Som 20 årig startede René Hansen en fest op, der aldrig rigtig sluttede igen.
Der var fart på med alkohol og stoffer som kokain.
- Når jeg tog kokain kunne jeg pludselig fyre jokes af og danse med pigerne, fortæller han.
Men festerne greb om sig for René Hansen.
- Mit misbrug har fulgt mig i omkring 20 år nu, siger René Hansen, der i dag er 40 år.
Over årene fik René Hansen både gennemført en bachelor og en kandidatuddannelse, men hans misbrug af stoffer var alligevel omdrejningspunktet for ham, og det blev styrende for hans liv.
Misbruget endte med at have store økonomiske konsekvenser. Det skubbede ham ud i livet som hjemløs. René Hansen var hjemløs i tre år fra 2017 til 2020.
- Jeg kunne ikke kontrollere mit liv, mit forbrug og mine penge røg til stoffer. Jeg blev hjemløs som en konsekvens af mit misbrug.
Igennem årene prøvede René Hansen mange forskellige behandlingstilbud uden den store succes.
Men vendepunktet kommer, da han søger hjælp i et 12 trins fællesskab og i 2020 bliver udtaget til Hjemløselandsholdet, hvor hjemløse spiller fodbold sammen.
Holdet skal repræsentere Danmark ved den årlige ‘Homeless World Cup’.
I dag har René Hansen igen tag over hovedet.
Fra udsat til udvalgt
Hjemløselandsholdet, der også bliver også kaldet 'Det andet landshold', er ikke et helt almindeligt fodboldhold. Disciplinen er gadefodbold, hvor man spiller fire mod fire.
Holdet består af otte spillere, der enten har været ramt af hjemløshed inden for det sidste år eller har gennemgået misbrugsbehandling.
- Vi ved, at der er mange ting, der er kompliceret i spillernes liv. Det er ikke et krav, at de er clean, men det er et krav, at de har en motivation for at arbejde med deres misbrug, fortæller Rikke Sparving, der er landsholdstræner for Hjemløselandsholdet.
René Hansen har altid haft en passion for fodbold, men har haft svært ved at passe ind på et fodboldhold.
- Det har været svært for mig at passe ind i det gængse foreningsliv. På Hjemløselandsholdet er vi alle i øjenhøjde, og hvis jeg er ked af det, behøver jeg ikke skjule hvorfor eller forklare, hvorfor jeg ikke kan deltage, siger han.
Fodbold er en billig behandling
Faktisk har Peter Krustrup, der professor i Sport og Sundhed på Syddansk Universitet, undersøgt, hvordan fodbold kan bruges som medicin hos socialt udsatte grupper.
- Fodbold giver en fysisk forbedring af sundheden, men har også en vigtig social side. For socialt udsatte kan det betyde, at de føler sig fysisk stærkere og får en bedre mental sundhed, siger Peter Krustrup.
Han peger også på, at sporten er et godt supplement til de mere traditionelle behandlingsmuligheder.
- Gennem et fodboldhold kan man have relativt mange i behandling på samme tid og uden store omkostninger, siger han.
Flere kampe ad gangen
Forskningen viser, at fodbold kan være med til at mindske aggressioner og frustrationer hos socialt udsatte. Forskningen viser også, at motionen i sig selv kun opleves moderat hård, selvom pulsen er meget høj hos spillerne.
- Spillerne oplever en høj grad af "flow", der gør dem optaget af spillet, ægte engageret og giver dem færre bekymringer, når de spiller fodbold, siger Peter Krustrup.
For René har fodbolden betydet, at han har kunne tage flere kampe op. Både i form af mål for sit liv og sin hverdag, men også indre kampe, han har kunne dele med sine holdkammerater.
- Jeg har aldrig været så clean og samtidig haft det så godt. Der er ikke nogle terapeuter, der skal fikse mig, siger han.
- I stedet virker det for mig, at det her er et handlingsprogram, så det er mig selv, der skal tage ansvar, siger han.
- Jeg troede, jeg skulle tage stoffer, til jeg døde. Jeg troede, det var mit lod i livet. Men det er vigtigt for mig at sige, at hvis man sidder derude med nogle af de samme problemer, findes der også en løsning for dig, siger René Hansen.
Hvis du selv har problemer med misbrug kan du søge hjælp på et misbrugscenter nær dig.