(Foto: © Viggo_Hjort_Kohberg., viggo_Kohberg g)

Usædvanlig vejrkombination skaber høje vandstande langs Sønderjyllands østkyst

Haderslev har i dag målt en forhøjet vandstand på 116 centimeter. Den høje vandstand fortsætter til fredag.

En uheldig kombination har givet flere sønderjyder langs østkysten våde fødder.

Flere steder har man målt høje vandstande, fordi vandet fra Østersøen har presset sig mod vest. Samtidig har den høje vandstand fået følgeskab af en kuling fra øst.

Det har givet høje vandstande hele vejen fra det sydligste Jylland og op til Lillebæltsbroen.

Det fortæller Anders Brandt, der er DR's vejrvært.

- Selve vandstanden i det område er i sig selv ikke usædvanlig. Cirka én gang om vinteren oplever vi, at vandstanden på de kanter kommer op på en meters penge. Det usædvanlige er, at vi samtidig har en blæst fra øst, der yderligere forårsager to meter høje bølger langs kysten, siger Anders Brandt.

Værst har det i dag set ud i Haderslev, hvor vandstanden nåede 116 centimeter over daglig vande. Men området med det høje vand har også ramt Fyn.

Helt frem til fredag forventer vejrværten, at den sønderjyske østkyst vil have en vandstand, der ligger cirka en meter over normalen. Torsdag kan bølgerne faktisk komme op på tre meter omkring Flensborg Fjord og langs Als' østkyst, siger Anders Brandt.

Læs mere om, hvad der har ført til det usædvanlige vejr i billedgalleriet her.

  • Alexander Hansen har taget dette billede fra Sønderborg. Her ses vandet, der står ind langs kajen. (Foto: © Alexander Hansen)
    1 / 8
  • DR's vejrvært, Anders Brandt, kalder den nuværende situation for badekarseffekten. Det sker, når vandet på grund af vestenvinden presses ind i Østersøen og helt op til Den Botniske Bugt mellem Finland og Sverige. Når vinden så lægger sig eller drejer, presses alt det ophobede vand sig igen tilbage mod vest og kan så føre til forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen, inden vandet strømmer videre til Kattegat og tilbage i Nordsøen. Men det er kun én af forklaringerne på den nuværende situation. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg, Brugerbillede)
    2 / 8
  • Når der på grund af en hård vestenvind har ophobet sig vand i Østersøen, lægger vinden sig typisk. Dermed kan vandet normalt trække sig tilbage under roligere vindforhold. Men det er ikke tilfældet denne gang. For i disse dage er der kuling fra sydøst, og det gør, at bølgerne bliver høje. Det er sjældent, at det rammer så voldsomt i den østlige del af Sønderjylland, siger Anders Brandt. Det kan også ses på billedet her, der stammer fra Kelstrup i Sønderjylland. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg, Brugerbillede - DR Vejret)
    3 / 8
  • Netop i Kelstrup har vandet været så højt, at man kunne tage en kanotur på det, der ellers er en landevej, skriver Viggo Hjort Kohberg, der har taget dette billede. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg., Brugerbillede - DR Vejret)
    4 / 8
  • Langs den sønderjyske kyst har bølgerne slået ind. Her er det også i Kelstrup, der ligger syd for Haderslev. (Foto: © Foto: Viggo Hjort Kohberg, Brugerbillede - DR Vejret)
    5 / 8
  • På fynssiden af Storebælt har der også været gang i bølgerne, viser Jesper Rais fotografi. Assens og Faaborg langs den fynske sydvestkyst har også haft forhøjet vandstand i dag, fortæller Anders Brandt. (Foto: © Jesper Rais, Brugerbillede - DR Vejret)
    6 / 8
  • I Haderslev er der også højvande. Her er det ved havnen, hvor det er svært at se, hvad der er hav og vandpyt. (Foto: © Viggo Hjort Kohberg., Brugerbillede - DR Vejret)
    7 / 8
  • Vinden vil fredag aftage, og så vende til en mere nordøstlig retning. Det vil betyde, at vandstanden igen vil blive normal. Her er det Kegnes på Als, hvor Torben Sievertsen har fanget nogle af de høje bølger.
    8 / 8