I næsten 90 år har Marstal holdt rekorden for mest nedbør på ét døgn: ‘Kvierne staar i Vand til op over Ryggen!’

Mellem den 8. og 9. juli 1931 faldt der hele 168,9 millimeter nedbør ved Marstal på Ærø.

Ærø har været udsat for mange ekstreme vejrforhold. Der er dog ikke billeder af, da Marstal tog Danmarksrekorden for mest nedbør på ét døgn. Her ses havnen i Marstal den 13. november 1872, efter en stormflod havde forvandlet gaderne til en del af det Sydfynske Øhav. (© Søfartsmuseet i Marstal)

Selvom danskere de seneste måneder har oplevet blæsende, våde og kølige sommerdage, sætter vejrets historiebøger de mindre gode dage i perspektiv.

Havnebyen Marstal på Ærø er nemlig dansk rekordholder som stedet, hvor der er målt mest regn i løbet af 24 timer, siden de landsdækkende målingerne begyndte i 1874. Rekorden kom i hus mellem den 8. og 9. juli 1931, hvor skyerne over byen afgav hele hele 168,9 millimeter nedbør.

Til sammenligning er der i gennemsnit faldet 782 millimeter nedbør hvert år fra 2011-2019 i Danmark.

I en artikel fra Ærø Venstreblad den 9. juli 1931, kan man læse, hvordan øen blev sat på standby af de ekstreme vejrforhold.

  • Søfartsmuseet i Marstal gemmer blandt andet på Ærø Venstreblad fra den 9. juli 1931, hvor man kan læse om konsekvenserne af de rekordstore mængder nedbør.
  • Den store mængde nedbør voldte mange forskellige konsekvenser for ø-samfundet.
1 / 2

- Ved Ærøskøbing Havn er anrettet stor Skade. Sydmolen er i Nat brudt sammen. Bolværket er sprængt, og hele Fyldet er styrtet i Havnen. Byen var i Aftes og i Nat uden Lys.

Meget af rutetrafikken fra øen blev midlertidig indstillet, mens der måtte iværksættes redningsaktioner på færgen til Svendborg. Det var dog ikke kun skibene og byerne, der blev hårdt ramt. Under overskriften 'Kvierne staar i Vand til op over Ryggen!' står der:

- I Borgnæs Nor har Stormen været af katastrofal Virkning idet Møllevingerne paa Møllen er blæst af, saa Noret er blevet fyldt med Vand og Kreaturerne staar i Vand, saa de kun har Hovederne ovenfor. Der er sendt Mandskab ud for at redde Dyrene.

Meget mere end lokalt skybrud

Siden har meteorolog Ernest Hovmøller forsøgt at forklare det voldsomme regnvejr i den 29. udgave af Dansk Meteorologisk Selskabs fagblad, Vejret.

Han beskriver blandt andet, hvordan Nordeuropa i dagene op til er præget af kold luft fra vest, mens der samtidig kommer varm luft fra Sydrusland. Det gjorde, at temperaturen i Lyon kun målte 14 graders varme, mens der i Berlin blev målt hele 30 grader ud på eftermiddagen den 7. juli 1931.

- I grænseområdet mellem den kølige og varme luft opstår i løbet af dagen et mindre lavtryk, skriver Ernest Hovmøller i fagbladet.

Over det næste døgn bevæger lavtrykket sig mod Danmark, og om natten til den 9. juli blev der i København målt et så lavt lufttryk, at det statistisk sker mindre end én gang på 1000 år i juli måned, antager Ernest Hovmøller.

I den sydlige del af og syd for Fyn og Sjælland kulminerede lavtrykket med ‘en stærk, tildels orkanagtig storm fra en retning mellem vest og sydvest’, skriver han.

Som om det ikke var nok, førte stormen et voldsomt regnvejr med sig. Her faldt mellem 100-150 millimeter regn i den sydlige del af landet fra Esbjerg over Sydfyn til den sydlige del af Sjælland.

Marstal på Ærø var dog stedet, der blev vådest med hele 168,9 millimeter nedbør. Det svarer til omtrent 169 liter vand på hver eneste kvadratmeter.

Vores Vejr rejser rundt i sommerlandet. I denne uge sender vi vejrudsigt fra Ærø. Mandag og tirsdag er vi på havnen i Marstal, mens vi sender fra havnen i Ærøskøbing onsdag og torsdag.

Facebook
Twitter