(Foto: © Thomas IX, Thomas Ix)

Mens folk sover, finder 12-årige Andrej teleskopet frem

Her kan du se billeder, fra da DR Vejret tog med flere stjerneinteresserede på aftentur på Møn.

Klokken er tæt på midnat, og de fleste gæster på Camp Møns Klint ligger trygt under dynen. Men for 12-årige Andrej Jovanovic og hans far er dagen først lige begyndt.

De er nemlig netop ankommet fra Amager for at tilbringe natten under stjernerne. Og det er der en helt særlig grund til.

Møn er nemlig udnævnt til Nordens første såkaldte Dark Sky Park og Community. Det betyder, at nattemørket som et af de få steder i Danmark er beskyttet mod lysforurening.

Og for Andrej Jovanovic, der i sagens natur er iført en hættetrøje med NASA-logo, gør det, at han denne nat kan finde teleskopet frem og se direkte op på den tætpakkede stjernehimmel.

Herunder kan du læse mere om mørket på Møn og se billeder af Andrej Jovanovic og andre gæster, der kigger mod stjernerne. Topbilledet er taget af Thomas Ix.

  • Andrej Jovanovic kan lide, hvad han ser i teleskopet. For det er langt fra hverdagskost for den unge stjernekigger. 'Man kan ikke se så mange stjerner i byen, som man kan her langt væk fra byen ved Møns Klint,' siger Andrej Jovanovic, mens hans forsøger at indstille sit teleskop på Jupiter. (Foto: © Rasmus Askman)
    1 / 10
  • Nattehimlen står klart over Camp Møns Klint, der i 2017 blev Skandinaviens første Dark Sky Park. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed. (Foto: © Anders Brinckmeyer)
    2 / 10
  • Andrej Jovanovic ved lige, hvordan sigtekornet skal indstilles, hvis han og hans far skal få fuldt udbytte af nattens jagt. 'Vi har flere mål. Vi vil gerne se en anden galakse ved navn Andromeda, og så kommer der en komet meget tæt på – og med det mener jeg mange millioner kilometer væk. Den hedder NEOWISE og kan også ses med det blotte øje,' siger Andrej Jovanovic og erkender, at han maksimalt får et par timers nattesøvn. (Foto: © Rasmus Askman)
    3 / 10
  • Ole Eskling er chef for Camp Møns Klint. For at kunne kalde det for en Dark Sky Park, har han blandt andet fået ændret lamperne udenfor, så lyset ikke går op i luften, men kun ned i jorden. 'Heldigvis er der mange steder i Danmark, hvor man er bevidst om, at stjernehimlen står flot, men vi er de første til at tænke intelligent på belysning og at bevare mørket,' siger han. (Foto: © Rasmus Askman)
    4 / 10
  • For Ole Eskling er mørket over Møn meget mere end bare et hurtigt kig på stjernerne. 'For os handler det om at fortælle, hvor vigtigt mørket er for vores eksistens,' siger han og tilføjer: 'Mørket hjælper os måske til forstå , at der er nogle ting, som er meget større end os selv'. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed. (Foto: © Anders Brinckmeyer)
    5 / 10
  • Men det er ikke kun entusiaster som Andrej Jovanovic, der begiver sig ud i Møns nattemørke. Også Heidi Bjerre (yderst th.) fra Nørre Alslev på Falster har indgået et kompromis med nattesøvnen for at se de utallige stjerner over Møn. (Foto: © Rasmus Askman)
    6 / 10
  • Heidi Bjerre er - som modsætning til Andrej Jovanovic - ikke udelukkende kommet til Møn grundet Dark Sky. Men selvom hun ikke har et teleskop med, værdsætter hun mørket. 'Vi er jo hele tiden midt i det. Vi sidder ofte herude ved bordet og nyder himlen op over os. Og så går vi aftentur med hundene og kigger til vores heste. Der har vi jo det hele op over os,' siger Heidi Bjerre. (Foto: © Rasmus Askman)
    7 / 10
  • Heidi Bjerre og hendes venner kigger på stjerner, mens de langsomt dukker op i takt med mørkets frembrud. (Foto: © Rasmus Askman)
    8 / 10
  • Heidi Bjerre fik øje på flere stjerneskud inden for kort tid tirsdag aften. (Foto: © Rasmus Askman)
    9 / 10
  • Vores Vejr rejser i sommerferien rundt i sommerlandet. I denne uge er vi på Møn, hvor vi sender vejrudsigt fra Stege Havn onsdag og torsdag. Billedet er taget ved en tidligere lejlighed. (Foto: © Ruslan Merzlyakov)
    10 / 10