ANALYSE: USA befinder sig i en eksistentiel krise

Stormløbet på Kongressen afspejler en nation, der befinder sig i en altomfattende indre kamp.

Trump-støtter i sammenstød med politiet foran regeringsbygningen i Washington. (Foto: OLIVIER DOULIERY © AFP or licensors)

Der er billeder, som man ikke glemmer. Billeder, som rykker så alvorligt ved ens forestillinger, at virkeligheden ikke længere er den samme, når først man har set dem.

De scener, som udspillede sig onsdag i Kongressen i Washington DC hører til i den kategori.

Kongres-bygningen med dens imponerede hvide kuppel er symbolet på den frihed, som amerikanerne ser som nærmest hellig: Frihed for individet, frihed fra undertrykkelse.

Friheder, der er sikret i USAs forfatning; grundlaget for det demokrati, som amerikanerne ynder at fremhæve som verdens bedste.

Mange af Trumps støtter samlede sig foran regeringsbygningen i går:

Men i går så amerikanerne og resten af verden direkte tv-billeder fra Kongressen, som ændrer vores forståelse af USA. Billeder, som viser, at fundamentet under den massive bygnings symbolik slår revner.

Opildnet af en præsident, som vælgerne har forkastet, stormede tusinder af Trump-tilhængere Kongressen.

Indenfor var folkevalgte politikere i de to lovgivende kamre i færd med formelt at godkende præsidentvalget i 2020. Det valg, som Donald Trump tabte, og Joe Biden vandt.

I timerne efter var alt kaos.

Hundreder af vrede Trump-støtter bevægede sig frit omkring på jagt efter politikere.

Ansatte gemte sig under borde. Senatorer trak i gasmasker og lod sig evakuere.

Livvagter trak deres pistoler. Politi affyrede tåregas i citadellet under Kongressens berømte kuppel. En kvinde blev skud og dræbt.

Først timer senere trængte svært bevæbnede soldater fra nationalgarden ind og fik sikret bygningen.

Billederne fortæller deres egen tydelige historie. Skal man sætte ord på, kan man kalde det for et kupforsøg. Et voldeligt anslag mod folkestyret.

For kernen i det amerikanske demokrati er præcis den fredelige overgang fra ét styre til det næste, som var undervejs i Kongressens to kamre, da angrebet fandt sted.

Trump forkaster spillereglerne

Amerikanernes frihed hviler på det grundliggende princip, at de regeres af en præsident, som de kan forkaste ved et demokratisk valg. Ikke af en konge eller en diktator, som selv bestemmer, om han fortsætter ved magten.

Det har været tydeligt for enhver, som har ønsket at se det, at Donald Trump ikke accepterer de grundlæggende spilleregler.

Han har brugt det meste af 2020 på at undergrave vælgernes tillid til præsidentvalget. På at sprede løgne og konspirationsteorier, som ellers florerer i de mørkeste hjørner af internettet.

Siden Trump tabte valget, har han kæmpet for omgøre vælgernes dom og blive ved magten - senest i weekenden, hvor Trump skiftevis pressede og truede den øverst ansvarlige for valghandlingen i staten Georgia - en republikansk partifælle - til “at finde” stemmer nok til at omgøre Joe Bidens valgsejr.

  • Demonstranterne, der trængte ind havde Trump-flag og bannere med sig. (Foto: WIN MCNAMEE © 2021 Getty Images)
  • (Foto: WIN MCNAMEE © 2021 Getty Images)
  • Demonstranterne trængte ind flere steder i Kongressen. (Foto: WIN MCNAMEE © 2021 Getty Images)
  • Der var demonstrationer i hovedstaden og flere kendte Trump-støttegrupper som "Stop the Steal" var mødt frem. (Foto: Shannon Stapleton)
1 / 4

Kulminationen på den proces så vi i går med stormløbet på Kongressen.

Forinden havde Trump sagt til tusinder af tilhængere, at de skulle marchere mod regeringsbygningen.

Og det gjorde de.

Men Trump kunne ikke have gjort det alene. Hans republikanske partifæller har i fire år bakket ham op eller har forholdt sig tavse, uanset hvad Trump har gjort eller sagt. Store medieorganisationer, som har gjort det til en givtig forretning at holde med Trump, har spredt hans fantasier.

Nu betaler Republikanerne prisen. I dag har de mistet magten i Det Hvide Hus, i Repræsentanternes Hus og i Senatet.

Partiet er så travlt optaget af at slås med sig selv, at det er sunket ned i en livstruende krise.

I de kommende måneder og år skal partiet finde ud af, om det Trumps parti, eller om det stadig er et parti, som tror på den amerikanske drøm om frihed, som forfatningen beskriver.

USA svækkes af uroen

Men resten af USA sidder også tilbage med regningen.

Nationalgarden blev i går indsat for at assistere politiet i Washington DC. (Foto: Samuel Corum © 2021 Getty Images)

Ingen, der har set billederne af en rasende hob af mennesker, som stormer rundt i Kongressens gange - eller af kampklædte soldater i kamuflage, som genindtager de hellige haller - kan glemme dem lige foreløbig.

For de beskriver et USA i en eksistentiel krise.

En nation, som i årtier har stået som et friheds-ikon for mennesker verden over - som har draget millioner af undertrykte med en drøm om et bedre liv - befinder sig nu i en altomfattende indre kamp.

Og når verdens eneste supermagt i den grad er svækket, rokker det ved magtbalancen i verden.

USA's fjender ser muligheder for at manøvrere.

USA's venner kigger sig om efter nye alliancer.