(Foto: © ALYSSA POINTER, Scanpix)

USA tager afsked med John Lewis: Clinton, Bush og Obama takker 'Kongressens samvittighed'

Den mangeårige politiker og borgerrettighedsforkæmper John Lewis blev hyldet i Atlanta.

Han var Martin Luther Kings "måske bedste discipel".

Sådan lød opsummeringen fra Barack Obama, da han her til aften var med til at hylde John Lewis ved dennes begravelse i Atlanta.

Her stod venner, kollegaer og ekspræsidenterne Barack Obama, Bill Clinton og George W. Bush i kø for at hylde den politiske veteran og borgerrettighedsforkæmper John Lewis.

Gennem 33 år repræsenterede John Lewis sit distrikt i Georgia i Repræsentanternes Hus, hvor han blev kendt som "Kongressens samvittighed".

Den 17. juli afgik han ved døden i en alder af 80 år, og han hyldes bredt for sine mange år som borgerrettighedsforkæmper.

Blandt andet i 1960'erne i det raceadskilte USA.

Her holdt han fast i sin insisteren på at demonstrere med fredelige midler på trods af en række anholdelser og utallige voldshandlinger begået mod ham.

Lewis er særligt kendt for at lede den historiske march i Selma, i delstaten Alabama, den 7. marts 1965, hvor de fredelige demonstranter blev tævet af ordensmagten foran rullende kameraer.

Her pådrog John Lewis sig et kraniebrud, som han troede, ville koste ham livet.

Lewis blev sidst set offentligt i juni, hvor han besøgte Black Lives Plaza i Washington DC. Dagen efter blev han indlagt på sygehuset.

New York Times bringer i dag Lewis' "sidste ord" i form af et indlæg i avisen.

Her hylder han nutidens amerikanske aktivister.

- Jeg vil have, at I skal vide, at i mine sidste dage og timer, så inspirerede I mig. I fyldte mig med håb om det næste kapitel i den store amerikanske fortælling, da I brugte jeres magt til at gøre en forskel i vores samfund, står der blandt andet.

  • Den tidligere præsident Barack Obama hyldede John Lewis for sine mange års kamp for borgerrettigheder. Samtidig langede han ud efter nutidens USA, hvor demonstranter stadig mødes af vold, og amerikanere ikke nødvendigvis kan få lov til at stemme. (Foto: © ALYSSA POINTER, Scanpix)
    1 / 12
  • - Vi lever i et bedre og mere ædelt land i dag på grund af John Lewis, lød det blandt andet fra den tidligere præsident George W. Bush. (Foto: © ALYSSA POINTER, Scanpix)
    2 / 12
  • Udenfor kirken i Atlanta har en af de fremmødte iklædt sig en t-shirt med et billede af John Lewis. (Foto: © Joe Raedle, Scanpix)
    3 / 12
  • Også Bill Clinton holdt gravtale her til aften. Han hyldede Lewis for at møde sine modstandere med åbne arme i stedet for knyttede næver. (Foto: © ALYSSA POINTER, Scanpix)
    4 / 12
  • Fremmødte fulgte begravelsen uden for kirken. Foruden sin borgerrettighedskamp roses John Lewis også for sit arbejde for at fremme blandt andet kvinders, homoseksuelles, ældres og indvandreres rettigheder. (Foto: © LYNSEY WEATHERSPOON, Scanpix)
    5 / 12
  • Søndag blev John Lewis' kiste bragt over Edmund Pettus-broen i Selma. Det er stedet, hvor Lewis og andre aktivister stoppede for at bede under den historiske march i marts 1965. Under bønnen blev de angrebet af politiet. John Lewis troede, at han skulle dø, men overlevede kraniebruddet, som han pådrog sig. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
    6 / 12
  • Rosenblade er lagt på vejen for at repræsentere borgerrettighedsforkæmpernes blod. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
    7 / 12
  • Borgere i den amerikanske hovedstad kunne mandag besøge Lewis' kiste i den amerikanske kongresbygning. (Foto: © Chip SOmodevilla, Scanpix)
    8 / 12
  • Det var første gang i USA's historie, at en sort politiker opnåede den ære. (Foto: © J. Scott Applewhite, Scanpix)
    9 / 12
  • I går blev kisten kørt til Georgias kongresbygning i Atlanta. I baggrunden ses et vægmaleri, der hylder Lewis. (Foto: © LYNSEY WEATHERSPOON, Scanpix)
    10 / 12
  • Også her var det muligt at sige farvel til den politiske veteran. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)
    11 / 12
  • Tidligere i dag fulgte en æresgarde kisten ud til den ventende rustvogn. (Foto: © ALYSSA POINTER, Scanpix)
    12 / 12