Tysk valg er helt åbent: Forhåndsfavorit får mareridt-start på slutspurten

Panikken spreder sig hos kristendemokraterne, der kritiserer deres egen kanslerkandidat.

Den kristendemokratiske kanslerkandidat, Armin Laschet, har tabt et solidt forspring i meningsmålingerne på gulvet og ligger nu nærmest side om side med konkurrenterne. Det har udløst intern kritik og panik i partiet. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Er Armin Laschet overhovedet den rigtige kanslerkandidat for de tyske kristendemokrater?

Med blot fem uger til valget bliver det spørgsmål ikke alene stillet af flere tyske medier, men også af Armin Laschets egne partifæller i de kristendemokratiske søsterpartier CDU/CSU.

Armin Laschet kunne dårligt have fået en værre start på valgkampens slutspurt, som han i dag skyder i gang med et stort arrangement i Berlin. Kickoff-showet står fuldstændig i skyggen af styrtdykkende målinger og deraf hastigt stigende intern panik.

Armin Laschet lagde ellers ud som favoritten til at overtage kanslerposten efter partifællen Angela Merkel, men nu har han tabt hele sit komfortable forspring i målingerne.

Se herunder, hvordan de tre kanslerkandidaters popularitet har udviklet sig på blot en måned:

Samtidig ligger CDU/CSU på blot 22 procent i den seneste Kantar-måling for Focus. Dermed er kristendemokraternes forspring til socialdemokraterne i SPD reduceret fra 14 til blot et enkelt procentpoint på en måneds tid. Die Grüne står til 19 procent.

Det tyske valg er med andre ord helt åbent. Og alle tre kanslerkandidat-partier har lige nu brug for mindst to andre partier for at kunne danne en flertalsregering.

Er Laschet den rigtige kandidat?

I takt med at målingerne falder og falder, stiger panikken tilsvarende hos kristendemokraterne. Flere fremtrædende partifæller i både CDU og det bayerske søsterparti, CSU, har luftet utilfredshed med Armin Laschet og valgkampen.

- I øjeblikket opfylder vi ikke vores egne krav til os selv. Opbakningen til Unionen skal ligge på mindst 30 procent, sagde Slesvig-Holstens ministerpræsident, Daniel Günther (CDU), i sidste uge til Handelsblatt, hvor han tilføjede, at valgkampen lige nu "ikke overbeviser nogen":

- Vi er nødt til at fokusere på de spørgsmål, der virkelig optager folk.

Når mikrofonerne er slukkede, er kritikken endnu skarpere. Flere tyske medier har de seneste uger kunnet berette om frustration over Armin Laschet på de indre linjer.

Senest erfarede tabloidavisen Bild i går, at kristendemokratiske medlemmer af det tyske parlament, Bundestag, på et internt møde direkte opfordrede Armin Laschet sig til at trække sig som kanslerkandidat med argumentet: "Det er bedre end at gå ned sammen".

Ingen siger det til citat. Men for Armin Laschet fortsætter det den negative spiral nedad.

70 procent af de kristendemokratiske vælgere svarer i en måling fra Spiegel, at de hellere vil have Markus Söder, CSU-formand og ministerpræsident i Bayern, som kanslerkandidat.

Mange i det kristendemokratiske bagland så meget hellere CSU-leder Markus Söder som kristendemokratisk kanslerkandidat. Men Markus Söder tabte i foråret magtkampen til Armin Laschet, som han afviser at udfordre igen. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Ritzau Scanpix)

Markus Söder udfordrede i foråret Armin Laschet, men tabte en intens magtkamp og lovede efterfølgende fuld opbakning til kanslerkandidaten. Opbakningen er stadig fuld, forsikrer han, men Markus Söder er også fuld af både direkte og indirekte kritik af Armin Laschet.

Han har blandt andet kritiseret Armin Laschets valgkamp for at køre efter en "sovevogn-taktik".

Hvad siger Armin Laschet selv? Når journalisterne konfronterer ham på valgturnéen rundt i landet, har hans svar igen og igen lydt:

- Jeg kommenterer hverken gode eller dårlige målinger.

Det er også længe siden, der har været en god måling at kommentere.

