Ørsted lover klimaløsning allerede i 2025: 'Jeg garanterer, at det går efter planen'

CO2-fangst skal bidrage til Danmarks klimamål. Ørsted lover, at det kommer til at ske, trods skepsis fra førende forsker.

CO2'en fra Ørsted skal efter planen lagres i den norske del af Nordsøen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Tusindvis af tons af CO2 skal fremover ikke længere ryge fra skorstenene på Ørsteds kraftværker og direkte ud i atmosfæren.

Allerede om to og et halvt år skal de nemlig udstyres med nyt udstyr, der fanger den klimaskadelige gas. Som derefter sendes til Norge og begraves i et lager dybt under Nordsøen.

Det er i hvert fald planen, efter at Ørsted i dag blev kåret som vinder af et stort udbud om CO2-fangst og lagring.

Med godt otte milliarder støttekroner i ryggen fra staten skal Ørsted dermed være med til at indfri Danmarks klimamål om at skære ned på vores CO2-udledninger.

- Vi er ovenud begejstret. Vi synes, det her er en fantastisk dag for klimaet, siger Ole Thomsen, der er chef for Ørsteds kraftværker.

Også klimaminister Lars Aagaard (M) glæder sig over planen.

- Øjeblikket, hvor CO2 bliver fanget fra skorstenene, er lige om hjørnet. Dermed bringer vi en afgørende teknologi i spil for at fjerne CO2 fra atmosfæren og komme et skridt nærmere vores klimamål, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Klar til jul i 2025

To af Ørsteds kraftværker, et i Avedøre syd for København og Asnæsværket ved Kalundborg, får altså lov til at gå foran med en teknologi, der stadig er meget ny og uprøvet.

Ørsteds mål er at fange i alt 430.000 ton CO2 fra de to værker om året. De skal være i fuld drift allerede i december 2025.

Det er altså noget tidligere, end hvad der sidste uge blev nævnt som realistisk af Philip Fosbøl, Danmarks førende forsker inden for CO2-fangst.

Han forudså, at CO2-fangst først kunne stå klar i 2027, og dermed ikke kommer til at bidrage til det danske klimamål i 2025.

Men Ole Thomsen fra Ørsted stoler på sin køreplan. Blandt andet fordi den norske leverandør, der er valgt, Aker Carbon Capture, ifølge ham har ”god erfaring på området”.

- Jeg er klar til at garantere at det her, det kommer til at gå efter planen, siger Ole Thomsen.

Philip Fosbøl siger i dag, at han er overrasket over den ambitiøse tidsplan, og at han håber, at Ørsted kan vise, at han tager fejl.

- Altså helt ærligt, det handler om klimaet. Hvis de kan gøre det hurtigere, så gør endelig det.

- Jeg tror stadig, at det først bliver 2027. For sådan noget tager typisk fire år. Jeg håber på, at de kan nå det og modbevise mig. Men jeg er slet ikke overbevist, siger forskeren fra DTU.

Herunder kan du se, hvordan det foregår, når CO2 bliver fanget i skorstene og lagret i oliefelter:

Brænder træ og halm af

De to kraftværker, Ørsted vil fange CO2 fra, kører på biomasse – henholdsvis halm og træflis.

Ved både at fyre med planter, der har optaget CO2 fra atmosfæren, og så fange den udledte gas på kraftværker, er det dermed tanken, at processen giver negative udledninger. Altså at den opvejer nogle af de andre drivhusgasser, vi udleder.

Klimarådet - det uafhængige ekspertorgan, der rådgiver regeringen - har dog tidligere slået fast, at brugen af biomasse i Danmark ikke er bæredygtig, og at der bør skæres ned på brugen af den.

Biomasse fra for eksempel træflis kaldes blandt andet problematisk, fordi det optager meget areal at lade træerne gro for at brænde dem af og kan gøre, at der er mindre plads til biodiversitet. Derudover er biomasse en begrænset ressource, som ifølge Klimarådet ikke bør bruges til at energiformål som at opvarme boliger.

Avedøreværket er et af de to kraftværker, der er udvalgt til projektet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Den samme pointe har Tobias Johan Sørensen, der er senioranalytiker hos Concito, der kalder sig Danmarks grønne tænketank.

- Det er rigtigt godt, at vi har fået det første fuldskala-projekt for CO2-fangst i Danmark. Men det skal ikke være en undskyldning for, at vi bare kan fortsætte med at afbrænde biomasse i stor skala i Danmark, siger Tobias Johan Sørensen.

Det er dog ikke holdningen hos Ørsted, der fyrer med biomassen.

Ole Thomsen er ”bestemt ikke enig” i kritikken og påpeger, at træflisen kommer fra bæredygtigt drevne skove, samt at halmen er fra lokale marker på Sjælland.

- Så vi mener ikke, det er korrekte, at der er noget at udsætte på biomassen. Vi mener bestemt, den er bæredygtig, siger Ole Thomsen fra Ørsted.