ANALYSE USA svækkes af Trumps grundløse beskyldninger om valgsvindel

Præsidentens forsøg på at presse en valgansvarlig i Georgia til at omstøde valgresultatet er uden fortilfælde.

Mange Trump-vælgere nægter at anerkende, at præsidenten tabte valget i november. Her ses demonstration foran Det Hvide Hus i Washington. (Foto: KEVIN DIETSCH/UPI/Shutterstock)

Stemmerne er optalt og optalt igen.

Dommer efter dommer har afvist beskyldninger fra Trump og hans advokater som grundløse. Resultatet er klart, Trump har tabt det amerikanske præsidentvalg.

Men to fulde måneder efter hans valgnederlag, efter at alle delstatsvalg er certificeret, og valgmændene har afgivet deres stemmer, fortsætter Donald Trump med at forsøge at vender nederlaget til en sejr.

Senest i en telefonsamtale i lørdags med den øverst ansvarlige for valghandlingen i staten Georgia, Brad Raffensperger, som ligesom Trump er republikaner.

Trump beder Raffensperger om “at finde” 11.780 stemmer - præcis én stemme mere end demokraten Joe Biden vandt valget i Georgia med - så han kan vende et nederlag til en sejr.

Raffensperger afviser enhver tale om valgsvindel eller uregelmæssigheder. Alle stemmer er talt og talt igen.

Uden fortilfælde

Båndoptagelsen er uden fortilfælde i amerikansk politisk historie.

Den viser, hvordan en siddende præsident forsøger at omgøre resultatet af et demokratisk valg ved at lægge pres på den øverste ansvarlige for valghandlingen i en delstat.

Trump antyder undervejs i samtalen, at Raffensperger kan blive retsforfulgt, hvis han ikke makker ret.

Den viser også en desperation i Det Hvide Hus her godt to uger før, Trump skal rykke ud, og USA's næste præsident Joe Biden skal flytte ind.

For hvorfor overhovedet risikere skandale og mulig retsforfølgelse ved at føre sådan en samtale med adskillige folk på linjen - advokater og Trumps stabschef?

Det kan vi kun gætte på.

Den øverste valgansvarlige i Georgia, Brad Raffensperger, har støttet Trump, men har afvist, at der tale om omfattende valgsvindel i staten. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Scanpix)

Tror Donald Trump virkelig på de anklager om valgsvindel, som har vist sig grundløse og er blevet forkastet ved domstol efter domstol? Hans egen regering har fastslået, at valget var fair og redeligt.

Eller drives han af bekymring over at miste sit embede og dermed sin immunitet i forhold til adskillige sager mod ham, sager som efterforskes blandt andet anklagemyndigheden i New York?

Det ved han formentlig kun selv. Men klart er det, at den afgående præsident med sine handlinger svækker amerikanernes tro på demokratiet, og dermed svækker han USA:

Trump har brugt store dele af 2020 på at komme med udokumenterede beskyldninger og konspirationsteorier om valgsvindel - præcis som han gjorde inden valget i 2016.

Støtte fra loyale republikanere

Store dele af det republikanske parti har enten ikke sagt fra eller har pustet til ilden.

På onsdag, når Kongressen formelt skal godkende resultatet af præsidentvalget, vil en stor gruppe af republikanske politikere for eksempel forsøge bremse den proces, selv om forsøget på forhånd er dømt til at mislykkes.

Senator Ted Cruz (tv.) er en af Trumps faste støtter og har sagt, at han ikke vil bekræfte valget af Joe Biden uden yderligere undersøgelser af valgsvindel. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Resultatet er, at store dele af de godt 70 mio. amerikanere, som stemte på Donald Trump, tror, at der er hold i de falske påstande om valgsvindel - eller i det mindste er godt forvirrede.

Det betyder, at når Joe Biden rykker ind i Det Hvide Hus, arver han ikke kun en pandemi, som er ude af kontrol, et vaccinationsprogram, som indtil videre er snublet i startblokkene - og en økonomi, som er i dyb krise.

Biden arver også et Amerika, som er delt i to klaner, der dårligt kan tale sammen; som ikke er enige om, hvad der er sandt, og hvad der er falskt.

I den atmosfære bliver det meget vanskeligt for Biden at række hånden ud til republikanerne og opnå enighed om større reformer og lov-initiativer.

Biden kan i bedste fald håbe på, at denne uges omvalg i delstaten Georgia ender med demokratisk sejr, så hans parti får kontrol med Senatet.

Men selv hvis det skulle lykkes, vil det være op ad bakke for Biden, når millioner af amerikanere tror, at han har snydt sig til sejren og præsidentembedet.

Og når amerikanerne har travlt med at slås indbyrdes, er Washingtons fokus og handlekraft ude i verden svækket ganske betydeligt.