Danmarks mest ensomme øer? Nordre Rønner er nærmest umulige at nå

Vejret gør det svært at nå den lille øgruppe nord for Læsø, der ikke har været beboet siden 1963.

(Foto: © Anders Richardt Ekström)

- Dagligdagen på et så ensomt sted kan til tider være trist, så vi forsøger at få det bedste ud af tilværelsen.

Sådan står der skrevet på en erindringstavle, der er hængt op i den gamle fyrmesterbolig på Nordre Rønner, der ligger syv kilometer stik nord fra Læsø.

Familien Boisen var de sidste, der passede fyret. De flyttede til øgruppen Hirsholmene i 1963. (Foto: © Malte Nørgaard)

Ordene er forfattet af den tidligere fyrmester Arthur Larsen, der passede fyret i otte år fra 1940 og frem. I samme periode havde han seks assistenter. De fleste rejste hurtigt, fordi livet blev for ensomt, fortælles det i historien på tavlen.

- En af dem kunne sidde på en bænk i timevis og stirre ind på Læsø. Så rejste han igen.

For de fire øer med navnet Nordre Rønner er langt væk. Kan du finde det, kan du sandsynligvis ikke komme derud.

Du skal gennem Kattegats bølger, over rev og forbi en hjemmebygget bøje, før du kan sætte kurs stik nord de sidste få hundrede sømeter, inden du endelig kan træde op på den lille allé af krakeleret cement, der skærer sig vej gennem fløjsgræs og de blomstrende, lilla tidsler. Det er den ene vej, der fører op til øens fyrtårn.

På en dag med klart vejr kan det 18 meter høje fyr på den lille røn skimtes fra molen på Læsø. Det er de dage, solskinsdagene som i dag, at det er muligt at sejle hertil.

Fyret kører i dag på solceller. (Foto: © Malte Nørgaard)

Kattegats blæksprutte

Kun de allerbedst kendte i farvandet omkring Læsø kan navigere til de små øer, der ligger tre kvarters sejlads nord for sydesaltsøen. Og ikke siden familien Boisen forlod den største ø i 1963, har de været beboet af mennesker.

Fyret stod færdigt i 1880, da mange skibe forliste i farvandet ud for Læsø grundet Kattegatbundens uvejsomme terræn.

I dag er der kun fugle i massevis, snegle og en fauna, der kan gøre de fleste gartnere og biologer imponerede, på Nordre Rønner. Fyrtårnet står i dag nærmest uberørt, er automatiseret og vedligeholdes af foreningen Nordre Rønners Venner, der blev stiftet i 2008.

Herunder kan du høre lidt om det arbejde, som Nordre Rønners venner laver på fyret.

En af foreningens medlemmer er Jess Jessen Klixbüll. I dag er han stævnet ud fra Vesterø Havn på Læsø i en lille jolle for at rejse mod fyret og se, om alt er vel på den lille ø.

- Ja, du kommer i kontakt med dig selv, hvis du bruger en uge herude, er det første han siger, inden han slår en latter op, da han har lagt båden til kaj på den ene af de fire små fugleøer midt i Kattegat.

- Det er en ensom ø, fordi du kun kan komme herud i ganske få slags vejr. Selvom solen skinner i dag, så var det vanskeligt at komme gennem revene.

- Området bliver kaldt for ’Kattegats blæksprutte’, fordi der er så mange rev, der går ud som fangearme efter skibene, forklarer han.

Jess Jessen Kitzbüll er en erfaren sejler og har blandt andet sejlet over Atlanterhavet. (Foto: © Malte Nørgaard)

Post fire gange om måneden

I begyndelsen af 1900-tallet boede tre familier på øen. 13 mennesker i alt. Her var befolkningen størst, og der blev endda bragt post ud til øens fastliggere. Fire gange om måneden kom postskibet med kuverter fra Læsø. I vinterhalvåret kunne det ske, at posten gik de syv kilometer over isen med en slæde.

  • Naturen har spist lidt af fyrmesterboligen på Nordre Rønner.
  • Og brostene er skredet en smule gennem årerne.
1 / 2

De fleste af øens børn måtte passe deres skolegang på Læsø. Og det erindres, at Arthur Larsens sønner flyttede ind hos en faster på Læsø for at kunne passe skolen. Andre fik hjemmeundervisning på Nordre Rønner, skrives det på tavlen, inden det på ny konstateres: Det var meget ensomt.

Ja, det må i sandhed have været en afsondret tilværelse at leve på Nordre Rønner før internet og fjernsyn.

Det er tid til at løsne jollens fortøjning og sejle tilbage mod Vesterø Havn på Læsø.

Mens båden skærer sig gennem bølgerne og skummet sprøjter taktfast over rælingen med Læsø i sigte, konstaterer Jess Jessen Klixbüll.

- Uanset hvor gennemblødt du føler dig, så bliver du kun våd én gang.

Sådan har de sikkert også haft det på Nordre Rønner førhen: Ting går – uanset hvor ensomt det har været.

Jess Jessen Kitzbüll låser af til fyret på Nordre Rønner. (Foto: © Malte Nørgaard)

I dag er øen ikke nær så ensom mere. Læsø Kommune købte øen i 2005 med det formål, at den skulle være tilgængelig for offentligheden. Og mens renoveringen roligt, men sikkert bliver færdiggjort, er interessen for den lille ø blevet en smule større, mener Jess Jessen Klixbüll.

- Læsøboerne har taget stedet til sig. Der kommer folk og spiser frokost og ser fuglelivet. Dem, der vel at mærke kan finde ud af at sejle, slår han fast.

Vores Vejr rejser i sommerferien rundt i sommerlandet. Onsdag og torsdag sender vi vejrudsigt fra Vesterø Havn på Læsø klokken 18.55.