Sæson for skybrud: De første kan komme i dag

I eftermiddag dannes der byger i store dele af landet, og lokalt kan der komme skybrud med hagl og torden.

Skybrudssæsonen bliver muligvis skudt i gang i dag. (Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Selvom dagen er startet med sol flere steder og rolige vindforhold, vil der i eftermiddag dannes regnbyger, der kan give lokale skybrud med hagl, torden og kraftige vindstød.

Ved skybrud skal der falde 15 mm regn på 30 minutter. Kort sagt: meget regn på kort tid.

DMI har udsendt et varsel om skybrud i en linje ned gennem det centrale Jylland, samt på Fyn og den nordvestlige del af Sjælland.

Varslet er gældende i 48 timer altså frem til onsdag.

En del danskere kan godt forvente regn, men langt de færreste vil løbe ind i skybruddet, der kun rammer ganske lokalt, siger meteorolog ved DR Vejret Mikael Jarnvig.

- Der kommer nok byger en del steder, men de færreste steder vil de være så kraftige, at det kan kategoriseres som skybrud, siger Mikael Jarnvig.

De steder, hvor der er risiko for skybrud, skal man være opmærksom på, at det kan påvirke omgivelser og udendørsaktiviteter.

De gule områder på kortet markerer der, DMI varsler om lokale skybrud og torden. I områderne markeret med blåt er der også risiko for lokale skybrud, men sandsynligheden for, at de rammer lokalt i de gule områder, er størst. (Foto: © DMI, dmi)

Sæson for skybrud

Skybrud og kraftige regnbyger er et sommerfænomen, der sker oftest i de varmeste måneder.

Byger dannes, når varm luft stiger til vejrs og møder kold luft i atmosfæren.

Hvis luftens fugtighed og temperaturen bliver tilpas høj, kan bygerne blive så kraftige, at de kaldes skybrud, som kan ledsages af torden og hagl.

- For at man kan have skybrud, skal man have varm og fugtig luft. Om sommeren er der meget større mulighed for varm og fugtig luft. Vi har simpelthen ikke råmaterialerne til det i vinterhalvåret, siger DR Vejrets meteorolog.

Ifølge DMI er der i snit 23 døgn om året, hvor der registreres mindst ét skybrud et eller andet sted i Danmark. Der kan dog være flere, som blot ikke er blevet registreret på en af DMI's 300 lokaliteter, der måler nedbør.