Vil du afsted på trods af sne og slud? Her er tre vigtige råd til din vinterløbetur

Kun under ekstreme forhold er luften for kold til en løbetur.

Morgenen efter snestormen den 2. december i Aalborg er en motionist ude at løbe. Her i shorts, der godt kan give anledning til en kold løbetur. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Kalenderen er kun lige skiftet fra efterår til vinter, og temperaturen er allerede faldet drastisk mange steder i landet.

Ifølge DMI bliver det i resten af weekenden koldt med udsigt til sne, slud og regn rundt om i landet. Det betyder også temperaturer lidt over og lige omkring frysepunktet.

Den vejrudsigt får dig måske ikke lige til at hoppe i løbeskoene, men faktisk har vinterløb nogle ret fordelagtige egenskaber i forhold til andre udendørs motionsformer.

Det fortæller Lars Nybo, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

- Man skal selvfølgelig passe på, for det kan potentielt være glat. Men hvis vi kigger på løb i kulde, er det en god måde at røre sig på om vinteren. Din energiomsætning og varmeproduktion er høj, og derfor er det nemmere at holde varmen, end hvis du vælger en gåtur eller cyklen, hvor du hurtigt kan blive kold.

1

Løbetur i frost er stadig sundt

Selvom du sveder mindre, når det er koldt, betyder det ikke, at du forbrænder mindre på den samme rute.

- Temperaturen rykker ikke betydeligt ved, hvor meget vi kan forbrænde, siger Lars Nybo.

Men myten om, at det skulle være usundt at løbe i frostvejr er falsk, understreger han.

- Hvis det hiver lidt i lungerne, er det nok mest udtryk for en dårlig kondition. Luften bliver varmet op på vej ned i luftrøret. Der er altså ikke noget farligt i at indånde den kolde luft hurtigt, siger han og fortsætter:

- Vi skal helt ned til minus 16 grader, før der er risiko for frostsprængninger i huden, og man aflyser langrendskonkurrencer i Norge. Men det er sjældent, at vi får så lave temperaturer i Danmark.

2

Husk huen - også selvom du ikke fryser

Huen er vigtigt udstyr, hvis du ønsker at løbe om vinteren. (© Unsplash)

‘Temperaturen er nul, men det føles som minus ti.’

Sådan har du måske hørt en meteorolog sige i fjernsynet. Selvom det lyder lidt mærkeligt, er det ikke bare dig, der er en kylling i forhold til kulden.

For vinden er simpelthen forklaringen på, at temperaturen bliver oplevet som meget lavere, end hvad termometeret måler.

Her er den rette påklædning til dit løb helt afgørende. Hvis det er meget koldt, er det optimale tre-lags-princip på overkroppen.

- Det yderste lag skal kunne stoppe vinden. Jo mere vind, der kan komme ind på huden, desto hurtigere bliver du afkølet. Når du bliver kold, begynder der at ske en afklemning af blod til huden, og det kan i sidste ende forstyrre koordineringen, når vi løber, siger Lars Nybo.

For at forhindre det er det vigtigt at få dækket blottet hud til for at holde fingre og tæer varme under løbet.

- En hue og et par handsker er vigtige. Fryser du ikke om hovedet, er det alligevel en god idé at tage en hue på. Varmen, der forlader kroppen gennem hovedet, kan i stedet bruges til at holde fingre og tæer varme med, siger Lars Nybo.

3

Vær opmærksom

I weekenden kan der falde sne og slud i store dele af landet. (Foto: © Vlad Tchompalov, Unsplash)

Især når temperaturene ligger og svinger lige omkring frysepunktet, kan det være meget glat, og derfor bør du være ekstra opmærksom, når du løber udendørs.

Når sneen smelter, og det pludselig fryser igen, kan der komme islag, som kan være svære at se.

Derfor kan det være en god idé at have et par vinterløbesko med ekstra greb til underlaget eller pigsåler, der kan monteres på dine løbesko.

Løb gerne steder, hvor der er ryddet for sne og saltet - eller i skoven, hvor der ikke er trafik, der kan være til fare for dig som løber.

En refleksvest og lygter er også altid en god idé i den mørke tid.

- Hvis man som løber tager sine forholdsregler og passer på med, hvor der kan være glat, er vinterløb virkelig gavnligt for din krop hele vinteren igennem. Det giver et stærkt immunforsvar at holde sig fysisk aktiv, og hiver det lidt i lungerne i starten, er det ganske ufarligt, siger Lars Nybo.