Under coronanedlukningerne var mange af os hjemsendte. Det giver lidt ekstra tid, og den tid brugte mange på at få en hund og til at få den gjort til en del af familien.
En hund som kæledyr er ikke kun hyggestunder i sofaen med din nye bedste ven. Den skal luftes og motioneres dagligt - og det er ikke kun hunden, der har godt at af få pulsen lidt op.
Derfor har vi samlet tre sportsgrene, hvor du kan slå to fluer med ét smæk ved både at motionere din hund og dig selv.
- Motion er vigtigt for din hund. Når man dyrker motion med sin hund, får man også bare en fed ‘connection’ til sin hund, siger Niels Poulsen, der er formand for foreningen ‘K9 Run4fun’, hvor medlemmerne mødes og træner både hund og egen krop.
Canicross: Din hund som løbemakker
Er du ikke den store løber af natur, kan din firbenede ven faktisk være en rigtig god måde at kickstarte dit løb på.
Helt overordnet er canicross en sport, hvor du har hundesnoren om livet. Specielle canicross-snore er elastiske, og det giver stor frihed for både dig og din hund.
- Både store og små hunde kan være med til canicross. Hunden skal lære at trække dig frem, og det kan virkelig give dig en succesfuld løbetur, hvor du skærer mange minutter af din tid. Det føles lidt som at løbe ned ad bakke, griner Niels Poulsen.
Du skal dog have et naturområde eller en skov til rådighed, hvis du skal dyrke canicross - det er ikke forsvarligt ved veje, hvor der kommer biler.
- Hvis du vil starte med at prøve det af, behøver du ikke give flere tusinde kroner for udstyr. Du kan starte med at binde din egen hundesnor om lænden, siger han og fortsætter:
- Du skal sætte snoren ved lænden eller ballerne. Den må ikke sidde i taljen, da det kan give et ryk i ryggen, hvis hunden løber en anden vej, end du har planlagt.
Bliver du bidt af sporten, kan du også få canicross-bælter, som bliver spændt optimalt om din lænd og bagdel.
Rally lydighed: Sjovt for dig og din hund
Rally lydighed har ikke noget med biler eller motorer at gøre. Rally lydigheden dækker over at styre hundens adfærd, som du ønsker.
Lydighedstræningen foregår med små opgaver ved forskellige skilte, som giver ejeren et redskab til at træne typiske kommandoer som sit, dæk, dreje rundt og lignende.
Imellem skiltene går du i rask tempo, så både hund og ejer får pulsen op.
- Du kan træne rally lydighed i en forening, men det kræver ikke meget plads eller mange redskaber. Du kan derfor nemt fortsætte træningen hjemme i haven, siger Niels Poulsen og fortsætter:
- Du skal gøre det for at have det sjovt med din hund. Det er et samarbejde, som skaber en samhørighed mellem hund og ejer.
Agility: Fuld fart på
I agility er der fart over feltet, hvor hund og ejer møder 20-30 forhindringer i en planlagt rute, der skal gennemføres fejlfrit og på tid.
Den her sport er især egnet til unghunde, der har lidt ekstra krudt bagi, for det skal gå hurtigt.
Det kan også give dig sved på panden, når du skal følge med hunden rundt på den planlagte rute og guide den gennem tunneller, over plankeværk og spring.
- Vi ser typisk, at bordercollies er lidt hurtigere og lidt nemmere at håndtere på agilitybanen. Men har man ikke lige en bordercollie, kan du også deltage med andre racer som mops eller labrador.
Selvom det kan se svært ud, er der et niveau for alle. Agility er opdelt i klasse et, to og tre, hvor ‘et’ er hyggeniveau, mens ‘tre’ er konkurrenceniveau.