Spejlglatte veje har betydet usædvanligt mange udrykninger til faldulykker

Især på Sjælland samt Lolland, Falster og Møn forventes let isslag og glatte veje resten af eftermiddagen.

Mange vågnede op til lumsk isslag og glatte veje i dag. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Det har været en udsædvanlig travl morgen for ambulancerne i hele landet.

På Fyn har der været ikke færre end 52 udrykninger til faldulykker mellem klokken 6 og 11 og ifølge Kenneth Taanquist, der er vagthavende ved Fyns Politi, er det ikke noget, man ser hver dag.

- Det er meget atypisk. Jeg kan ikke huske, at jeg har oplevet så mange på én gang, siger han.

Screenshot fra Twitter

De mange ulykker skyldes, at der i løbet af natten er dannet isslag på veje, fortove og kantsten i store dele af landet, som mange ikke har været forberedt på, da de trådte ud ad døren.

- Isslag er altid lumsk. Folk er blevet overraskede over, at det har været så glat og er faldet og har slået sig i en udstrækning, der kræver ambulance, siger Kenneth Taanquist.

Han oplyser dog, at ingen er kommet alvorligt til skade.

DMI: Fortsat risiko for isslag på Sjælland og øerne

Det har også været glat i den østlige del af landet, og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi skrev i morges på Twitter, at man havde "Sjællands største skøjtebane".

Region Sjælland oplyser, at man i dag mellem klokken 7 og 12:30 har haft 126 udrykninger med ambulancer, hvoraf 95 -97 procent af dem været til faldulykker eller tilskadekomst på grund af glat føre.

I Region Nordjylland har der i morgentimerne været 15 udrykninger direkte relateret til isslaget, hvoraf 13 har været til faldulykker og to har været trafikulykker.

Det fortæller Kenneth Lübcke, der er enhedschef hos Den Præhospitale Virksomhed i Region Nordjylland.

- Det er usædvanligt og har givet ekstra travlhed for vores ambulanceberedskab, siger han.

Screenshot fra Twitter

Frank Jensen, der er vagtchef ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), fortæller til DR Nyheder, at vejbanetemperaturene på Fyn nu er kommet lidt over frysepunktet, men at der især på Sjælland, Lolland, Falster og Møn fortsat er risiko for glatte veje.

Det skyldes, at der i øjeblikket er koldere luft over den østlige del af landet, og derfor risikerer eventuel nedbør at fryse til is på vejene.

Frank Jensen forventer, at risikoen for glatte veje på Sjælland og øerne er størst frem til klokken 18, men opfordrer til, at man generelt er ekstra opmærksom, da det også kan give lidt frost og nedbør i nat.

Opdateret med tal fra Region Nordjylland