Bemærkelsesværdig storm giver højvande i Danmark

Kraftig vind over Kattegat og storm i bugten mellem Sverige og Finland sender vand til danske kyster.

Ved Ålsgårde i Nordsjælland var der til formiddag cirka en meter højere vandstand end normalt. Foto: Tine Uffelmann

Hvis du har en klar idé om, hvor du lagde din jolle til på en af landets nordvendte kyster, så er der stor sandsynlighed for, at du går forgæves i morgen, hvis du skal finde den igen.

Der er nemlig forhøjet vandstand langs Sjælland, Fyn og op langs østkysten i Sønderjylland.

Her kan vandet stå mellem 100 og 130 centimeter højere end den normale vandstand. Og det kan flytte både og give ekstra vand på kajen på de varslede områder. Der venter nemlig store mængder vand i store dele af landet, fortæller vejrvært Anders Brandt fra DR Vejret.

- Det er en kombination af, at den relativt kraftige nordenvind presser vand fra Skagerrak og Kattegat mod syd. Her stemmes det op mod nordkysterne på Fyn og Sjælland og presses ind i både Holbæk Fjord, Isefjorden og Roskilde Fjord ligesom det samme er tilfældet med Odense Fjord.

- Herfra fortsætter nordenvinden med at presse vandet videre ned gennem Lillebælt, Storebælt og Øresund, siger han.

Først Sjælland og Fyn, så Jylland

Vandet har stået højt på de nordvendte kyster på Fyn og Sjælland og flere andre steder ud mod Kattegat.

Højeste vandstand møder man ved Jægerspris på Kignæs Havn. Her er den til middag 115 centimeter højere end normalt. Vandstanden kommer sandsynligvis også en smule højere op, da prognosen siger 120 centimeter omkring klokken 14.

Derfra vil det aftage, hvilket man også ser i DMI's varsel, der gælder fra klokken 11 til 17 i de områder.

Anderledes står det til langs Sønderjyllands østvendte kyster. Her er vandet til middag 30-40 centimeter under normalen, og med en prognose, hvor vandstanden topper i aften, kan det reelt betyde, at vandet i løbet af få timer vil stå omkring halvanden meter højere, end det gjorde i morges.

- Det sender store mængder vand ned mod den vestlige del af Østersøen, og her kan vandet ikke strømme videre mod øst, da det også blæser kraftigt fra nord ned gennem Den Botniske Bugt og videre ned mod Østersøen lige øst for Bornholm.

- Vandet ender derfor i den vestlige del af Østersøen, hvor det så går ud over kystområderne ved de sønderjyske fjorde, Det Sydfynske Øhav og Smålandsfarvandet, siger Anders Brandt.

Normal situation ganget op

En kold og kraftig vind fra nord er ganske normal i januar, og derfor er det heller ikke ekstraordinært med højvande på det niveau, vi ser i dag. Alligevel er situationen andet end, hvad man kan forvente, siger Anders Brandt.

- Det er relativt bemærkelsesværdigt. Det har blæst med kuling i mere end et halvt døgn ned gennem Kattegat. Så det er store mængder vand, der presses sydover. I Sverige har man nord for Stockholm haft middelvinde af storm i morgentimerne, ligesom der er vindstød af stormstyrke hele vejen ned gennem Østersøen. Det er den kombination, der lige nu giver højvande i de danske farvande.

Hele situation vil absolut også kunne mærkes i de berørte områder, understreger han.

- Vandstanden kan helt lokalt nå 120-130 centimeter over dagligt vande. Det er et niveau, der får vandet op til kajkanten i flere havne i de indre danske farvande. Mindre havne og bådpladser kan blive oversvømmet, ligesom lavtliggende områder kan stå under vand.

Han slår dog også fast, at ved de fleste af de kyster og havne, der bliver berørt, er højere vandstand ikke et fænomen, man først hører om i dag.

Derfor vil de fleste steder med en vandstand mellem 100 og 130 centimeter ikke give oversvømmelser.

- Men man skal bestemt holde øje med vandet, hvis man bor i kystområderne eller blot kører ad en kystvej i eftermiddag og i aften.

Gilleleje Havn torsdag formiddag var et af de steder, hvor vandet og blæsten pressede sig på. Den højeste vandstand torsdag middag var ved Odense Fjord, hvor vandet stod 118 centimeter over normalt niveau. Foto: Tine Uffelmann

Når ikke tidligere tiders niveau

Dagens højvande vil slet ikke kunne måle sig med blot de seneste års stormfloder, der har ramt kystområderne i de indre danske farvande.

Et af de steder er Roskilde, hvor der kan forventes 125 centimeter over dagligt vande. Her er der langt op til de 206 centimeter, som vandstanden nåede op på under stormfloden under orkanen Bodil i november 2013.

Sådan er det også i Sønderborg. Her forventes det i aften omkring klokken 21 at nå cirka 120 centimeter over dagligt vande. Men det er ikke nok til at nå de ti højeste vandstande siden 2000, og det er stadig langt fra de 172 centimeter, som vandstanden nåede op på i januar 2017.

- Det betyder dog ikke, at havnekajer og lignende ikke kan komme til at stå under vand, og man stedvis må ud med en sandsæk eller to, siger Anders Brandt.

Dagens højvande er slet ikke at sammenligne med den værste stormflodskatastrofe i Østersøen. I november 1872 nåede vandstanden i Østersøen og ind i de sønderjyske fjorde op på mellem 2,5 og stedvis mere end tre meter over dagligt vande i Sønderjylland, der dengang var tysk område.

Stormfloden kostede mere end 90 mennesker livet.