Nora kommer: Fem ting du skal vide inden stormen i aften

Særligt de sydligste dele af landet bliver ramt af stormen.

Det bliver nok ikke så slemt, som DMI forventede i går. Men stormen er på vej. Arkivfoto.

Der er er en storm på vej.

Nora, hedder den, og hvis du bor i de sydligste dele af landet, kan du godt forberede dig på en aften og nat med solidt blæsevejr.

Meteorologerne hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har nemlig udsendt et varsel om såkaldt "farligt vejr" i aften og i nat.

Her har vi sammen med DR's vejrvært Anders Brandt samlet de ting, du skal vide, inden stormen kommer.

1

Her rammer Nora

Prognose fra DMI for, hvordan vinden ser ud omkring midnat. De mørkerøde farver er vindstød af orkanstyrke.

Når stormen rammer i aften og i nat, er det de allersydligste dele af landet, der bliver hårdest ramt. Sønderjylland, det sydlige Fyn, Langeland, Lolland-Falster og senere også Bornholm.

Ifølge Anders Brandt kommer vinden i løbet af dagen til at friske op syd og sydøst i hele landet, og ud på aftenen tiltager den til hård til stormende kuling i den sydlige del.

Til gengæld aftager vinden på det tidspunkt helt i de nordlige egne. Her kommer man ind i stormlavtrykkets "øje".

I første omgang er det kun den sydligste del af landet, der bliver ramt af den kraftige blæst.

Men når lavtrykket i løbet af natten bevæger sig ind over Sverige, vil vinden i hele landet friske op fra nord og nordvest.

- Og så kan man altså få et ordentligt hug i den østlige del af landet i morgentimerne. Det er sådan noget, der kan overraske lidt, så man skal være forberedt på vindstød af stormstyrke. På Bornholm endda storm med vindstød af orkanstyrke, siger Anders Brandt.

2

Har tabt lidt af pusten

Der er stadig solidt blæsevejr på vej, men i går så det ud til at blive værre. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Selvom der stadig er varslet storm, og det meste af landet bliver rusket godt igennem i nat, så ser det ikke ud til at blive lige så slemt, som meteorologerne hos DMI først havde forudset.

I går var varslet nemlig noget vildere med stærkere blæst og i en større del af landet, forklarer vejrvært Anders Brandt.

- Det er stadig den sydlige del af landet, der står for skud. Men der er lige kørt lidt ned for vinden helt generelt.

- Hvor det tidligere så ud til storm med vindstød af orkanstyrke over den sydlige del af landet, ventes stormen nu ’kun’ at ramme med hård til stormende kuling – lokalt op til storm og med vindstød af stærk storm eller lokalt orkanstyrke, siger han.

Det skyldes, at det stormlavtryk, der tager Nora med til os, har ændret form og er blevet mere langstrakt, end det så ud til, når det bevæger sig ind over Danmark. Derfor bliver det i højere grad tyskerne, der får "glæde" af stormen.

Det hele kan dog stadig nå at ændre sig, også til det værre, understreger Anders Brandt.

3

Pas på dine ting

Stilladser og byggematerialer er nogle af de ting, der kan være udsat i blæsten. Som her, hvor et stillads er væltet under et blæsevejr i foråret 2021. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Et godt råd, når stormen rammer, er at være lidt på forkant og få sikret sit hus eller andre ting mod stormen.

Forsikring & Pension, der er en brancheorganisation for blandt andre forsikringsselskaberne, har samlet en bunke gode råd til, hvordan man bedst gør det.

Det handler blandt andet om at få fjernet løse ting udenfor, såsom parasoller, havemøbler og trampoliner. Eller binde dem fast til noget andet.

For bilejere skal man prøve ikke at parkere sin bil under et træ eller ved siden af store skraldespande, der kan rulle ind i bilen.

Derudover er det vigtigt at sørge for, at døre, porte og vinduer er lukket, og at ting som presenninger, stilladser og byggematerialer er sikret, hvis man for eksempel har gang i noget byggeri.

Så tag en runde, inden det bliver aften, og få sikret de ting, der ikke allerede er pakket væk.

4

Trafikken bliver påvirket

I nat er måske ikke det bedste tidspunkt at forsøge at komme over Storebæltsbroen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er ikke kun flyvende havetrampoliner, der kan give problemer, når Nora rammer. For allerede nu ved vi, at det kommer til at påvirke transporten rundt om i landet.

Især togdriften bliver ramt, fordi der er risiko for, at træer kan vælte ned over skinnerne.

Derfor meldte Banedanmark allerede i går ud, at togdriften bliver ændret. I dag er planen stadig, at der kommer ændringer i driften, dog i lidt mindre omfang.

I store dele af landet vil togene slet ikke køre. Der vil dog være almindelig drift i Midt- og Nordjylland, hvor vinden ikke bliver så slem. I hovedstadsområdet vil S-togene også køre som normalt.

Tjek planerne for tog på rejseplanen.dk.

Har du planer om en køretur i aften eller nat, hvor du skal over en bro, skal du måske også tænke i alternativer. For på Storebæltsbroen har de her til morgen meldt ud, at der er en risiko for, at broen må lukke mellem 22 og midnat i aften og igen mellem klokken 05 og 07 i morgen tidlig på grund af vinden.

Og allerede fra i eftermiddag er der risiko for, at broen lukkes for vindfølsomme køretøjer som lastbiler og campingvogne.

Derudover betyder en storm som regel også, at færgeafgange kan blive aflyst.

Tidligere har der i dette afsnit stået, at der kun ville være almindelig togdrift i Nordjylland. Det er siden blevet opdateret af Banedanmark.

5

Har allerede ramt i Storbritannien

Stormen har allerede taget en tur ind over de britiske øer, som her i det sydlige Wales. (Foto: © GEOFF CADDICK, Ritzau Scanpix)

Stormen har allerede taget en ordentlig tur ind over Storbritannien. Her hedder den bare ikke Nora, men Eunice.

Her ramte den især Irland og det sydvestlige England med vindstød af orkanstyrke. I det sydlige Irland har man målt vindstød på helt op til 36 meter i sekundet.

Stormen har haft en stor påvirkning på de britiske øer, hvor der ifølge BBC er udsendt varsler om at passe på flyvende genstande. I Wales er hundredevis af skoler lukket, og togene holder stille, mens en strømafbrydelse har lagt 1.200 husstande i mørke.

Her forventer BBC's vejrafdeling, at det kan blive en af de værste storme på de britiske øer i tre årtier.

Når stormen senere rammer Tyskland, kommer den i øvrigt til at skifte navn igen. Der har den nemlig fået navnet Zeynep, bare for at gøre forvirringen total.