Nej til plastik: Kina vil ikke længere være verdens skraldespand

I årevis har verden sendt plastikaffald til Kina. Nu siger kineserne stop. Og nu hober affaldet sig op.

Kinesiske arbejdere sortere plastikflakser på Xiejiacun affaldsmarked i Beijing. (Foto: © CHINA DAILY, Scanpix)

Vi bruger masser af plastik. Hver dag. Men ved du egentlig, hvad der sker med det, når du smider det ud?

Meget af vores plastikaffald kommer på en lang rejse. Måske endda helt til Kina.

Faktisk endte to tredjedele af hele verdens plastikaffald i 2016 i Kina. De kinesiske virksomheder kunne tjene penge på det. Men det har også givet enorme miljøproblemer for kineserne, og derfor stoppede regeringen for al import af plastikaffald fra den 1. januar 2018.

Forbuddet har givet enorme problemer over hele verden, hvor plastik nu hober sig op. De fleste lande har været afhængige af affaldsspanden Kina og ved ikke, hvad de nu skal gøre med al deres plastik.

Derfor har forskere undersøgt, hvor slem situationen er. Deres konklusion er, at alverdens lande ikke kan håndtere de enorme affaldsmængder. Frem til 2030 kommer der 111 millioner ton plastik, som der lige nu ikke er nogen kapacitet til at behandle.

- Det kommer til at gøre ondt, før det blive bedre, siger Jenna Jambeck, der ingeniør og professor ved Georgia Universitet og forfatter til rapporten, i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

Hele verden står de næste år med et kæmpe plastikproblem.

- Det kommer til at tage tid for landene at udvikle deres egne systemer til at håndtere plastikaffaldet, siger Jenna Jambeck.

Indtil videre er det kun ni procent af verdens plastikaffald, der bliver genbrugt.

Her ender verdens plastikaffald

Et af problemerne med plastikaffald er, at der hele tiden kommer mere af det. For plastik er billigt at producere, fortæller lektor ved RUC og ekspert i miljøplanlægning Thomas Budde Christensen.

- Problemet med plastik er mængderne af emballage, produkter og affald. Plastik kan tusindvis af gode ting, men der bliver hele tiden produceret mere, og det skaber kæmpe miljøudfordringer, siger Thomas Budde Christensen.

Miljøproblemerne i Kina er nemme at se. Og de rammer også resten af kloden.

Alene Yangtze-floden i Kina står hvert år for at fordele 1,5 millioner ton plastikaffald i verdenshavene. Floden løber over 6.000 kilometer og ender i havet. På den måde bliver det kinesiske plastikaffald et globalt problem, der også driver langt væk fra Kina.

Men for de kineisske virksomheder har der længe været så god økonomi i plastikrester, at Kina har fortsat importen af plastik, selvom flere kinesiske floder samtidig er blevet nogle af verdens mest plastik-forurenede.

Værdien af importen af plastikaffald har siden 1988 givet 91 milliarder dollars til den kinesiske økonomi, anslår forskerne i den nye undersøgelse.

Den seneste opgørelse fra den danske Miljøstyrelse omkring plastikaffald er fra 2015.

Her eksporterede Danmark 400 tons til Kina, mens den samlede mængde eksporterede plastikaffald løb op i 27.649 tons.

Her tog Tyskland størstedelen. Det er usikkert, hvor meget af plastikaffaldet, der ender i Kina, når det først er sendt over grænsen fra Danmark.

Plastikaffaldet skal finde en ny skraldespand

Eksporten af plastikaffald er seksdoblet siden 1990. Omkring 14 millioner tons plastikaffald blev i 2016 eksporteret. De enorme mængder plastik er hovedsageligt havnet i Kina men også andre lande, hvor man ikke er så opmærksomme på miljøproblemer.

- En række tredjeverdenslande håndterer ikke plastikaffaldet ordentligt. Derfor ender det i floder, have, byer og skovområder, siger Thomas Budde Christensen.

Men efter Kina importforbud efterlader det lande som Thailand, Indonesien og Indien som aftagere af affaldet. Men her er infrastrukturen ikke parat til de enorme mængder, som Kina tidligere tog sig af.

- En af grundene til, at Kina ændrer deres politik på området er, at man ikke kan se en fremtid i at have mennesker stående i skraldet og sortere det. Det er kompliceret og ineffektivt, siger Thomas Budde Christensen.

Professoren bag rapporten, Jenna Jambeck, mener, at man kan se Kinas nye politik som en mulighed for, at flere lande selv tager ansvar for sit plastikaffald.

Men det skaber også risiko for, at affaldet ender i naturen og skaber yderligere problemer for dyreliv og miljøet.

- Hvor skal skraldet nu hen? Uden nye ideer og strategier kan man ikke længere følge med produktionen af skrald. Der er brug for ambitiøse mål og tidslinjer for fremtidens genbrug af plastikaffald, siger Jenna Jambeck.