Det lune vintervejr fortsætter, men snart bliver det koldt og hvidt

Søndag sker der et skifte i vindretningen, og det forhøjer chancerne for sne i næste uge.

Fra søndag får vi et markant skifte i vejret, hvor det lune vejr bliver afløst af kold luft fra det nordlige Skandinavien. Foto: Søren Hempel

Det har været et omskifteligt vejr i december i år.

Det startede med et ægte sneklædt julelandskab med snefald- og storm, hvor temperaturen lå på den kølige side af nul grader. Men så slog vejret om, og vi fik blå himmel, sol og 10 grader.

Og sidstnævnte del af månedens vejr varer altså ved lidt endnu, siger meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen.

- Temperaturmæssigt holder vejret stand til omkring søndag.

Denne uge har budt på meget mildt december-vejr, hvor temperaturen har ligget i omegnen af 10 grader. Forklaringen på det lune vejr er vindretningen fra vest og sydvest, uddyber Søren Jacobsen.

- Luften er meget varm, fordi vi har et højtryk liggende ret tæt på os, og ydermere så er der også den effekt, at der kommer lidt føn fra de norske fjelde, siger han.

En varm december er normal

Selvom det kan virke som et meget særpræget vejr i december, så er det faktisk slet ikke ekstraordinært, at vi måler over 10 grader i denne måned. Der har med undtagelse af december 2020 været målt minimum 10 grader hvert år de seneste ti år. Den højeste temperatur var hele 13,4 forårsagtige grader tilbage i 2015. Det blev målt så sent som 20. december 2015.

Der er stadig roligt og lunt vejr i denne uge, men søndag bliver det koldt og nogle steder også hvidt.

- Det er meget mere reglen end undtagelsen, siger Søren Jacobsen.

Han uddyber statistikken med, at af de 30 år, der udgør den seneste klimanormal, så har 23 ud af 30 haft lignende temperaturer.

- Havde vi ikke haft de temperaturer i år, havde det været usædvanligt.

Varm uge, kold jul

Weekenden bliver nok sidste Det bliver især i weekenden, at vi kan få endnu et skud varme fra vores norske naboer. Men det kommer også til at markere slutningen på en meget lun uge.

- Føn er især udtalt i løbet af lørdag. Der kommer det ned over os som en rigtig lun luftmasse. Især i den nordlige del af Jylland giver det lunt solskinsvejr, men det er ikke sikkert, at det giver opklaring i resten af landet.

Søndag bliver sidste omgang med føn, siger Søren Jacobsen.

- For så begynder der at ske ting og sager.

Ting og sager kan direkte oversættes til kulde og usikkerhed. I prognoserne ser det med stor sandsynlighed ud til, at vi kommer til at se et skifte i vindretning, så den i stedet kommer fra nord og nordøst

- I løbet af søndag trækker en noget koldere luft ned over Danmark fra nord, og det er en type luft, der betyder udbredt nattefrost og temperaturer i et helt andet leje, siger han.

Dagtemperaturen er kun et par grader over frysepunktet. Og det kan altså betyde, at når der er skyer over hovedet på os, kan det give et hvidt underlag under fødderne.

- Vi kan få snebyger mandag og tirsdag, men om det nu også holder sig som sne frem til jul, det er stadig meget usikkert. Så langt ud kan vi ikke sige noget fast endnu, fordi prognoserne er for usikre, siger Søren Jacobsen.