Joe Biden vinder præsidentvalget: 'Jeg er beæret over, at I har valgt mig'

Joe Biden vinder delstaterne Pennsylvania og Nevada over Donald Trump, oplyser nyhedsbureauet AP

Ifølge nyhedsbureauet AP er Joe Bidens føring i optællingen så stort, at han ikke kan indhentes. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Demokraternes kandidat Joe Biden har vundet det amerikanske præsidentvalg.

Det står ifølge nyhedsbureauet AP klart, efter at demokraten er løbet med sejren i delstaterne Pennsylvania og Nevada.

Dermed har Joe Biden opnået de 270 valgmænd, der skal til, for at blive USA's næste præsident foran den siddende præsident, republikanske Donald Trump.

Biden har nu 290 valgmænd ifølge de foreløbige resultater.

Joe Biden - der altså nu af flere store internationale medier - er kåret som vinder af præsidentvalget i USA - har netop kommenteret valgsejren på Twitter:

- Jeg er beæret over, at I har valgt mig til at lede vores storslåede land, skriver han blandt andet.

- I lyset af hidtil usete udfordringer har et rekordantal amerikanere stemt. Det beviser igen, at demokratiet banker dybt inde i hjertet af Amerika, siger han videre i en erklæring.

AP bygger blandt andet sine resultater på data fra valgstederne i de enkelte stater og vurderer på baggrund af det, hvornår en stat er afgjort. I DR lægger vi os op ad AP og har gjort det gennem hele valget.

Det er dog i sidste ende de enkelte stater, der leverer de endelige resultater.

I en erklæring sider Donald Trump, at valget er langt fra ovre:

- Vi ved alle, hvorfor Joe Biden skynder sig at erklære sig som vinderen, og hvorfor hans medieallierede prøver så hårdt på at hjælpe ham: de ønsker ikke, at sandheden kommer frem. Den enkle kendsgerning er, at dette valg langtfra er forbi, skriver Trump i en erklæring.

Donald Trump har varslet, at han vil gå til USA’s Højesteret, hvor republikanerne kræver en omstødelse af myndighederne i Pennsylvanias beslutning om at medtælle brevstemmer poststemplet på valgdagen og modtaget indtil tre dage senere.

I Pennsylvania kan en omtælling af stemmerne komme på tale. Hvis der er mindre end 0,5 procentpoint mellem kandidaterne, kræver det ifølge delstatens love en omtælling.

Ifølge AP fører Joe Biden Pennsylvania med 0,51 procent, hvorfor en automatisk opdatering umiddelbart ikke kommer på tale.

Ligesom i mange andre delstater har der været et utroligt tæt løb mellem de to kandidater, og også i Georgia har man annonceret, at der vil finde en omtælling sted.

Donald Trump, Amerikas 45. præsident foran Det Hvide Hus, bliver ikke genvalgt ifølge nyhedsbureauet AP. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Afgørelse er længe ventet

Afgørelsen kommer efter mange dages ventetid, hvor delstaterne har haft travlt med at tælle de historisk mange brevstemmer, som er blevet afgivet ved valget.

Et rekordhøjt antal amerikanere har nemlig afgivet deres stemme via brev på grund af det nuværende corona-udbrud i USA.

Umiddelbart efter valgdagen, tirsdag, så det ellers godt ud for præsident Donald Trump:, der førte i en række vigtige stater.

Men Corona-pandemien har betydet, at rekordmange amerikanere har brevstemt. Og disse brevstemmer er i høj grad tilfaldet Joe Biden og demokraterne. Derfor overtog Joe Biden langsomt men sikkert føringen i en række, vigtige svingstater i takt med, at brevstemmerne blev talte.

Trump-lejren er gentagne gange kommet med påstande om valgsvindel netop i forbindelse med brevstemmerne, som i høj grad er afgivet af demokratiske vælgere. Præsidenten og hans administration har dog ikke fremlagt nogen form for dokumentation, der underbygger, at der skulle have fundet valgfusk sted.

Biden bliver 46. præsident i USA's historie. Samtidigt bliver vicepræsident Kamala Harris den første kvindelige og den første sorte vicepræsident i landets historie.

Dagens resultat betyder også, at Donald Trump bliver den kun 10. præsident i landets historie, der søger genvalg men ikke opnår det.