Ekspert: Trump vil fremstille sig selv som en stærk præsident, der har haft succes i kampen mod corona

Næsten en kvart million amerikanere har mistet livet med corona siden foråret.

Det var en afdæmpet præsident Trump, der i går gav en opdatering om "Operation Warp Speed"- den amerikanske regerings coronavaccine-handlingsplan - fra rosenhaven i Det Hvide Hus. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Det er 11 dage siden, at amerikanerne var til præsidentvalg – og det er ikke meget, man har set til den siddende præsident, Donald Trump, siden da.

For en uge siden blev Demokraternes Joe Biden udråbt som vinder af valget, og siden da har præsidenten ikke talt offentligt. Selv på Twitter har han været mere stille end normalt.

Men i går aftes dansk tid holdt Donald Trump sit første pressemøde siden valget.

Her meddelte han, at han forventer, at de første amerikanerne kan modtage corona-vaccinen fra medicinalvirksomheden Pfizer inden nytår. Til april vil der være vaccine nok til alle amerikanere, lød det fra præsidenten.

Præsidenten forsøger at vise sig som en stærk præsident, der har haft succes i kampen mod corona. Det fortæller Jørn Brøndal, professor og leder af center for amerikanske studer ved Syddansk Universitet til P1 Morgen.

- Det er vigtigt budskab for ham at sende, på et tidspunkt hvor næsten en kvart million amerikanere er døde af corona, og hvor demokraterne hævder, at præsidenten ikke har styr på corona-situationen, siger han og fortsætter:

- Han benyttede også lejligheden til at at angribe New Yorks demokratiske guvernør, Andrew Cuomo, og hævdede, at han ikke har styr på situationen. På den måde undergravede han indirekte demokraternes budskab om, at det er dem, der skal lancere en national corona-strategi.

Donald Trump har fået omfattende kritik for sin håndtering af coronapandemien i USA, hvor mere end 243.000 mennesker er døde. I øjeblikket er over 61.000 amerikanere indlagt med corona på landets hospitaler. Det er det højeste antal nogensinde.

"Det vil tiden vise"

Selvom temaet for nattens tale var corona-vaccinen og ikke valget, så var der alligevel små tegn på nye toner fra præsidenten, hvad angår valgresultatet.

For på trods af, at Joe Biden er udråbt som vinder af valget, der fandt sted den 3. november, så har præsidenten indtil videre fuldstændigt nægtet at anerkende et nederlag.

I stedet har han hævdet, at han har vundet valget, og at der har fundet omfattende valgsvindel sted. Præsidenten og hans administration har dog ikke fremvist beviser for påstandene, og dommere i Pennsylvania, Arizona and Michigan har indtil videre afvist flere sager fra Trump-administrationens advokater.

I nat i sin tale kom præsidenten dog med følgende udsagn, da han afviste at indføre flere corona-restriktioner i det amerikanske samfund:

- Denne administration vil ikke indføre en ny lockdown. Uanset, hvad der sker i fremtiden, hvem ved, hvilken administration, der kommer til at sidde fremover. Det vil tiden vel vise, men jeg kan fortælle, at denne administration ikke vil indføre et nyt lockdown.

Det er det tætteste, præsidenten indtil videre er kommet på at anerkende, at det ikke nødvendigvis er ham, der er præsident efter den 20. januar, siger Jørn Brøndal.

- Det kommer på vel at mærke på et tidspunkt, hvor en række retssager, der handler om udfaldet i svingstaterne, ikke går godt for Trump, og hvor et agentur under hans eget Department of Homeland Security har skrevet, at vi har at gøre med det sikreste valg i USA’s historie, siger han.

Flere indlagte end nogensinde før

På trods af præsidentens modvilje, så er der ikke meget, der tyder på, at han kommer til at blive siddende på posten efter den 20. januar 2021.

Den kommende præsident, Joe Biden, og hans adminstration er da også allerede i gang med forberedelserne til at overtage ledelsen i Det Hvide Hus - og Biden har gjort netop bekæmpelsen af coronavirus til sin mærkesag.

I mandags offentliggjorde han den ekspertgruppe, som skal hjælpe den kommende administration med at føre dens corona-handlingsplan ud i livet, når Biden og co. indtager Det Hvide Hus i det nye år.

Men uagtet vacciner og handlingsplaner, så går USA en hård periode i møde.

Fredag testede mere end 181.000 amerikanere positive for covid-19. For en måned siden var det tal under en tredjedel. Det amerikanske sundhedsvæsen er allerede under pres i flere stater, hvor hospitalerne er fyldte.

Ekspert: USA lider af pandemi-træthed

Ifølge den øverste amerikanske ekspert i corona-bekæmpelse, Anthony Fauci, kan smittespredningen bremses med en indsats fra amerikanerne - hvis bare de vasker hænder, holder afstand og bærer masker.

Men efter mere end et halvt år med store restriktioner, hjemmeundervisning og social distancering, er mange amerikanere ved at være godt trætte af corona. Og det skaber udfordringer for kampen mod corona, lyder det fra direktør ved USA’s Center for Infectious Disease Research and Policy, Michael Osterholm.

- Vi har den perfekte storm på vej. Vi har pandemi-træthed. Folk, der i månedsvis har holdt sig på afstand af andre og som har besluttet sig for, at nu er de bare færdige med virussen, selv om virussen ikke færdige med dem, siger han og fortsætter:

- Vi har en gruppe, jeg kalder det pandemi-vrede, op til en tredjedel af befolkningen tror stadig, at pandemien er et fupnummer, og at den er politisk motiveret, siger Michael Osterholm, som også er en del af Bidens corona-hold.

Indtil den 20. januar beholder Donald Trump posten som præsident med den magt og de beføjelser, der følger med. Hvad det indebærer, kan du læse mere om her: