret. Fire mennesker mistede livet.

Alt sammen til overflod dokumenteret på de sociale medier.

  • Trump-tilhængere brød ind i den amerikanske regeringsbygning. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)
  • Der var øjensynligt ikke nok sikkerhedsvagter til stede til at forhindre det. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)
  • De er vrede over det, at valgsejeren ikke gik til Donald Trump og kalder det omfattende valgsvindel. Det er der dog ikke nogen, der endnu har bevist. (Foto: © ROBERTO SCHMIDT, Scanpix)
1 / 3

Og det var også på de sociale medier, det hele begyndte.

For det var ikke nogen tilfældighed, at de mange Trump-støtter var til stede. Dels skyldtes det, at Kongressen skulle godkende demokraten Joe Bidens valgsejr.

Dels var de der, fordi præsident Trump havde bedt dem om det - igen og igen. Allerede midt i december skrev han først på Twitter:

- Stor demonstration i D.C (Washington, red.) den 6. januar. Mød op, det bliver vildt.

Siden har han utrætteligt gentaget sin påstand om, at massiv valgsvindel har stjålet en klokkeklar valgsejr fra ham ved det seneste præsidentvalg. En påstand der utallige gange er blevet afvist.

Færdig på Facebook

Nu har både Twitter og Facebook fået nok.

I dag meddelte Facebook-chef Mark Zuckerberg, at Donald Trump er blevet suspenderet fra både Facebook og Instagram på ubestemt tid og mindst de næste to uger.

- Gårsdagens chokerende begivenheder viser tydeligt, at præsident Donald Trump har til hensigt at bruge sin sidste tid på posten til at underminere den fredlige og redelige overdragelse af magt til hans folkevalgte efterfølger, Joe Biden, skriver Zuckerberg i et opslag.

- Vi mener, at der er for store risici ved at tillade præsidenten fortsat at bruge vores service i denne periode.

Twitter trak stikket

Twitter valgte også onsdag at slukke for signalet på præsident Trumps twitterkontor, der lige nu har over 88 millioner følgere.

- Det kommer alt, alt for sent og klinger temmelig hult, lyder det fra Benjamin Rud Elberth, der er ekspert i sociale medier og digital rådgiver i Elberth Kommunikation.

Men først til den udløsende faktor.

Ifølge Twitter opildnede flere af præsidentens opslag under de voldsomme optøjer til vold, ligesom at de fejlagtigt påstår, at der er foregået svindel ved det amerikanske valg.

- På grund af den pågående, voldelige situation i Washington D.C., der er uden fortilfælde, har vi bedt Donald Trump om at slette tre Twitter-opslag, som blev slået op tidligere i dag (onsdag, red.), og som er alvorlige brud på vores regler, skriver Twitter.

Han vil også blive udelukket permanent fra Twitter, hvis han fremover overtræder Twitters regler, ifølge Bloomberg News.

I en video, præsidenten lagde på Twitter, beder han demonstranterne om at gå hjem. Han gentager desuden sine påstande om, at der er foregået valgsvindel - og så roser han dem.

- Vi havde et valg, der blev stjålet fra os, siger Trump i videoen og fortsætter:

- Vi skal have fred. Så gå hjem, vi elsker jer. I er meget særlige. Jeg ved, hvordan I har det. Men gå hjem, og gå fredeligt hjem.

For sent

I flere måneder har Twitter markeret størstedelen af præsident Trumps tweets med en advarsel om, at hans påstande om valgsvindel ikke er dokumenteret.

Først i nat skred Twitter altså for alvor ind med en karantæne.

- Det er utroligt, at det først sker nu - Trump har på Twitter de seneste fire år proklameret alt fra vold mod sine egne til atomkrig - så det er lidt sent, siger Benjamin Rud Elberth.

Det samme gælder Facebook, hvor demonstranterne har fået deres informationer og har organiseret sig i grupper.

  • Manden i midten med horn og pels hedder Jake Angeli og er før set demonstrere for konspirationsteorien Qanon. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)
  • En ansat i Kongressen holder armene i vejret, mens politiet sikrer, at de voldelige demonstranter er ude af bygningen. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Scanpix)
  • Ansatte i Kongressen måtte barrikadere sig efter Trup-støttere angreb og trængte ind i bygningen. (Foto: © OLIVIER DOULIERY, Scanpix)
  • Demonstrationen, der udviklede sig til en voldelig besættelse af regeringsbygningen, gik under navnet 'Stop the Steal'. (Foto: © SPENCER PLATT, Scanpix)
  • Demonstranterne tvinger sin ind i bygningen, hvor politikere og ansatte må flygte eller gemme sig. (Foto: © Jon Cherry, Scanpix)
  • Demonstranterne bestiger regeringsbygningen. (Foto: © Jon Cherry, Scanpix)
  • En Trump-støtte smadrer et vindue indefra bygningen. (Foto: © Jon Cherry, Scanpix)
  • Trump-tilhængerne flygter fra politiets tåregas. (Foto: © Jon Cherry, Scanpix)
1 / 8

- De mennesker har haft feeds, der har været fyldt med opfordringer til, at de skulle tage ind på Capitol Hill. De har haft samtaleplatforme til at arrangere det, og de er blevet æggede af algoritmer på henholdsvis Twitter og Facebook.

Derfor er det alt for sent, at de sociale medier trækker i håndbremsen, mener han.

- Det her kommer i hvert fald 24 timer for sent, og man kan diskutere, om det også kommer fire eller fem-seks år for sent, siger Benjamin Rud Elberth, som også understreger, at hensynet til ytringsfriheden gør det til en meget svær balancegang for de sociale medier.

Facebook har dog, da de blev klar over omfanget, forsøgt at lukke grupperne, som går under navnet 'Stop the Steal' - løst oversat 'Stop Tyveriet'. Det skriver The New York Times.

Facebook lover også at gøre endnu mere for at bekæmpe grupperne, lige som det sociale medie sætter ind mod billeder, videoer og opslag, som hylder angrebet på Capitol Hill, eller som opfordrer til flere voldelige demonstrationer.

Det skriver Facebook på sin blog, men har ikke yderligere kommentarer til DR Nyheder.

En tandløs Trump

Hvis man vil vide, hvad præsident Trump tænker på, kan man normalt bare gå på Twitter, hvor han er meget aktiv. Han tweeter om sin politik, om det han ser i tv og om andre politikere, han ser som tåber - venner som fjender.

- Det er hans vigtigste værktøj, som nu bliver taget fra ham. Han har styret USA med sociale medier. En af grundene til, at Republikanerne har været så bange for at gå imod ham har været, at de har været bange for at blive hængt ud på sociale medier, siger Benjamin Rud Elberth.

Nu er der stille.

- Det her er en total ‘game changer’ - lige pludseligt er det en tandløs Trump, vi har. Nu skal han jo igennem pressen, og så han ikke bare kan sige, hvad han har lyst til - så kan han ikke bare kan sprede løgn, siger han.

Retur på Twitter

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har præsident Trump slettet de tre opslag på Twitter, som det sociale medie vurderede var "misvisende" og "bidrog til vold", og som er et krav for, at han kan vende tilbage på Twitter.

Ifølge Twitter vil hans karantæne fortsætte i 12 timer efter, opslagene er slettet.

Twitter har ikke ønsket at kommentere yderligere på sagen over for DR Nyheder, men henviser til deres tråd af tweets om det.