Forstå valgmatematikken: Bidens vej til sejr er væsentligt kortere end Trumps

I seks stater er man stadig i gang med at tælle stemmerne op.

Alysia McMillan of Arizona walks with a U.S. flag near the White House the day after Election Day in Washington, U.S. November 4, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Joe Biden har 264 valgmænd. Donald Trump har 214 valgmænd.

Den kandidat, der først får 270, vinder valget.

I fem stater er man stadig i gang med at tælle stemmerne, så kapløbet mellem Donald Trump og Joe Biden er endnu ikke afgjort.

Men hvad skal der til, for at en af kandidaterne har nok valgmænd til at blive USA's præsident de næste fire år?

Joe Biden mangler seks valgmænd for at vinde valget. I Nevada fører Biden snævert i optællingen og kan med den stat alene sikre sig valgsejren.

I de øvrige svingstater haler Biden kraftigt ind på Trump efterhånden som brevstemmerne bliver talt op.

Trump derimod mangler 56 valgmænd for at nå 270.

For at nå det, skal han sejre i North Carolina, Georgia, Pennsylvania og Nevada.

Det vil netop give ham 56 valgmænd og dermed valgsejren.

Hvis vi samtidig antager, at han vinder Alaska, som han fører stort, når han op på 273 valgmænd.

Problemet for Trump er bare, at han ikke kan være sikker på at gøre rent bord i nogen af svingstaterne.

I USA er det ikke kun antallet af stemmer, der afgør valget. Det gør til gengæld antallet af valgmænd, som hver kandidat løber med. Hver stat har et bestemt antal valgmænd, og vinder man et flertal af stemmerne i den pågældende stat, får man samtlige af statens valgmænd.

Her kan du se, præcis hvordan det står i de sidste stater lige nu. De lyserøde og lyseblå stater er de stater, der endnu ikke afgjort, men ifølge AP hælder mod hhv. Donald Trump eller Joe Biden.

Brevstemmer lader vente på sig

Der kan dog komme til at gå noget tid, før det endelige resultat af valget foreligger.

For det første har flere af staterne fået tilladelse til at tælle brevstemmer, der ankommer efter valgdagen, så længe de er stemplet senest på valgdagen, altså i går den 3. november. Det gælder blandt andet Pennsylvania, som kan tælle stemmer helt til på fredag.

For det andet har delstaten Nevada meddelt, at de indstiller optællingen indtil torsdag aften klokken 18 dansk tid.

De mangler stadig at tælle brevstemmer modtaget på valgdagen og de brevstemmer, der forventes at ankomme i løbet af den næste uge, lyder det på Twitter fra ørkenstatens valgkommission.

I de andre resterende stater vil man i de kommende timer og dage tælle netop brevstemmerne, i flere af dem fordi de ifølge den lokale lovgivning ikke måtte begynde at tælle dem før valgdagen.

Det gælder eksempelvis Pennsylvania, der stadig er i gang med at optælle mange brevstemmer, så det kan også trække i langdrag.

Sidst i denne artikel findes et overblik over, hvornår de enkelte stater ventes at være færdige med at tælle stemmer, samt hvornår der eventuelt skal foretages en omtælling.

- I aftes førte jeg, ofte solidt, i mange afgørende stater. En efter en begyndte de så på magisk vis at forsvinde, mens overraskende bunker af stemmesedler blev talt op. MEGET MÆRKELIGT, skriver præsident Donald Trump på Twitter:

Derudover vil Donald Trump vil have stoppet optællingen af stemmer i den afgørende svingstat Pennsylvania, hvor han fører, inden alle stemmer endnu er talt op.

Selvom valget endnu ikke er afgjort, så har præsident Donald Trump erklæret sig som vinder af valget og samtidig anklaget demokraterne for valgsvindel.

- Det her er et svindelnummer mod det amerikanske folk. Dette er en ydmygelse for vores land. Vi stod klar til at tage valgsejren. Ærlig talt, så har vi vundet valget, lød det fra præsidenten under en tale i nat amerikansk tid, sagde Trump:

- Det er massiv valgsvindel, lød det videre fra præsidenten.