'Virkelig gode folk' og 'hader USA': Sådan har Trump talt om Danmark og danskere

Den amerikanske præsident har mange gange udtalt sig om Danmark - men linjen kan være svær at følge.

Donald Trump kommer til Danmark i begyndelsen af september. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Den amerikanske præsident Donald Trump har inden statsbesøget flere gange gjort sig bemærket, når han offentligt har ytret sig om Danmark, den danske samfundsmodel og udvalgte danskere.

Det kan dog være svært at få øje på en stabil linje i præsidentens opfattelse af det land, som han besøger om en måned.

DR har samlet en række af Trumps ytringer om Danmark i et forsøg på at finde ud af, hvad den amerikanske præsidents forhold til landet er.

1

Danskerne er virkelig gode folk

Lars Løkke gjorde et fremragende job ifølge Donald Trump. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Tilbage i marts 2017 var daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg i Det Hvide Hus. Dengang var Trump meget begejstret. Han sagde i hvert fald følgende, når han skulle fortælle om sin opfattelse af Danmark og danskerne:

- Som en meget god allieret. Virkelig god. Virkelig gode folk.

Løkke fik også en Trump-kærlighedserklæring med på vejen, inden de to mænd talte sammen under private forhold.

- Han er en vidunderlig mand, som gør et vidunderligt stykke arbejde. Vi skal have forskellige udvekslinger, som bliver frugtbare.

2

Hader USA mere end nogen anden

Margrethe Vestager er tilsyneladende det menneske i hele verden, der hader USA mest - det mener Donald Trump i hvert fald. (Foto: © FRANCOIS WALSCHAERTS, Scanpix)

Men det er tilsyneladende ikke alle danskere, som Trump er lige så begejstret for. I hvert fald er han ret overbevist om, at den danske EU-kommissær Margrethe Vestager bogstaveligt talt hader USA:

- Hun hader USA måske mere end nogen anden person, jeg nogensinde har mødt. Hun sagsøger alle vores virksomheder.

Sådan sagde præsidenten i slutningen af juni i år under et interview med Fox Business Network, hvor den amerikanske præsident kritiserede EU-bøderne til amerikanske it-giganter som Google og Facebook.

3

15 procent lavere levestandard

Demokraten Bernie Sanders har mange gange fremhævet Danmark som den ideelle samfundsmodel. Måske var det derfor, at Trumps administration havde travlt med at skyde den danske model ned? (Foto: © Lucas Jackson, Scanpix)

Det var ikke Donald Trump selv, der var afsender, men derimod Det Hvide Hus, da man i oktober sidste år offentliggjorde rapporten ”The Opportunity Costs of Socialism”.

- Selvom de nogle gange bliver fremhævet som de mere relevante succeshistorier, når det kommer til socialisme, så understøtter erfaringerne fra de nordiske lande (Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, red.) konklusionen om, at socialisme sænker levestandarden, stod der i rapporten, som var udarbejdet af Trumps økonomiske rådgivere.

I den 72 sider lange rapport blev Danmark nævnt 20 gange. Blandt andet blev det hævdet, at levestandarden i de nordiske lande er mindst 15 procent lavere end i USA, og selv fattige husholdninger i USA i visse henseender har en bedre levestandard end den gennemsnitlige indbygger i Danmark, Sverige og Finland.

Flere danske politikere, heriblandt Socialdemokratiets daværende udenrigsordfører Nick Hækkerup, betegnede rapporten som 'fake news' og ville have udenrigsministeren til at tage fat i sin amerikanske modpart for at få rettet op på misforståelserne.

4

Kongen af Danmark

Alle ved, hvordan Lars Løkke Rasmussen ser ud. Her er de ægte Kongen af Danmark-bolsjer. (Foto: © Gitte Kjærbøl, Scanpix)

Nu kan Donald Trump så i stedet med egne øjne se, hvordan det danske samfund fungerer, og hvor høj levestandarden er.

Samtidig kan han måske også få styr på de forskellige titler og roller i toppen af det danske samfund. Det kneb tilsyneladende da, da Lars Løkke Rasmussen ringede for at sige tillykke med valgsejren i 2016.

Den amerikanske politiske journalist Yashar Ali har ifølge Berlingske på Twitter skrevet, hvordan Trumps svigerdatter Vanessa Trump var til stede under opkaldet, hvilket Løkke ifølge Ali ikke var briefet om på forhånd. Og da Trump fortalte Vanessa Trump, hvem han talte i telefon med, lød beskeden:

- Jeg taler i telefon med kongen af Danmark.