Vejrvært: Otto bliver ikke en storm, 'der runger i historiebøgerne'

Meteorolog og vært på DR Vejret kalder Otto en 'ordinær storm'.

De højeste vindstød blev fredag målt i Hanstholm i det nordvestlige Jylland, hvor der blev målt vindstød på op til 38,1 meter i sekundet, da det gik vildest for sig. Billedet her er taget længere nede ad Vestkysten ved Thorsminde. (Foto: © Morten Stricker, Ritzau Scanpix)

Selvom det har været rigtig voldsomt vejr i Danmark fredag, siden stormen Otto skyllede ind over landet fra nordvest, vil vi næppe tale om Otto om nogle år.

- Det er ikke en storm, der runger i historiebøgerne, siger Søren Jacobsen, som er meteorolog og vært på DR Vejret.

Alle storme bliver rangeret på DMI's stormliste, når de er overstået. Skalaen går fra et til fire, hvor fire er det højeste.

Søren Jacobsen forventer, at Otto vil ligge på enten et eller to.

- På den måde har det været en ordinær storm. Det er ikke en af dem, vi vil grave frem og sige, at Otto er en fandens karl - det var han ikke, siger han.

  • Selvom Otto er en "ordinær" storm, så har den skabt en hel del trafikale problemer. Øresundsbroen har fredag aften været lukket for al trafik i begge retninger og forventes først at åbne natten til lørdag klokken tre. (Foto: © JOHAN NILSSON, Associated Press)
  • I Hornbæk har strandvejen været blokeret af et stort tre fredag aften. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Ritzau Scanpix)
  • Også i det sydvestlige Sverige har Otto givet problemer. Her er en personbil kørt ind i et træ udenfor Eslöv i Skåne. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Otto var en ganske almindelig, når man ser på styrkerne af middelvinden, som er den gennemsnitlige vindstyrke målt på ti minutter et givent sted. Den kom over stormstyrke på seks vejrstationer i Danmark fredag - i resten af landet var der tale om stormende kuling.

Her kan du se de højeste målte middelvindsstyrker fredag aften på et Danmarkskort:

(Foto: © DR vejret)

Og også når man ser på den måde, stormen relativt hurtigt bevægede sig over landet på, forklarer Søren Jacobsen.

- Det er en klassisk storm på den måde, at den løber ned over landet med nordvestenvind og bevæger sig ret hurtigt gennem landet. Det kraftigste blæsevejr varer en fire-fem timer de fleste steder, inden det betyder at løje af igen, siger vejrværten.

Søren Jacobsen anerkender, at det kan være svært at rangere storme, fordi der er mange ting at måle ud fra. Ser man på middelvind, antallet af stilladser, der er væltet, eller menneskeliv, der er gået tabt?

- Hvis der var væltet et stillads, og fire mennesker var blevet dræbt, så ville vi huske det som en alvorlig storm alligevel, men det er gudskelov ikke sket, siger han fredag aften.

Her kan du se de højeste målte vindstød fredag aften på et Danmarkskort. Vindstød over 32,7 meter i sekundet er orkanstyrke:

(Foto: © DR vejret)

Fredag aften blæser det stadig rigtig meget landet over, men kun på Bornholm er der fortsat officielt tale om stormvejr. Det forventes at vare ved frem til de tidlige morgentimer lørdag.