Danmarks grønne strøm på land skal firedobles: Regeringen vil udpege 15 store områder til solceller og vindmøller

I 2030 vil regeringen vil have vindmøller og solceller, der fylder samme areal som Bornholm.

Det går for langsomt med at sætte vindmøller og solceller op ude i kommunerne. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Danmark får brug for store mængder grøn strøm i 2030, men i øjeblikket går det langsomt med at få sat solceller og vindmøller op i landets kommuner.

Derfor foreslår regeringen nu at udpege 10 til 15 områder i landet, hvor de kan placeres i stort antal.

- Både af hensyn til klimaforandringerne og for at frigøre os fra russisk gas er det afgørende, at vi producerer mere grøn energi fra vindmøller og solceller på land, siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.

Udspillet bygger oven på en ambition, som regeringen lagde frem i april, om at firdoble produktionen af grøn energi på land i 2030.

Derudover har regeringen i går fremlagt en plan om at femdoble strømmen fra havvindmøller. Ligeledes frem mod 2030.

Halvdelen af kommuner har intet gjort i fem år

Skal det lykkes at firedoble den grønne strøm på land, kræver det ifølge regeringen, at staten spiller en mere aktiv rolle.

For omkring halvdelen af landets kommuner har ikke opsat hverken solceller eller vindmøller de seneste fem år.

Det viser en opgørelse, som Energistyrelsen har lavet for DR.

- Det går i øjeblikket desværre for langsomt med at få solceller og vindmøller op, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Det er også derfor, at staten nu i samarbejde med kommunerne kommer til at tage et større ansvar for at få placeret de her nye store energiparker, så vi får produceret mere grøn strøm på land.

Fylder så meget som Bornholm

Regeringens håb er at finde nogle områder, hvor anlæggene ikke generer naturen, og at man samtidig kan undgå en del af de naboklager, der i dag ofte spænder ben for at få solceller og vindmøller op.

- Så vi får større parker med vindmøller og solceller, men også færre af dem, så vi generer færre ude i det åbne land, siger Christian Rabjerg Madsen.

Ministeren vil endnu ikke pege på, hvor parkerne skal ligge, eller hvor store områder der er tale om.

Men regner man på det, vil en firdobling af den grønne energi på land, kræve et ekstra areal - ud over det allerede planlagte - på størrelse med Limfjordens største ø, Mors.

Alt i alt vil Danmark med regeringens plan i 2030 have solceller og vindmøller på et areal på størrelse med Bornholm.

Væk med vindmølleloftet

Ud over energiparkerne kommer regeringen også med en række andre forslag, der skal sætte tempo på udbygningen af grøn energi.

Blandt andet at fjerne det omstridte vindmølleloft, der dikterer, at der i 2040 kun må stå 1.850 vindmøller på land. I dag står der cirka 4.400.

Regeringens plan om at udpege en række områder lyder fornuftig, lyder det fra Kristian Borch, lektor på Aalborg Universitet.

- Jeg synes, det lyder godt, at regeringen nu vil hjælpe kommunerne, for det har de brug for, siger han.

Rejsehold skal hjælpe kommunerne

Kristian Borch roser især, at regeringen vil lave et rejsehold af specialister, der kan hjælpe kommunerne med at få projekterne gennemført.

- Kommunerne har ikke kompetencerne til sådan nogle store opgaver. De er i forvejen belastede, og nogle af dem har i forvejen ikke prioriteret området ret højt. Nu kan der så komme nogle udefra, der har kompetencerne. Det vil gøre, at de kan løfte området meget, siger han.

Energiparkerne vil ifølge regeringens udspil kun udgøre mellem 30 og 40 procent af målsætningen om grøn strøm, så kommunerne vil stadig også have en stor opgave med at få solceller og vindmøller sat op.

(Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

Men allerede da regeringen præsenterede målsætningen om en firdobling meldte flere kommuner ud, at de af den ene eller anden grund ikke kunne sætte mere op.

Christian Rabjerg Madsen, hvis en kommune ikke vil sætte mere op, hvad gør I så?

- Jeg påstår ikke, at det her bliver nemt. Men det er en bunden opgave, fordi vi skal tackle klimaforandringerne, og fordi vi skal frigøre os fra Putins gas. Derfor kommer vi til at gå i dialog med kommunerne nu om, hvordan vi i fællesskab kan få den opgave til at lykkes, siger Christian Rabjerg Madsen.

Ministeren åbner også op for, at der skal ses på bedre kompensation til de kommuner og borgere, der skal lægge jord til og leve tæt på anlæggene.

- Vi vil meget gerne se på sammen med Folketinget, om vi kan lave nogle nye tiltag, der betyder, at vi kan gøre mere for de områder, der kommer til at løfte en meget vigtig kollektiv opgave, når vi skal placere den grønne strøm, siger han.