Landsdækkende hedebølge og sommervejr langt ind i næste uge

Det varme sommervejr fortsætter, "så langt det meteorologiske øje rækker", fortæller vejrvært.

DMI har varslet landsdækkende hedebølge hen over weekenden. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Du har lige brugt al din sommerferie i en juli måned, hvor lavtryk efter lavtryk er rullet ind over landet - og så kommer sommervejret!

Det er nemlig ifølge DMI "bagende varmt" i dag med lokale temperaturer på op til 32 grader.

Men du kan roligt få renset grillen og få sat tonicen på køl, for den gode nyhed er, at også weekenden byder på varmt og solrigt vejr, inden du måske igen må trække i arbejdstøjet i næste uge.

Det fortæller DR's vejrvært Christian Cherry. Og det slutter ikke her - det gode vejr ser ud til at fortsætte det meste af næste uge også.

- Det bliver varmt sommervejr, så langt det meteorologiske øje rækker, hvilket betyder så langt, som femdøgnsprogonosen rækker, siger Christian Cherry.

En sommer-bombe

I går blev temperaturen i Holbæk målt til 30,8 grader, hvilket var den hidtil varmeste dag i år. Den rekord ser vi ud til at slå i dag med udsigten til 32 graders varme. Meget tyder på, at hedebølgen nu er begyndt, og at den ser langvarig ud.

DMI har fredag eftermiddag opdateret sit varsel til meldingen om en 'landsdækkende hedebølge' over Danmark.

Varslen om hedebølge er fredag eftermiddag ændret fra regional til landsdækkende. På kortet kan du se, hvor DMI varsler hedebølge. Kilde: DMI

- Jeg tror, mange danskere vil opleve det her lidt som en bombe. Vi har gået i en kold luftmasse i lang tid, vi har haft en ekstra sweater i tasken i lang tid, og nu får vi ikke brug for den sweater, siger Christian Cherry.

Det får også vejrværten til at minde om, at vi skal passe ekstra på i det gode vejr. På DMI's tørkeindeks ligger Danmark for tiden på ni ud af ti, hvilket betyder, at vi skal passe godt på brandfaren i forbindelse med grillning.

Derudover skal vi huske at drikke rigelige mængder vand, få noget salt og søge mod skyggen i dagens varmeste timer. Hvis man gerne vil have lidt lavere temperaturer, er vejrværtens anbefaling at søge mod kysterne, hvor der er lindring at hente i form at koldere søbriser.

Varm luft omgiver Danmark

Baggrunden for det varme vejr er, at Danmark for tiden er omgivet af varm luft. Det højtryk, som bevæger sig ind over Danmark, ligger på den østlige side, som er der, varmen oftest er. Men fordi der i længere tid nu også har været varm luft op til Stockholm og længere mod nord i Sverige, gør det, at den næste luftmasse, der kommer mod Danmark, også er sommervarm.

Normalt ville et højryk fra nord have været noget koldere, men det er ikke tilfældet denne gang.

- Lige nu er det bare pissevarmt, og det vil det være langt ind i næste uge. Det eneste sted, hvor luften ikke er varm er nordvest. Hvis vi får luften oppe fra Island, så vil det være en kold luft. Men det er der ikke udsigt til, siger Christian Cherry.

DR's vejrvært nød også godt af det gode sommervejr på Ærø i gårsdagens vejrudsendelse, hvor han ikke kunne dy sig for en tur i havnen. Se klippet her:

Opdateret klokken 15:10 med DMI's nye varsel.

Facebook
Twitter