Varmebølge, hedebølge og tropedøgn: Kender du forskellen?

Med de mange sommerdage følger en række begreber. Bliv klogere på, hvad de dækker over.

Langs Vesterhavet har landets hedebølge givet flere dage med lufttemperaturer over 30 grader. (Foto: gitte vinum)

Ferien slutter, når sommervejret begynder.

Det er en vittighed, der er mere sand end sjov i disse dage, hvor børnehavebørn bliver til skoleelever, og industriferiens ophør har sendt folk inden døre. Alt imens man kan konstatere, at ferien nok skulle være rykket, hvis man ville nyde sommervejr.

Den seneste uges vejr og de kommende dage har nemlig haft temperaturer over 25 grader.

Det gør dagene til meteorologiske sommerdage, og med så mange dage i streg med temperaturer i det lav, giver det også plads til flere begreber.

Det forklarer meteorolog ved DR Vejret Søren Jacobsen her:

Varme- og hedebølge

- Når vi har tre dage i træk, hvor temperaturen er på 25 grader, kalder vi det for en varmebølge. Stiger temperaturen til 28 grader, er det en hedebølge. Det er dét, vi har i de her dage, og det ser ud til at fortsætte nogle dage endnu, forklarer han.

Regionale forskelle

Man måler temperaturen overalt i landet, og for at der er tale om landsdækkende varme- og hedebølger, kræver det, at der målt 25 og 28 grader i mere end 50 procent af et område, forklarer Søren Jacobsen.

- I de her dage har hele landet oplevet hedebølge. Normalt kan man godt opleve, at det meste af landet har hedebølge, mens nogle egne, for eksempel langs en kyst med kølig pålandsvind, kun har en regional varmebølge, fortæller Søren Jacobsen.

Tropedøgn

Et andet begreb, der ofte bruges på de solrige dage, er tropedøgn.

Begrebet bruges, når temperaturen på intet tidspunkt kommer under 20 grader.

Tropedøgn opgøres (som andre klimatologiske døgn) i tiendedele. Vi kan altså sagtens have 0,5 tropedøgn, hvis kun halvdelen af Danmark opfylder kravet på mindst 20 grader. Derfor er det et udtryk, der også hæfter sig på det område, man beskriver.

- Og der er få steder i landet, hvor man reelt kan opleve det, siger Søren Jacobsen.

- I Danmark er det stort set kun de ret kystnære områder som oplever tropedøgn. Længere inde i landet er der så godt som altid under 20 grader i løbet af natten.

Når dagtemperaturen begynder at nærme sig 30 grader, så er det en god tommelfingerregel at vi kan opleve tropedøgn.

I år har sommerens usædvanligt kolde vejr dog ændret på det, fortsætter Søren Jacobsen.

- I år er vandet så tilpas køligt efter den kolde juli, at det er sparsomt med hændelser, men både søndag og mandag kunne der enkelte steder ved Østersøen opleves tropedøgn.

Facebook
Twitter