Rettelse: Artiklen er opdateret fra en tidligere overskrift 'Endelig ved vi, hvorfor en løbetur kan hjælpe mod angst og depression'. Da der stadig mangler forskning på området, er overskriften nu ændret. DR beklager fejlen.
Hver anden danske familie kommer på et tidspunkt i livet i berøring med det psykiatriske system.
Det kan blandt andet være, fordi en i familien får angst eller bliver ramt af en depression.
Her kan motion være en del af værktøjskassen til at komme tilbage til sin almindelige hverdag uden sygdom.
Forskning peger nemlig på, at fysisk aktivitet i kombination med anden behandling, kan reducere symptomerne fra psykiske lidelser som angst og depression.
Men indtil nu har det været uklart, hvorfor løbe- eller cykelturen har den gavnlige effekt på mennesker ramt af psykiske lidelser.
Derfor har en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet samlet forskningen på området på opfordring fra Sundhedsstyrelsen.
Alt sammen for at svare på spørgsmålet: Hvorfor virker fysisk aktivitet på psykisk sygdom?
- Vi ved meget lidt om, hvorfor fysisk aktivitet har den gode effekt. Nu er vi kommet frem til, at der er flere forskellige mekanismer, der spiller ind som både er fysiske og psykiske, siger Christina Bjørk Petersen, der er lektor på Statens Institut for Folkesundhed og står bag den nye rapport.
Ikke alle studier peger i samme retning, og Christina Bjørk Petersen er overrasket over, hvor få studier, der er på området.
- Der er brug for mere forskning på området for at forstå, hvorfor fysisk aktivitet kan lindre angst og depression. En viden vi har brug for, for at understøtte og forbedre indsats og behandlingstilbud til patienter med angst og depression, siger Christina Bjørk Petersen.
Får hormonerne tilbage i balance
Resultaterne viser, at hjernens forskellige centre bliver påvirket af fysisk aktivitet.
- Fysisk aktivitet kan aktivere centrale dele i hjernen, som for eksempel hjernens hukommelsescenter. Den genopretter altså nogle systemer i hjernen, som har været negativt påvirket af lidelsen, siger Christina Bjørk Petersen.
Under fysisk aktivitet bliver der udskilt et særligt glædesskabende hormon i hjernen, der kaldes serotonin. Serotonin er ofte den lykkerus, du kan opleve efter en løbetur, og derfor kan fysisk aktivitet være med til at bringe hormonbalancen tilbage.
- Fysisk aktivitet kan ikke stå alene i en behandling, men skal ses som et supplement til for eksempel medicin. Det kan ikke erstatte behandling, men det kan give den enkelte nye handlemuligheder, siger hun.
Bedre søvn og mere selvtillid
Også kroppen har godt af at du får motion. Har du været fysisk aktiv og bevæget din krop hele dagen, bliver du naturligt træt, når klokken nærmer sig sengetid.
Det er et fysisk behov for alle at sove. Men vi kan se, at den fysiske aktivitet gør, at kvaliteten af søvnen bliver bedre. Det kan lindre angst og depressionssymptomer, siger Christina Bjørk Petersen.
En bedre nattesøvn er altså én af årsagerne til, at fysisk aktivitet kan lægge en dæmper på angst- eller depression symptomerne, der gør det nemmere at håndtere hverdagsaktiviteter.
Af de psykiske årsager kan fysisk aktivitet afhjælpe mange tanker, som ofte kan være til gene for personer med psykiske lidelser.
- Vi kan se, at fysisk aktivitet er godt til at flytte fokus, hvis man har mange tanker. Det giver også typisk i selvtillidsboost at holde sig i fysisk form, hvilket kan forebygge og dæmpe symptomer på angst og depression, siger Christina Bjørk Petersen.