Vejret æder Møns Klint: 'Den lever på lånt tid'

Naturkræfterne gør, at Danmarks højeste klint med stor sandsynlighed er fortid om cirka 30.000 år.

Det kan være svært at få øje på Møns Klints skrøbelige side, når man skuer op på de over 100 meter høje majestætiske og hvide klinter, der tårner op fra Østersøens bund.

Men ikke desto mindre sørger havets bølger, nedbør og frost for, at den omtrent 70 millioner år gamle kridtklint 'kun' har 30.000 år igen. Det siger Helle Juul Hansen, der er formidlingschef for Geocenter Møns Klint.

- Vejret har faktisk en rigtig stor indflydelse på Møns Klint og på nedbrydningen af den. Man kan sige, at klinten lever på lånt tid.

- Man regner med, at der forsvinder cirka ti centimeter af klinten om året. Og hvis vi regner med, at klinten strækker sig omtrent tre kilometer ind i landet, går der cirka 30.000 år, indtil klinten er forsvundet, siger Helle Juul Hansen.

Møns Klint er flere steder over 100 meter. Det højeste punkt er Dronningestolen med sine 128 meter. (Foto: Thomas IX)

Mens havets bølger langsomt spiser foden af klinten, fremprovokerer frost og nedbør hvert år pludselige ændringer. I januar i 2007 oplevede Møns Klint et skred, hvor 500.000 kubikmeter kridt, ler og jord styrtede og skabte en halvø cirka 300 meter ude i vandet.

- Når der er skiftevis frost og tøvejr, kommer vandet ned i klintens revner og sprækker. Når vandet så fryser, udvider det sig og skaber revner, der bliver større og større. I sidste ende kan det udløse et skred, siger Helle Juul Hansen.

Men selvom Helle Juul Hansen i dag ser op og kan se store revner i klinten og løbende må se dele af sin arbejdsplads falde fra hinanden, er der ingen sure miner.

- Jeg synes, det er utrolig spændende, fordi man kan mærke, det er en levende og meget dynamisk natur, vi har her på stedet. Så man kan simpelthen følge, hvordan geologien og naturen udvikler sig her, siger Helle Juul Hansen.

Du kan se og høre mere om Møns Klint øverst i artiklen.

Vores Vejr rejser i sommerferien rundt i sommerlandet. I denne uge er vi på Møn, hvor vi sender vejrudsigt fra Klintholm Havn mandag og tirsdag, mens vi sender fra Stege Havn onsdag og torsdag.

Facebook
Twitter