Får USA 'den blå mur' tilbage? Det håber Joe Biden og Demokraterne

USA holder vejret, mens stemmerne de sidste stater bliver talt.

Joe Biden taler til fremmødte vælgere i hans hjemstat Delaware på valgaftenen. (Foto: SARAH SILBIGER / POOL © Scanpix)

Tænk Bruce Springsteens USA: Hvide arbejdere i sværindustrien, der stempler ind og agerer rygrad i verdens største økonomi. De har et socialt fællesskab, de tager sig af hinanden, de stemmer demokratisk.

Eller det gjorde de stater - hovedsageligt i det nordøstlige USA - der i perioden mellem 1992 og 2012 altid var på demokraternes hænder og derfor blev kaldt 'Den Blå Mur'. I 2012 begyndte fundamentet at slå sprækker, i 2016 smadrede Donald Trump muren, erobrede Midtvesten og Det Hvide Hus.

Demokraternes drøm om at vinde de hvide arbejdere tilbage og dermed genrejse deres blå mur gennem det industrielle Midtvesten afhænger lige nu af sækkevis af brevstemmer fordelt i de vigtige svingstater Michigan og Pennsylvania.

Wisconsin har også været omstridt hele dagen, men nyhedsbureauet AP erklærer Joe Biden for vinder i Wisconsin.

For at vinde den blå mur tilbage, har Joe Biden selvfølgelig fået arbejderklassens nationalskjald Bruce Springsteen til at indtale flere af sine kampagnefilm.

Den 77-årige Joe Bidens sidste chance for at blive præsident ligger måske og gemmer sig i hans fødestat Pennsylvania, der har 20 valgmænd at flytte med. Omkring tre millioner stemmer mangler at blive talt, Trump fører med omkring 500.000 stemmer, men Biden haler ind.

Den udvikling huer ikke ligefrem præsident Donald Trump:

- I aftes førte jeg, ofte solidt, i mange afgørende stater. En efter en begyndte de så på magisk vis at forsvinde, mens overraskende bunker af stemmesedler blev talt op. MEGET MÆRKELIGT, skriver præsident Donald Trump på Twitter:

Her kan du se, hvordan der bliver talt stemmer i netop Michigan, Wisconsin og Pennsylvania:

I de to andre stater, Wisconsin og Michigan, har Biden været bagud helt indtil i eftermiddag dansk tid, hvor han har taget snævre føringer begge steder, i takt med stemmer fra de større byer er blevet talt.

- Vi tror på, at vi har føringer i stater, der giver Biden mere end 270 valgmand (der kræves for at blive præsident, red.). Vi er på vej til at vinde Michigan, Wisconsin og Pennsylvania med mere end Donald Trump gjorde i 2016, og vi har "flippet" en af hans stater, Arizona, siger Bidens kampagnechef Jen O'Malley Dillon ved et pressemøde.

AP har nu erklæret Biden for vinder i svingstaten Wisconsin med 49,6 procent af stemmerne mod Donald Trumps 49 procent.

Her er der stadig valgmænd i spil:

  • Michigan – 16 valgmænd

  • Pennsylvania - 20 valgmænd

  • North Carolina 15 valgmænd

  • Georgia – 16 valgmænd

  • Nevada - 6 valgmænd

  • Og så er der lige Alaska, som Trump fører lige nu og som har tre valgmænd at komme efter.

Op til valgdagen har Biden-kampagnen virkeligt fokuseret på Midtvesten. Fredag var Biden i Wisconsin og Minnesota lige vest for. Lørdag førte tidligere præsident Barack Obama og Joe Biden kampagnen sammen i Michigan. Søndag var Biden i Pennsylvanias største by, Philadelphia.

Her kan du se, præcis hvordan det står i de sidste stater lige nu. De lyserøde og lyseblå stater er de stater, der endnu ikke afgjort men ifølge AP hælder mod hhv. Donald Trump eller Joe Biden.

I 2016 vandt Donald Trump i høj grad i de tre stater, Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, fordi han mobiliserede flere af arbejdervælgerne. Trump forstod frustrationen fra hvide, mandlige forstadsvælgere uden lange uddannelser. Det viser opgørelser fra Center for American Progress og en 2016-analyse fra CNN.

Derfor har Joe Biden flere gange i valgkampen 2020 fremhævet, at han selv er født og opvokset i arbejderstaten Pennsylvania. Han har imidlertid boet i diverse velhaverkvarterer i nabostaten Delaware, siden han var ti.

Artiklen er opdateret med oplysningen om, at nyhedsbureauet AP erklærer demokraten Joe Biden for vinder i svingstaten Wisconsin med 49,6 procent af stemmerne mod Donald Trumps 49 procent.