Danmarks ressourcekonto er gabende tom - nu kører vi på ren overtræk

En professor peger på tre ting, du som forbruger kan gøre for at spare på Jordens ressourcer.

Forbruget er styrtende højt i Danmark. Blandt andet på grund af et højt tøjforbrug. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix Denmark)

Fra i dag bruger Danmark flere ressourcer, end Jorden naturligt kan nå at genskabe, inden året er omme.

For selvom vi knap er kommet gennem marts, har vi i dag brugt vores del af Jordens ressourcer for hele året.

Faktisk ville der være brug for mere end fire jordkloder, hvis resten af Jordens befolkning spiste kød og fisk, byggede huse, kørte bil og købte tøj og møbler som os i Danmark.

Det viser en årlig opgørelse fra tænketanken Global Footprint Network, som udregner, hvornår verdens lande har opbrugt deres kvote, og Danmark er - igen igen - i toppen af listen.

På en 15. plads for at være helt præcis.

Fra nu af er det ren overtræk, forklarer Mette Boye, som er miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden, som arbejder for at bevare natur og miljø.

- Den globale overskridelsesdag ligger i slutningen af juli, så vi er tidligt på den.

Det på trods af at vi befinder os midt i en biodiversitets- og klimakrise, siger hun.

De seneste ti år har det været her omkring slutningen af marts, at den danske ressource-konto er gået i overtræk.

DET BETYDER EARTH OVERSHOOT DAY

  • Det er den private tænketank Global Footprint Network, der hvert år udregner datoen for Earth Overshoot Day.

  • Datoen for Earth Overshoot Day markerer, hvornår menneskenes efterspørgsel på naturens ressourcer (også kaldet det økologiske fodaftryk) overstiger, hvad Jorden kan nå at genskabe samme år (også kaldet biokapacitet).

  • Regnestykket for Earth Overshoot Day er utrolig kompliceret. Det meste af dataene kommer fra FN's opgørelse over Jordens ressourcer og forbrug.

  • Men tallene er ofte forsinket med fire år, fordi det er svært at indhente data for verdens biokapacitet i forhold til skovområder, vandressourcer, fiskeri og lignende.

  • Derfor er regnestykket for Earth Overshoot Day hvert år et estimat fra Global Footprint Network.

  • Kilde: Global Footprint Network

Tre ting at gøre selv

Og grunden?

Penge, mener Katherine Richardson, som er professor i biologisk oceanografi ved Københavns Universitet og leder af Bæredygtighedscenteret samme sted.

- Det korte svar er, at det er, fordi vi er så rige, siger hun og uddyber:

- Vi forbruger rigtig, rigtig meget. Vi importerer meget, vi smider meget ud, vi er ikke særlig gode til at genbruge, så vi bruger ressourcer og smider dem ud.

Alle har et ansvar for at gøre noget ved overforbruget, mener Katherine Richardson, og hvor politikerne har ansvaret for at skabe de overordnede linjer og gå forrest, har den menige dansker et ansvar for sit eget forbrug.

Professor Katherine Richardson peger på tre ting, vi som forbrugere kan gøre, som faktisk batter.

  • Spis mere plantebaseret. Danmark har en meget belastende klimadiæt.

  • Udryd madspild.

  • Bliv bedre til at genbruge, så der bliver mindre affaldsproduktion.

- Det vil absolut hjælpe på, hvornår Danmark kan markere "Earth Overshoot Day", som det bliver kaldt, når man som land ville have opbrugt alle Jordens ressourcer for året, hvis hele verden lever som det pågældende land.

Mette Boye fra WWF mener, at der er en bevægelse i gang, hvor danske forbrugere er blevet mere bevidste, og at den bevægelse særligt kan tilskrives den unge generation, der er bedre til at købe brugt.

- Men vi skal op i meget større skala - virksomheder, politikere, alle voksne - skal begynde at tænke på en mere bæredygtig måde.

- For der er ikke tid til at miste håbet.

Men det er tid til at komme i gang, mener Mette Boye.

Når vi driver rovdrift på Jordens ressourcer, betyder det, at endnu flere dyr og planter udryddes. Priserne på varer stiger, og der vil opstå fødevareknaphed flere steder i verden, hvor de fattige vil blive hårdt ramt.

Se listen over lande

På listen nedenfor kan du se en liste over, hvornår verdens lande rammer deres overshoot-dag.