Ny rekord: Europa fik den varmeste sommer i over 140 år

"Ikke overraskende - men bekymrende," siger dansk klimaprofessor.

Flere hedebølger med temperaturer omkring 40 grader ramte Europa i sommeren 2022. (Foto: © RUT / SplashNews.com)

Store dele af Europa oplevede en så usædvanligt varm sommer, at sommeren 2022 blev den varmeste, siden de første målinger blev foretaget i 1880.

Det oplyser den europæiske klimaovervågningstjeneste, Copernicus, efter temperaturdata for august er blevet analyseret.

Både august og sommeren slog rekord

Sommervarmen ramte især Frankrig, der oplevede den næstvarmeste sommer gennem tiderne, mens sommeren i England blev så varm, at den tangerede varmerekorden. Også i det nordøstlige Europa var sommeren usædvanlig varm. I Finland fik man den femtevarmeste sommer siden 1900.

I juli nåede temperaturen i England for første gang over 40 grader. Det samme skete i Hamborg, hvor temperaturen nåede 40,1 grader. Ikke tidligere har der været målt 40 grader så langt mod nord på det europæiske kontinent.

Samlet set betød det, at sommeren i Europa blev 1,34 grader varmere end klimanormalen for den 30-årige periode 1991-2020. Det var varmegrader, man ikke tidligere har set på det europæiske kontinent, og sommeren 2022 blev hele 0,4 grader varmere end den varmerekord, der blev sat sidste sommer.

Temperaturen i Europa i sommeren 2022 i forhold til klimanormalen for perioden 1991-2020. (Foto: © Copernicus)

Det var især august, der trak op i det samlede europæiske varmeregnskab. August blev den varmeste registreret i mere end 140 år. Den blev hele 0,8 grader varmere end den hidtidige rekord sat i 2018.

Professor bekymret for hvad der sker de kommende år

- Det er ikke overraskende, at vi ser endnu en europæisk varmerekord, men det er bekymrende, siger Sebastian Mernild, professor i klimaforandringer og leder af SDU Climate Cluster.

Den rekordvarme sommer i Europa er fortsættelsen af en varm trend, der betyder, at Europa nu hart haft de 10 varmeste somre siden år 2000.

Sommerens temperatur i Europa siden 1880 i forhold til klimanormalen for den 30-årige periode fra 1880-1910. (© Copernicus)

- Vi vil hyppigere komme op at røre ved området for temperaturrekorder i et stadigt varmere klima. Når temperaturen løbende når et stadigt højere og højere niveau, vil der alt andet lige være større chance for at slå en ny varmerekord, og jeg kan kun være bekymret for, hvad der sker næste år - for ikke at tale om fem år.

- Alt tyder på vi får mere varme og mere ekstremt vejr, siger Sebastian Mernild.

August blev globalt den tredjevarmeste

Det var ikke kun i Europa sommeren var rekordvarm. Blandt andet i det østlige Kina oplevede man den varmeste sommer siden 1880.

Den globale temperatur i august i forhold til klimanormalen for perioden 1991-2020. (Foto: © Copernicus)

August blev desuden varmere end normalt i det nordvestlige Afrika, Kina, Japan og det østlige Rusland, mens august blev koldere end normalt i det østlige Australien og i store dele af Grønland.

Til sammen betød det, at den globale temperatur i august blev 0,3 grader varmere end klimanormalen for perioden 1991-2020. Dermed blev august globalt den tredjevarmeste i mere end 140 år.