Midt i ualmindelig kold juli: Nu er der chance for månedens første sommerdag

- Det er usædvanligt, det der sker i øjeblikket, siger klimaekspert Jesper Theilgaard.

Årets første sommerdag kan komme i dag eller i morgen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det har været en usædvanlig kold juli måned med en middeltemperatur på 13,9 grader, hvilket er tre grader under normalen. Men der er udsigt til, at vi får månedens første sommerdag i dag eller i morgen.

Temperaturen skal op på 25 grader for at være en meteorologisk sommerdag.

- Der er en chance for, at vi lokalt kan nå 25 grader i eftermiddag i det østlige Danmark, siger DR’s vejrvært Jonas Landin Ohnemus.

Sker det ikke i dag, så er muligheden der igen i morgen, hvor temperaturen i den østlige del kan nå op på 25-27 grader, mens en koldfront bevæger sig op igennem Jylland og vil give noget køligere vejr.

Men det gælder om at nyde varmegraderne, for derefter kommer der et omslag i løbet af søndagen, hvorefter det igen bliver 16-18 grader med en frisk vind.

Som prognoserne ser ud lige nu, så kan juli blive den koldeste i 22 år.

Jesper Theilgaard, der er meteorolog og klimaekspert, fortæller, at den kolde polarluft er årsag til det kølige sommervejr.

- Vejret bevæger sig i bølger, og i øjeblikket er det ekstremt varmt i Sibirien. Og hvis varmen er så langt mod nord, så skal den kulde, der plejer at ligge deroppe, et andet sted hen, og den er altså kommet ned til os, forklarer Jesper Theilgaard.

Uvist om det er klimaforandringer

Han siger, at det er lidt usædvanligt, det der sker i øjeblikket. Men noget lignende var tilfældet i 2017 og 2018. Om det skyldes klimaforandringer er dog usikkert, ifølge Theilgaard.

- Man skal altid være varsom med at pege på klimaforandringer som årsag. Men de her bølger, vejret bevæger sig i, er lidt større i de her år, hvor vejret stagnerer og altså ikke rigtigt flytter på sig.

- Det er en ny tendens, som nogle forskere kigger på, om det har noget med klimaforandringer at gøre. Hvis det har, er det virkelig noget, vi skal tage seriøst, for det påvirker jo vores levevilkår. Usædvanlig kulde eller varme har konsekvenser for vores landbrug og natur, siger Jesper Theilgaard.

Da vejret ligesom har lagt sig fast, forventer Theilgaard heller ikke, at vi kan se frem til højere varmegrader resten af måneden.

- Sol kommer der nok, men spørgsmålet er, om temperaturen følger med. Umiddelbart ser jeg ikke de store variationer til udgangen af juli, siger Theilgaard.

Facebook
Twitter