"2015 må ikke gentage sig selv"

Først corona, så oversvømmelser, nu Afghanistan. For tredje gang i den tyske valgkamp sætter en krise med dødsfald og svære politiske spørgsmål hele dagsordenen. De to første kriser har Armin Laschet fået kras kritik for at håndtere dårligt.

Nu forsøger han at overbevise de tyske vælgere om, at han er kansleren, der kan håndtere den afghanske krise.

En krise, som regeringen kritiseres for at have reageret alt for sent og alt for dårligt på. Armin Laschet har forsøgt at distancere sig fra sine partifæller i regeringen og efterlyser blandt andet en undersøgelse af, hvorfor efterretningerne om Afghanistan var så mangelfulde.

Han har i ugens løb også fremlagt en ny Afghanistan-strategi og skudt med skarpt mod regeringspartnerne i Socialdemokratiet, der sidder på udenrigsministerposten.

Men kan man pege fingre og fremlægge forkromede planer, når ens eget parti har haft magten i 16 år? Nej, lyder kritikernes dom.

De er heller ikke imponeret over hans første reaktion på krisen. Samtidig med at kaotiske scener af desperat flugt udspillede sig i Kabuls lufthavn, udtalte Armin Laschet:

- 2015 må ikke gentage sig selv.

Henvisningen til flygtningestrømmen i 2015 har vakt forargelse. Dengang, hvor primært syriske flygtninge vandrede op igennem Europa, og Angela Merkel åbnede de tyske grænser for dem, støttede Armin Laschet de åbne armes politik. Nu kritiseres han for hjerteløst at tænke på bekymrede tyske vælgere før afghanere i nød.

Merkel stempler ind i valgkampen

En stor del af forklaringen på Laschets massive nedtur tilskrives hans dårlige håndtering af de voldsomme oversvømmelser, der ramte det vestlige Tyskland i midten af juli. Beboerne blev først ikke ordentligt advaret – og efter katastrofen mener mange ikke at have fået tilstrækkelig hjælp.

Men allerede før oversvømmelserne havde Armin Laschet et blakket ry som krisemanager:

  • Billedet, der stadig hjemsøger Lashet: Hans upassende grin i baggrunden, mens præsident Frank-Walter Steinmeier holdt en alvorlig tale om katastrofens kolossale konsekvenser for de oversvømmede områder. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • I begyndelsen af august blev Armin Laschet omringet af vrede beboere i et af de områder, der blev hårdt ramt af oversvømmelserne. De overdyngede ham med klager over, at de ikke blev ordentligt advaret om de massive regnmængder - og efterfølgende ikke har fået nok hjælp til oprydning og genopbygning. (Foto: © LEON KUEGELER, Ritzau Scanpix)
  • Allerede før oversvømmelserne fik Armin Laschet kritik for sin dårlige krisehåndtering, fordi han har ført en zigzag-kurs i corona-krisen. I marts måtte Angela Merkel banke ham og en række andre ministerpræsidenter på plads, da der skulle indføres strengere restriktioner. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
  • Da Armin Lashcet dagen efter oversvømmelserne i et tv-interview blev spurgt, om det ville få ham til at ændre klimapolitik, svarede han: "Undskyld, unge dame, men man ændrer ikke lige politik, fordi det har været sådan en dag". Det vakte forargelse - især blandt klimaaktivister og feminister. (billedet er fra et senere tv-interview). (Foto: © CHRISTIAN MANG, Ritzau Scanpix)
  • I foråret udspillede der sig en intens magtkamp mellem Armin Laschet og Markus Söder, der er formand for CDU's bayerske søsterparti, CSU, og ministerpræsident i Bayern. Selvom Markus Söder nu officielt bakker op om Armin Laschets kanslerkandidatur, kommer han løbende med stikpiller og kritik af ham. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)
1 / 5

Det er dé billeder, Armin Laschet og kristendemokraterne i dag vil forsøge at overskrive med slutspurt-showet.

Og for første gang i valgkampen bliver Armin Laschet i dag også flankeret af Angela Merkel, der ellers har holdt sig på behørig afstand af alt, der har lugtet af valgkamp.

Men Laschet har desperat brug for lidt Mutti-stjernestøv i slutspurten.

Podcasten "Stjerner og Striber - Ta'r til Tyskland" følger den tyske valgkamp frem mod valget den 26. september: