Sommergæster på køligt og forblæst Fanø: 'Alt slags vejr har en oplevelse'

Sommerferiegæsterne på Fanø udnytter det ustadige danske sommervejr på vidt forskellige måder.

Der var mange mennesker ude og meget aktivitet ved Rindby Strand på Fanø onsdag. (Foto: Rasmus Askman)

Temperaturen er i omegnen af 15 grader, mens dyner af skyer driver med blæsten over Fanø. Selvom det måske ikke lyder som den ideelle opskrift på en sommerferie i juli, er det realiteten for de mange sommerferiegæster, der i denne uge valfarter til øen.

Mens juni havde 12 meteorologiske sommerdage, der defineres som dage med temperaturer over 25 grader, har juli stadig den første til gode. De første otte dage af juli har i stedet budt på omskifteligt sommervejr med regn, blæst og sol enkelte steder.

Men hvad synes feriegæsterne på Fanø egentlig om det danske sommervejr, når det viser sig fra sin klassiske side? Og hvilken betydning har det for deres ferieaktiviteter?

DR Vejret, der sender Vores Vejr fra Fanø til og med torsdag, har været øen rundt for at spørge feriegæsterne.

Agnes, Ingrid og Anders Bertelsen Toft fra Kolding

Familien Toft havde ventet på en dag, hvor de kunne bade uden for megen blæst. (Foto: Rasmus Askman)

Der er ikke mange ude at bade onsdag formiddag ved Fanø Bad på vestkysten af øen. Agnes, Ingrid og Anders Bertelsen Toft er dog blandt de få, der har grebet håndklædet, taget badetøjet på og hoppet en tur i det 16 grader varme hav.

Hvordan har I det med det danske sommervejr i øjeblikket?

- Ja… det er jo lidt det klassiske svar i forhold til påklædningen. Vi har lidt af det hele på. Badeshorts, trøjer og en god jakke. Men jeg tror, pigerne nyder det, siger Anders Toft, inden datteren Ingrid tager ordet.

- Ja, vi nyder det, men det er lidt koldt herovre. Jeg tror, jeg havde forventet lidt mere varme, siger hun.

Hvad har I så lavet udover at tage en kold dukkert?

- Vi har bare gået gode ture med hunden, og så er det bare fedt, at vi ikke har så mange planer og ingen lektier, siger Ingrid Toft.

Selvom familien lader til at få fuldt udbytte af ferien herhjemme, var planen at besøge øer under varmere himmelstrøg denne sommer.

Hvordan ville I have det med en tur til Sydeuropa i stedet for at rejse i Danmark?

- Vi skulle faktisk have været en tur til Mallorca og Rhodos, men det er fint, vi kan rejse rundt her. Vi tager en tur til Djursland snart. Så kan vi besøge steder, vi ellers ikke kommer så tit, siger Anders Toft, mens håndklæderne blafrer i vinden.

Nanne og Dorthe Højborg fra Roskilde

Der var god stemning og smeltet soft-ice på trods af de koldere sommertemperaturer, da Nanne (tv.) og Dorthe Højborg (th.) fik en is onsdag middag. (Foto: Rasmus Askman)

Hvad er sommerferie uden en is? Det spørgsmål stillede Nanne og Dorthe Højborg muligvis hinanden, da de på dagens gårute stoppede ved en isbutik på trods af det fingerkolde vejr.

Hvordan har I det med sommervejret for tiden?

- Jeg synes, det er lige meget med vejret, som det er lige nu. Selvfølgelig vil jeg gerne have solskin, men vi har fri, og det regner ikke, så det er fint. Blæsten bliver vi nødt til at tage imod herovre på øen, siger Dorthe Højborg.

- Det er typisk Fanø-vejr. Det er enten-eller. Enten er der koldt, ellers kan der være virkelig varmt, siger Nanne Højborg, der er kommet på øen i mange år sammen med sin mor.

Derfor holder vejret heller ikke denne gang mor og datter fra at komme ud af deres campingvogn om morgenen. De gør stort set de samme ting, de ellers ville lave, hvis der var varme og høj sol.

Udover at spise is, hvad får I så tiden til at gå med?

- Vi bruger tiden på at cykle, gå ture med hunden, og så laver vi også bål og griller om aftenen, siger Dorthe Højborg.

Antje, Josy og Sigrid Wallis fra Tyskland

Familien Wallis havde sat et forskellige drager op på stranden. Fra venstre: Antje, Josy og Sigrid Wallis. (Foto: Rasmus Askman)

Hvad siger du så til en hel dag på stranden i blæst og under tæt skydække? For familien Wallis fra Brandenburg i Tyskland, der har rejst til øen reglmæssigt i ti år, er de vejrforhold perfekte.

Hvordan har I det med det kolde vejr, mens I er på ferie i Danmark?

- Vi kan ikke lide, når det bliver for varmt. I den her type vejr, kan du bevæge dig og dyrke sport uden at svede for meget. Vi har cykel, rulleskøjter, longboards, og vi har en blokart, så vi kan køre op og ned på stranden i vinden. Hvert år finder vi nye ting, som vi kan bruge i vinden, siger Antje Wallis.

Hvad kan I så godt lide ved Fanø og den danske vestkyst?

- Vi kan lide stranden. Og i Tyskland er det ikke så blæsende, så det er perfekte forhold for os at lave de her ting. Vi har ikke de muligheder til daglig, siger hun og erkender, at de dog foretrækker svømmehallen frem for en tur i havet i øjeblikket.

Nicolai og Mette Gruhn fra Hørsholm

Nicolai og Mette Gruhn nåede en tur forbi isbutikken, selvom det var planen, de skulle en tur på golfbanen. (Foto: Rasmus Askman)

Sommerferie er dog mere end bare at spise is og tage på stranden. Det er det i hvert fald for Nicolai og Mette Gruhn, der har sommerhus ud til golfbanen på Fanø.

Hvordan har I det med det klassiske danske sommervejr?

- Vi er mest herovre for at spille golf, og så gør det ikke så meget med vejret. Det kan nemlig godt blive for varmt, hvis vi skal spille. Sådan har det været tidligere somre, hvor der til tider har været næsten 30 grader og østenvind, siger Nicolai Gruhn.

Selvom blæsten ikke gør spillet nemmere på golfbanen, foretrækker Mette Gruhn også de mere moderate temperaturer.

- Hunden har det godt, og vi har det godt. Vi kommer tit hjem fra en ferie herovre, hvor folk siger "gud, hvor har det været skidt vejr", hvor vi siger, "vi synes, det har været fantastisk", for der har måske været omkring 20 grader og sådan lidt blandet med skyer og sol, siger Mette Gruhn.

Michelle og Kim Bjørn Myllerup fra København

Michelle og Kim Bjørn Myllerup er blandt de mange, der onsdag gik en tur gennem Nordby på Fanø. (Foto: Rasmus Askman)

I Nordby vandrer turister brostensgaderne tynde, mens butikker og restauranter står klar til at servicere dem. To af de turister, der tilmed er på øen for første gang, er Kim Bjørn og Michelle Myllerup.

Hvordan er det at bruge ens ferie på øen, mens vejret er koldt og blæsende?

- Vejret kunne godt være bedre, men det er fint nok. Vi ville gerne have det varmere, så vi kunne gå ned og bade, siger Michelle Myllerup, der gerne så junidagenes varme komme igen.

- Men så gider man måske ikke gå så meget rundt i byen, så det skal helst være en god kombination, tilføjer hun.

- Alt slags vejr har en oplevelse. Vi har lejet et sommerhus, og når det så regner, så er det også hyggeligt at være inde, siger Kim Bjørn Myllerup.

For feriegæster i det danske sommerland, kan det være værd at holde fast i optimismen de kommende fem dage. Her er der nemlig stadig ingen meteorologiske sommerdage i sigte. Dog stiger temperaturerne en smule de kommende dage, og feriegæsterne vil kunne forvente at se mere til solen.

Vores Vejr rejser i seks uger rundt i sommerlandet.

I denne uge er vi på Fanø. Onsdag bliver vejrudsigten sendt fra Nordby, mens torsdagens udsigt bliver sendt fra Sønderho.

Facebook
Twitter