Tak til blæsevejret: Onsdag satte rekord for grøn strøm i Danmark

Den kraftige vind fra øst har givet stor produktion af strøm fra vindmøllerne.

Blæsevejret fra øst har især kunnet mærkes langs landets østvendte kyster. Heldigvis giver det også rekordmeget grøn strøm. (Foto: © Keld Navntoft/Ritzau Scanpix)

Det er svært at trække meget grøn strøm ud af landets solcellepaneler i disse dage.

Heldigvis kompenserer blæsevejret så rigeligt for det solskin, der gemmer sig bag skyerne. Onsdag 16. november slog vi nemlig rekord for, hvor meget strøm vindmøllerne nogensinde har produceret.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Energinet, som DR Vejret har fået.

Hos Energinet peger man dog på, at vi ikke kun skal give al æren til blæsevejret, men også indsatsen for at omsætte naturens krafter til energi.

- Det er ikke overraskende, at vi i Danmark løbende oplever, at der sættes nye rekorder for produktion af vedvarende energi i lyset af, at der over årene er blevet opstillet flere vindmøller og solceller, siger Jesper Kronborg Jensen, seniorforretningsudvikler ved Energinet.

Vinden giver os strøm og vand

Det har været meget blæsende de seneste dage, og prognoserne giver os fortsat meget vind indtil fredag middag. Det har blandt andet betydet vindstød af stormstyrke på Als, mens den kraftige vind også har presset en del vand op langs de sydlige østvendte kyster.

Til gengæld har vinden ikke kunnet skubbe skyerne nok fra hinanden til, at der er produceret særlig meget grøn strøm fra solcellepanelerne. November har indtil videre kun givet os 20,8 timer med sol. Det er lidt under normalen, der placerer november som årets tredjemest solfattige måned.

Vinden fra øst har især kunnet mærkes og ses langs de sydlige, østvendte kyster. Her er det Storebælt fra Fyn-siden. (Foto: © Jesper Rais, Brugerbillede - DR Vejret)

- Vi ser løbende rekorderne bliver slået, når der opstår situationer med gode vind- og vejrforhold. Det er et resultat af den måde, vi udbygger vores energiproduktion i Danmark, fortæller Jesper Kronborg Jensen og forklarer, at man har registreret målinger tilbage til 2009.

Det er dog ikke relevant at sammenligne, da i det forgangne 13 år er bygget markant flere vindmøller og solceller.

Overskydende strøm går til opvarmning

Onsdagens rekordhøst af strøm fra snurrende vindmøllevinger gav mere strøm, end vi brugte i Danmark. Faktisk blev der produceret 117 procent af vores elforbrug.

Og i en tid, hvor der er behov for at tænde for både varme og lys, kan den ekstra el også bruges andre steder, siger Jesper Kronborg Jensen.

- Vi ser generelt lavere priser i Danmark i situationer med meget produktion fra vedvarende energi (sol og vind, red.), og i tilfælde hvor prisen bliver særlig gunstig, så bliver strømmen brugt til opvarmning, for eksempel i fjernvarmesektoren i stedet for brændsler, siger han.

I år slog vi også rekorden for største produktion af grøn strøm alene fra solenergi. Det skete 24. juni og gav til sammenligning 14.554 MWh, mens året 2021 var det år, vi producerede mest solenergi nogensinde.

Tallene fra Energinet er baseret på en foreløbig måling, men Energinet siger, at alt tyder på, at tallene og derved rekorden holder.