Hvis du troede, det var koldt nu, så bare vent til næste uge

Vintervejret er kun lige begyndt. I næste uge får vi sæsonens første isdøgn.

De første to dage af december blev Danmark ramt af voldsomme mængder sne, men kulden tager endnu et nyk opad i næste uge. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

December blev skudt i gang med de kraftigste snemængder, der er målt siden 2018, og selvom sneen nu er stilnet af, så kan vi godt forberede os på, at vi går nogle meget kolde dage i møde.

Ifølge DMI bliver det fredag og i weekenden en smule mildere i vejret, men så vender kulden ellers stærkt tilbage fra på mandag.

Dagtemperaturerne kommer ifølge Danmarks Meteorologiske både mandag og tirsdag til at ligge omkring frysepunktet, og om natten kan vi få helt ned til syv-otte graders frost.

Det betyder, at vi sandsynligvis får vinterens første isdøgn, altså et døgn hvor temperaturen forbliver under frysepunktet både dag og nat.

- Fra på mandag får vi noget af et køligt indslag, og vi kan nok også godt forvente, at vi får mere slud og sne over det meste af landet, selvom det bliver lidt mere spredt, siger Mette Zhang, der er vagthavende meteorolog i DMI.

  • Onsdag aften, da snestormen for alvor satte ind, opstod der kaotiske tilstande på vejene omkring Aalborg. Snerydningen blev besværliggjort af islag og fastkørte biler. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Dagen derpå var trafikken mange steder i Nordjylland lammet af de store snedriver. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Det var ikke kun bilister, der havde problemer. Onsdag var der mange steder i Nordjylland faldet 20-30 centimeter sne, og det gjorde det mildest talt vanskeligt at cykle. Her er vi igen i Aalborg. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Sneen skabte også glæde og sandsynligvis julestemning, da den satte sit præg på træerne i Mølleparken i Aalborg. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Mange steder i Nordjylland frarådede politiet først på dagen al udkørsel på grund af de store mængder sne. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Snemålingerne viste, at der torsdag morgen lå op til 30 centimeter sne mellem Hobro og Aalborg. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
1 / 6

Det bliver ikke smukt julevejr

Hun tilføjer, at man i Nordjylland også godt kan forvente at få mere sne i løbet af fredag, men understreger, at det er slut med de store mængder nedbør, som der er faldet de første to dage af december.

Ifølge DMI fortsætter kulden sandsynligvis indtil i hvert fald torsdag i næste uge, men skal man tro DR Vejrets vært, Mikael Jarnvig, så bliver det ikke ligefrem smukt julevejr.

- Det bliver mere sådan noget med spredte byger, lidt regn og lidt sne, men ikke noget der bliver liggende eller noget, man kan have det sjovt med. Det bliver mest bare lidt irriterende, siger han.

Risiko for 'tunger af is' på vejene

Til gengæld bliver der stor risiko for spejlglatte veje, forudser Mikael Jarnvig. Både slud, regn og smeltet sne fryser nemlig til is om natten, når frostgraderne for alvor rammer.

- Det er det mest lumske og farlige. Man tænker ikke umiddelbart, at der vil være is på vejene, fordi det ikke har sneet ret meget, men lige pludselig begynder det at fryse, og så bliver det altså bare glat.

- Specielt hvis der ligger store snedynger, som der gør lige nu i Nordjylland, så smelter de og løber ud på vejene, og det kan give sådan nogle tunger af is.

Derfor er det ikke sikkert, at vi har set de sidste trafikale problemer, og både DMI og Mikael Jarnvig opfordrer til, at alle danskere, uanset hvor i landet man bor, husker vinterdæk på bilen og kører lidt mere forsigtigt end normalt.

  • Morgenen efter snestormen havde mange bilister problemer med at få deres biler fri i Nordjylland. Her forsøger en lastbilchauffør at grave hjulene på sin lastbil fri. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • De store mængder sne gjorde også landskabet vintersmukt, ligeså snart man kom uden for byen. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
  • Det var ikke kun Nordjylland, der vågnede op til hvide veje. Snevejret ramte også hovedstaden og Frederiksbergs juelpyntede gader. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)
  • Torsdag Aften lå sneen stadig i høje driver i Aalborg.
1 / 4

Sneen lammede store dele af landet

Meldingen om koldere vintervejr kommer som bekendt efter, at landet de to første dage af december har været ramt af voldsomme mængder sne.

Både onsdag og torsdag var særligt den nordlige del af Danmark på mange måder lammet af snevejret. Politiet frarådede al udnødvendig udkørsel, og beredskabet havde svært ved at at få ryddet vejene for sne. De blev blandt andet udfordret af islag og fastkørte biler.

Den kollektive trafik var også mere end almindeligt udfordret.

Busserne fra Nordjyllands Trafikselskab holdte stille i mange timer, mens både væltede træer og en nedfalden køreledning betød aflyste tog flere steder i landet - blandt andet over Storebæltsbroen.

Men det var ikke kun den rene elendighed. En lille gruppe mennesker fik sig også en lidt anderledes oplevelse, da de strandede i sneen og måtte overnatte i Ikea i Aalborg. Her fik de lov til frit at vælge en Ikeaseng at sove i og blev ovenikøbet bespist med svinekam, brun sovs, lune kanelsnegle og risalamande.