Udmelding fra olielande kan lette presset på stigende benzinpriser - men det er ikke nok

Olielandene vil producere mere olie, og det er et lille skridt på vejen mod mere stabile benzinpriser, vurderer analytiker.

18,69 kroner skulle du give for benzin den 1. juni 2022. For et år siden - den 31. maj 2021 - lød prisen på 12,79 kroner. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Mange kigger ekstra meget på priserne, når der skal fyldes benzin på bilen for tiden.

Lige nu er vi nemlig ramt af olie- og benzinpriser, der er på himmelflugt, og det gælder både for os i Europa og på den anden side af Atlanten i USA.

Men måske kan du snart se frem til ikke at skulle spekulere helt så meget i, hvornår det er bedst at runde tankstationen.

For få dage siden har De Olieeksporterende Landes Organisation (Opec) nemlig meddelt, at den vil øge produktionen af olie i juli og august.

Og det kan få betydning for de voldsomme priser på olie, som vi ser lige nu.

Det vurderer Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

- Hver en dråbe olie tæller i øjeblikket. Vi kan håbe, at andre producenter kommer på banen, og det kan være med til at holde priserne stabile.

Men det vil dog kun være et lille skridt på vejen og kan altså ikke erstatte alt den olie, som EU ikke længere vil købe fra Rusland.

Derfor skal der mere olie på banen fra nogle af de spillere, der ligger inde med det, hvis der virkelig skal gøres noget ved de voldsomme oliepriser.

- Det er en ekstraordinær situation på oliemarkedet, så hvis der ikke er andre producenter, der kommer på banen, kan priserne godt komme endnu højere op, mener Jens Nærvig Pedersen.

Mildere luft på vej mellem USA og Saudi-Arabien

Udover at den øgede olieproduktion kan få presset på oliepriserne til at falde, så kan Opecs udmelding også være med til at opbløde forholdet mellem USA og det dominerende land i olieorganisationen, Saudi-Arabien.

Udmeldingen blev da også kort efter hyldet af den amerikanske præsident, Joe Biden.

- De anerkender, at der er oliemangel, og de har meddelt, at de øger produktionen. Jeg ved ikke, om det rækker, men det er i hvert fald positivt, sagde han.

Her er et udsnit af det, præsident Joe Biden sagde:

USA og Saudi-Arabien har ellers haft et anstrengt forhold til hinanden, blandt andet siden saudiske agenter i 2018 dræbte den saudiske kritiker Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul.

Olieprisen er vigtig forud for det amerikanske valg

På trods af det er der nu nogle realiteter, som den amerikanske præsident bliver nødt til at se i øjnene, vurderer DR's USA-korrespondent Steffen Kretz.

- Realiteterne er, at prisen på olie skal ned, hvis hans parti skal have mulighed for at blive genvalgt eller bare få et godt valg til november.

- Derfor er han gået fra at have nogle idealistiske og moralske synspunkter i forhold til Saudi-Arabien til at have nogle meget mere realpolitiske synspunkter, som er, at vi bliver nødt til at kommunikere og samarbejde med dem for at få mere olie ud på verdensmarkedet, og prisen på benzin banket ned.

Senere på måneden kommer to saudiske delegationer desuden til USA, hvilket også kan være med til at opbløde forholdet mellem landene.

Der er desuden endnu en håndsrækning på vej til Europa.